Corupție „Patriot”-ică

Dacă o instituție de stat dorește să se înzestreze cu niște utilaje, autoturisme sau laptopuri iar suma totală depășește plafonul pentru achizițiile directe, trebuie să facă licitație iar procedura spune că nu are voie să specifice mărcile și producătorii doriți, ci numai performanțele avute în vedere.

Dacă vrea excavatoare pentru regularizarea cursului unui râu, nu are voie să spună că vrea excavatoare Caterpillar, ci utilaje cu masă totală până la X tone, cu Y cai putere și mai știu eu ce alte specificații.



Totul pentru a se da tuturor ofertanților șanse egale și pentru a preîntâmpina faptele de corupție.

Cu rachetele Patriot nu a fost așa. Nu s-a făcut o licitație, nici măcar o negociere de fațadă că în cazul avioanelor F16. Statul a contactat direct producătorul rachetelor și a spus că vrea să îi dea mormanul de bani.

Bine, vorba vine că statul român a fost cu ideea; realitatea este, știm cu toții, alta. Dar, de dragul discuției, să presupunem că achiziția sistemelor Patriot s-a făcut la inițiativa României.

N-a fost o licitație, nu s-a scris întâi caietul de sarcini și abia apoi s-a căutat furnizorul, putem presupune că nici studiu de fezabilitate nu este, studiu care să explice necesitatea rachetelor și caracteristicile sistemelor de care avem nevoie. Iar când zic de licitație sau măcar de o selecție de ofertă, nu mă refer la faptul că am fi putut achiziționa sistemele S400 de la ruși, cum au procedat turcii (membri NATO) sau saudiții (abonați la fabricile americane de armament).

Să pomenești de armament rusesc în momentul de față în România e o erezie cumplită, cam cum era achiziția de armament american înainte de 1989 în țările Tratatului de la Varșovia. (Să spunem în paranteză că România a beneficiat pe atunci de tehnologie militară americană).

Dar producători de rachete există și în Uniunea Europeană. De exemplu, Franța și Italia au sistemul SAMP/T produs de Eurosam. Franța are 10 baterii care au costat câte 330 de milioane de euro fiecare. România va plăti aproape 3,9 miliarde de dolari (3,31 miliarde de euro) pentru șapte sisteme Patriot depășite. Franța a cheltuit 3,3 miliarde de euro pentru 10 baterii SAMP/T moderne.

Afacerea este proastă pentru noi și, într-o lume ideală, DNA ar deschide un dosar pentru abuz în serviciu deoarece pe de o parte nu s-au respectat proceduri și, pe de altă parte, s-a decis achiziția de produse depășite moral la prețuri echivalente cu ale unor produse modernizate.

Dar nu suntem într-o lume ideală, suntem în lumea în care anticorupția este coordonată de aceleași persoane care ne bagă pe gât armamentul învechit.