Oameni, mizerie si sobolani
Locatarii de la blocul 38 de pe strada Cornisa traiesc intr-un adevarat focar de infectie, in mizeria si mirosul
insuportabil emanat din subsolul blocului. Tevile vechi au cedat, iar apa statuta acumulata a devenit araiul” sobolanilor si tantarilor. Oamenii au pus mana de la mana si au mai reparat ce au putut. Dar posibilitatile lor financiare sunt foarte mici, majoritatea locuitorilor din bloc fiind pensionari.
Mizerie, miros acru de apa statuta, zeci de tantari si sobolani. In aceste conditii traiesc locatarii din scara B a blocului 38 de pe strada Cornisa. Subsolul este plin de apa neagra, tevile sunt sparte, iar de cate ori se foloseste apa, aceasta curge prin conducte ca la robinet. Un adevarat focar de infectie. aNe-am saturat, nu mai avem putere sa luptam. Suntem in fiecare zi expusi imbolnavirii. Am schimbat o data tevile, am pus de astea moderne, din plastic, a fost bine. Dar de vreo luna avem din nou probleme. De la scara vecina sunt infiltratiile. Am dat o data 600.000 de lei vechi, mereu am dat bani. La scara vecina trebuie sa se termine reparatiile. Suportam asa mirosul de nevoie”, ne-a declarat intrigata Maria Bors, locatara la etajul III. Mirosul si sobolanii urca pe conducte, intra in casele oamenilor, peretii apartamentelor de la etajele inferioare sunt imbibati de umezeaza, iar igrasia si mucegaiul sunt la ele acasa. aEste ingrozitor, mai ales acum ca e vara, ca sa nu mai vorbim de perioada cand curge si apa calda”, a adaugat locatara.
Tevi sparte in lant
Probleme au fost si la scara A, dar reparatiile s-au terminat acolo. Tot pe banii locatarilor. „A fost sparta scurgerea de apa menajera, asta e problema. Tevile sunt vechi, blocul e vechi de peste 40 de ani. Am dat 1,5 milioane de apartament la reparatii”, ne-a spus si Doina Ionel, de la scara A. Situatia persista de multi ani, locatarii blocului au mai incercat sa faca ceva reparatii, dar de fiecare data au fost acarpeli”. S-a mai scos apa cu galetile, dar nu am rezolvat nimic. Prin conductele sparte curge apa menajera. Toate tevile sunt din fonta, blocul este construit prin anii „64-„65 si totul este putred. Ar trebui inlocuita intreaga instalatie. Au fost chemati si reprezentantii Regiei Autonome de Gospodarire Comunala, dar acestia doar au desfundat canalul din fata blocului. Lucrarile de pe reteaua secundara revin locatarilor. S-a inteles si acest lucru, s-au strans ceva bani, dar insuficienti pentru o lucrare atat de ampla. Iar tevile s-au spart in lant.
Scara C este problema
Acum se lucreaza la scara C, iar dupa finalizarea lucrarii se va intra si la B. „De vreo 2 saptamani se lucreaza aici, ne-a declarat Leontina Ichim, locatara la etajul I, scara C. De la subsol curge apa, se infiltreaza, mirosul e urat, mizerie, sobolani. Ni s-au cerut 40 de milioane pe lucrare”. In plus, pentru ca lucrarea e in toi, oamenii trebuie sa ocoleasca pentru a iesi si intra in bloc, pentru ca in fata s-a sapat un sant adanc. Se pare ca, din cauza umezelii, pamantul din afara blocului s-a tasat, motiv pentru care nici sistemul de scurgere nu mai functioneaza. La subsol exista un sifon de capatare a apei, dupa cum declara locatarii, dar nici acesta nu mai face fata intrucat nu exista panta spre camin. Desi in bloc s-au mutat si foarte multi tineri acestia au preferat sa dea doar banii. Tot pensionarii au ramas cei care trebuie sa bata drumurile.
La Asociatia de proprietari nr.20, de care apartine blocul, problema este cunoscuta. „Este intr-adevar o situatie neplacuta, ne-a precizat Valerica Vranceanu, adminsitrator. Este vorba de tevi interioare si de aceea lucrarile trebuie suportate de locatari. Sunt multi batrani, cu pensii mici, dar nu avem ce face. Exista lege prin care se poate institui un fond de reparatii interioare, dar aceasta abia a aparut si trebuie convocata Adunarea Generala”. Pana atunci, oamenii vor sta in continuare cu duhoarea in nas si vor scoate bani grei din buzunare pentru reparatii.
Scris de Roxana Neagu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.