De virus nu trebuie să fugi. Nu-ți servește la nimic. Poți doar să te protejezi. Pe tine, familia ta și pe cei pe care îi întâlnești. Am auzit afirmându-se: „suntem în plin război cu un inamic necunoscut”. Un virus. În data de 15 februarie, când am auzit că la Codogno, în Italia, a fost izolat primul pacient pozitiv la COVID-19, că întregul oraș a fost închis și că toți locuitorii au intrat în carantină, am gândit că se va opri acolo. Ca și la Wuhan s-a procedat asemănător. Și a trecut… Dar n-a fost așa.
Apoi s-a spus că virusul trăiește doar în corpul uman, nu intru acum în detalii particulare. Pe suprafețe rezistă puțin timp și este mai puțin contagios. Fructele și legumele pot fi consumate după ce au fost bine spălate. Virusologii au spus că nu există vreun medicament care poate vindeca pneumonia provocată de virus. Singura protecție ar fi carantina și igiena personală. „Nimica toată”, am gândit. „Eu nu am simptome, deci sunt sănătoasă”, s-a dovedit a fi fals.
Apoi am înțeles că bunul simț al fiecăruia este fundamental. Încercarea aceasta la care ne supune natura este o provocare pentru fiecare țară, fiecare guvern, fiecare instituție și pentru fiecare persoană în parte. Fiecare își va da propria măsură: în domeniul sănătății, în plan economic, social, politic și personal. Dar natura umană este perversă și crudă. În această confruntare cu natura apar tot felul de șacali, escroci emoționali care speculează fragilitatea psihicului uman în perioade de criză, indiferent de care natură ar fi ea, agresând omul cu cele mai perverse și perfide dezinformări.
Informația influențează viața și siguranța cetățeanului. A promova o știre falsă înseamnă a atenta la viața și la siguranța fiecăruia. Viața nu are vârstă, dar o poți ucide cu un cuvânt. Globalizând egoismul și indiferența ne pierdem identitatea. Ne pierdem esența umană – iubirea! Ne pierdem toleranța și iertarea. Și atunci mă întreb: Cum ar fi ca pe toate canalele de știri să înceapă emisiunea cu un ton pozitiv, plin de speranță? Speranța este un fenomen activ, te îndeamnă să gândești pozitiv. Sentimentele pozitive întăresc sistemul imunitar.
Carantina este o retragere fizică, dar nu una spirituală și sentimentală. Seratonina ajută creierul să blocheze cortizonul care „oxidează” creierul. Meditația favorizează producerea de oxitocină. În schimb, frica blochează sistemul imunitar.
Acum îmi pun o întrebare legitimă: cine are interes să promoveze panica, frica și teroarea? Îmi place să cred că sunt suficiente instituții și mijloace necesare pentru a fi depistați, opriți și pedepsiți escrocii emoționali. Și acum să revin la ideea inițială: Suntem în „război” cu natura? Atunci să acordăm o șansă naturii umane: să dăm dovadă de colaborare, răbdare, respectarea regulilor impuse de autorități; protejarea medicilor – această armată albă în fața căreia să ne aplecăm cu venerație și recunoștință; informarea corectă a populației, pentru că viața fizică este importantă, dar sănătatea psihică este o urgență! Viața este o urgență!
Doinița Ioneț, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala București
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.