16 ianuarie 2025

COVID 19: Anxietatea adulților a fost preluată de copii

Anxietatea adulţilor în timpul pandemiei de COVID-19 a fost preluată de copii, potrivit unui raport special al Avocatului Poporului privind impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătăţii mintale a copiilor, lansat joi.

„Izolarea, carantinarea şi inexistenţa unei socializări reale, combinate cu alte lipsuri de natură materială sau financiară din multe familii, au contribuit în mod decisiv la instituirea unei stări de vulnerabilitate a copiilor, cu posibile consecinţe pe termen lung. Frica, starea de nelinişte şi îngrijorarea sunt copleşitoare atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor. Anxietatea adulţilor în timpul pandemiei de COVID-19 a fost percepută, preluată şi resimţită puternic de copii. Mulţi dintre ei nici nu şi-au expus trăirile emoţionale pe care le-au avut, întrucât au simţit că nici măcar părinţii lor nu pot să le facă faţă”, prevede raportul.



Cornelia Cor, consilier la Biroul Teritorial Braşov al Avocatului Poporului, a declarat, cu prilejul lansării raportului, că prevalenţa tulburărilor de spectru autist a înregistrat o creştere vertiginoasă peste tot în lume, iar în ceea ce priveşte România, Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis că patologiile de spectru autist au înregistrat o creştere cu 3,85% în 2020 faţă de 2019.

„Salvaţi Copiii ne-au comunicat un material consistent, dânşii au făcut un studiu cu privire la impactul pandemiei de COVID asupra sănătăţii copiilor şi ca şi o primă cifră aş vrea să vă spun că unul din trei copii s-a confruntat cu stări de anxietate, având nevoie de consiliere şi de asistenţă psiho-emoţională, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenţilor, mergând chiar spre consecinţe deosebit de grave, tentative de suicid”, a afirmat Cornelia Cor.

Potrivit acesteia, Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii a publicat date ce arată că, dacă în 2001 un copil din 250 era diagnosticat cu o tulburare de spectru autist, în 2020 un copil din 54 a fost diagnosticat cu o tulburare de spectru autist.

Cornelia Cor a menţionat că, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică din România, în 2020, la nivelul întregii populaţii, rata de incidenţă a tulburărilor mintale legate de consumul de opiacee şi derivate s-a dublat faţă de 2019. „Dacă în 2019 aveam o rată de 0,25% la mia de locuitori, în 2020 avem 0,52%”, a precizat Cornelia Cor.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img