Cu o senina naivitate ne hlizim de fiecare data când un om de afaceri, politician sau liber-profesionist este plimbat cu catuse prin fata camerelor de luat vederi de catre procurori.
Nu zic ca e rau ca exista o campanie anti-coruptie, doar ca mi se par suspecte doua lucruri: faptul ca „recolta” cea mai bogata este fix in campania electorala si faptul ca in România, tara in care marea parte a economiei este detinuta de companii straine, coruptii sunt doar de nationalitate româna.
Cu mare greutate, zilele acestea, am vaazut niste cetateni straini acuzati de mita pentru ca plateau medici sa le foloseasca produsele companiilor lor. Problema este ca sistemul functioneaza de ani de zile si nu s-a luat nici o masura.
Cheltuielile cu sanatatea au crescut de la an la an, lista medicamentelor compensate a cunoscut schimbari care au favorizat coruptia.
Medicii au inceput sa fie „vânati” de agentii companiilor farmaceutice care le plateau excursii sau chiar bani pesin pentru ca sa prescrie bolnavilor medicamentele fabricate de firmele-sponsor.
Daca s-a intrebat cineva de ce niciodata nu ajung banii alocati Sanatatii, acesta este raspunsul. Doar ca ani la rând nu s-a luat nici o masura. Pentru ca industria farmaceutica este aproape complet sub controlul companiilor transnationale.
CNVM-ul american (care se numeste Security and Exchange Commision) a acuzat o subsidiara româneasca a unei celebre companii transnationale ca a mituit medicii din România ca sa recomande produsele firmei. O companie olandeza a fost acuzata ca mituia functionarii din Ministerul Sanatatii pentru ca firma sa fie avantajata la licitatiile publice.
Cazurile acestea nu sunt singulare; insa nici o agentie a statului român nu s-a ocupat de domeniul farmaceutic pâna acum. Si nu cred ca e singurul domeniu in care corporatiile multinationale dau mita.