9 noiembrie 2024

Rata de imunizare în comună a crescut de la 3,9% la 95%

Coţofăneşti: Aproape 200 de copii, vaccinați în cadrul unui proiect-pilot

– acţiunea a făcut parte dintr-o campania de vaccinare şi informare demarată de Ministerul Sănătăţii, împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF – sunt vizate localităţile cu o rată scăzută de vaccinare

În perioada 10 – 12 iulie, în comuna Coţofăneşti, din judeţul Bacău, a fost derulată o campanie de informare și recuperare a vaccinării. Acţiunea a beneficiat de sprijinul autorităților locale și al voluntarilor – medici de familie și specialiști în promovarea educației pentru sănătate. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bacău și medicul epidemiolog din această instituţie au pregătit activitatea la nivel local și s-au implicat pe toată perioada de desfășurare a acesteia.



Mobilizarea nu a fost, însă, în zadar. În cele trei zile, informează Ministerul Sănătăţii, au fost vaccinați 190 de copii, cărora li s-au administrat 220 de doze de vaccin, dintre care 176 de copii au fost vaccinați ROR (rujeolă, oreion, rubeolă), 28 de copii vaccinați cu hexavalent, 6 copii vaccinați cu pneumococic, iar 10 copii vaccinați cu tetravalent.

„Astfel, dacă rata de vaccinare, în comuna Coțofănești, era în luna mai de doar 3,9%, după această acțiune procentul de vaccinare a crescut la 95%. În cadrul campaniei nu s-au înregistrat refuzuri de vaccinare, procentul de copii nevaccinați este compus din cei cu contraindicație temporară de vaccinare și din copii plecați din localitate”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Pe parcursul celor trei zile, medicului de familie din comuna Coțofănești i s-au alăturat doi medici voluntari din Onești, specialiști în medicina primară. Au fost, aşadar, trei echipe de medici și asistenți medicali care au consultat copiii aduși de părinți la cabinetul medical și i-au vaccinat pe cei fără contraindicații.

Cei care locuiau în zone mai izolate au fost ajutaţi de administraţia locală să ajungă la căminul cultural pentru sesiunea de informare, unde specialiști în promovarea educației pentru sănătate au prezentat un film despre vaccinare, dar și despre reguli de hrană și igienă care trebuie respectate în creșterea copilului. Părinţii care nu erau foarte lămuriţi cu privire la vaccinare au putut adresa întrebări, la care au primit răspunsuri de la specialişti, iar cine a dorit să își vaccineze copiii au mers la cabinetul medical din apropiere.

Ideea acestei campanii a apărut după atelierul de la Slănic Moldova

„Rezultatele campaniei de vaccinare organizate în comuna Coțofănești și experiența noastră în implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii ne arată că atunci când autoritățile centrale și locale colaborează cu reprezentanții sectorului neguvernamental și cu profesioniștii de la nivel local, părinții sunt informați despre beneficiile vaccinării și aleg să își protejeze copiii în cunoștință de cauză. UNICEF, Ministerul Sănătății, autoritățile centrale și cele județene lucrează pentru a dezvolta și implementa un program național puternic de vaccinare astfel încât toți copiii din România să fie protejați”, a declarat Despina Andrei, manager comunicare și strângere de fonduri UNICEF în România.

Acțiunea a vizat recuperarea planului național de vaccinare pentru copiii până în 10 ani, dar au beneficiat de vaccin și copiii peste această vârstă. Au fost protejați împotriva rujeolei și a altor boli transmisibile, adolescenții căsătoriți și cei care nu au beneficiat de vaccin.

„Campania de informare și recuperare a vaccinării ROR demarată la Coțofănești va continua în alte județe din țară, în comunitățile cu rata cea mai scăzută de vaccinare. Ea a fost precedată de un atelier de lucru organizat la Slănic Moldova, în județul Bacău, în perioada 4-6 mai 2018, unde au fost discutate și identificate modalitățile de abordare cu cel mai bun impact pentru creșterea gradului de informare și vaccinare în rândul comunităților vulnerabile”, se mai precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

„O campanie de informare și de recuperare a vaccinării era imperios necesară, în condițiile în care viețile a 59 de copii au fost curmate de rujeolă. Nu mai putem aștepta. Fac un apel permanent către medicii de familie, direcțiile de sănătate publică, dar și autorități locale să se mobilizeze pentru a crește gradul de vaccinare. Alegem locurile în care gradul de vaccinare este foarte scăzut și recuperarea este dificil de realizat și intervenim prin realizarea unor campanii care presupun informarea populației și suplimentarea cu medici de familie și asistenți medicali în zonă. Acolo unde este necesar, vom crea temporar centre de vaccinare pentru un acces mai facil la vaccinare. Avem alături de Ministerul Sănătății în această campanie reprezentanți ai celor mai mari organizații cu expertiză în domeniu, OMS și UNICEF, și le mulțumesc pentru că am certitudinea că împreună vom reuși în demersul nostru. Este un prim pas această serie de acțiuni, care va continua cu o campanie la nivel național.”

Sorina Pintea, ministrul Sănătății.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014