Odata cu venirea verii, unii comercianti au dorit sa isi sporeasca veniturile cu orice pret, asa ca au iesit in intâmpinarea posibililor clienti, amenajând puncte volante in strada, pe trotuare. In corturi improvizate, vânzatorii ambulanti incearca si uneori reusesc sa mai agate vreun trecator molesit de arsita zilei. Gasesti astfel tarabe pline cu produse cosmetice tocmai acolo unde nu iti inchipui ca ai putea si poate nici nu ai vrea sa le intâlnesti.
La intrarea in Parcul Trandafirilor dinspre statuia lui Stefan cel Mare se afla un astfel de stand cu produse cosmetice in care se comercializeaza de la creme si rimeluri, pâna la fond de ten si parfumuri. Si toate acestea la adapostul unei umbrele, dar la o temperatura de 30 de grade Celsius. Dar acesta nu este singurul loc de unde poti cumpara produse cosmetice tinute in caldura. Pe bulevardul Stefan cel Mare poti intâlni un alt un alt vânzator ambulant cu astfel de produse in aceleasi conditii, la fel si in Pasajul Revolutiei.
Eticheta produselor de acest gen ne spune ca daca sunt tinute in conditii neadecvate acestea isi pierd calitatiile. Or fi stiind si comerciantii lucrurile acestea? Oare firmele ai caror distribuitori sunt ce parere au de vânzarea produselor lor in astfel de conditii. Intrebati daca produsele pe care le comercializeaza sunt afectate de temperaturile ce depasesc frecvent 30-35 de grade in aceasta perioada, vânzatorii ambulanti fie au dat raspunsuri evazive, fie au spus ca in opinia lor cosmeticele pe care le vând nu sunt in niciun fel afectate.
Pareri avizate
“Important de stiut este faptul ca orice produs cosmetic trebuie tinut la o temperatura ambientala, a camerei (n.r. – 25 grade Celsius), nu in frigider, dar nici in caldura soarelui, pentru ca proprietatiile sale sa ramâna intacte. Cremele, fondurile de ten sau fardurile se comporta in mod diferit, in functie de conditiile de mediu. Pastrarea produselor cosmetice in actiunea directa a razelor solare poate duce la degradarea ingredientelor din produse si le grabesc data de expirare”, ne-a declarat medicul dermatolog Cristina Stanescu.
Intrebat despre aceasta situatie, Toader Fratila, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Bacau, ne-a spus ca ”produsele de cosmetica ar trebui sa aiba o atentionare inscrisa pe ambalaj sau pe un prospect privitoare la temperatura maxima de pastrare si lista de ingrediente care fac parte din compozitia respectivului produs. Daca se va constata ca nu au conditii de depozitare si pastrare in conformitate cu documentele stipulate de producator si cu normele in vigoare vom aplica amenzi cuprinse intre 200 si 2000 de lei.
La rândul sau, purtatorul de cuvânt al Politiei Locale Bacau, Florin Podoleanu, a declarat ca “din punctul nostru de vedere totul este in regula. Standurile respective au profil de activitate si taxa de amplasament platita la zi.”
Cu alte cuvinte, important este ca vânzatorii respectivi au autorizatii (nu conteaza cum au fost obtinute) si ca platesc taxe la bugetul local, ca de sanatatea noastra sunt mai putin interesate autoritatile locale.
Cornel Tilihoi