Tensiunile ating cote alarmante în Peninsula Coreeană! Între 8 și 12 noiembrie, Coreea de Nord a activat sisteme puternice de bruiaj GPS peste o parte a Mării Galbene, generând reacții vehemente din partea Coreei de Sud.
Conform autorităților sud-coreene, această acțiune este o încercare clară de a perturba funcționarea navelor și aeronavelor care tranzitează apele sensibile din zonă. Cu toate acestea, până în prezent, nu au fost semnalate incidente majore de transport maritim sau aerian.
Cum funcționează bruiajul nord-coreean? Ministerul sud-coreean a explicat că interferența provine din transmiterea unor semnale de intensitate mai mare decât frecvențele GPS standard, ceea ce poate perturba serios comunicațiile și navigația. Aceasta nu este prima acțiune de acest fel: sisteme de bruiaj similare au fost detectate în martie, mai și iunie. O acțiune repetitivă, dar una care își arată eficiența în a deranja liniștea regiunii.
Ce urmărește Coreea de Nord? Purtătorul de cuvânt al Phenianului nu a făcut încă declarații oficiale, însă este posibil ca aceste acțiuni să fie legate de exercițiile de pregătire pentru apărarea aeriană. Cel mai probabil, Coreea de Nord se antrenează pentru a contracara potențialele drone sud-coreene care ar putea încerca să treacă granița.
Amintim că, în octombrie, Phenianul a declarat că o dronă care a survolat orașul și a împrăștiat pliante ar fi aparținut armatei sud-coreene, fiind lansată de pe o insulă din Marea Galbenă. De atunci, autoritățile nord-coreene sunt în alertă maximă, iar bruiajul GPS ar putea fi un avertisment pentru Coreea de Sud să nu repete astfel de „provocări”.
Într-un context regional tensionat, aceste acțiuni sunt văzute de analiști ca fiind „o escaladare inevitabilă”. Phenianul arată clar că orice mișcare din sud nu va rămâne fără răspuns, iar Peninsula Coreeană pare să fie, din nou, pe muchie de cuțit!
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.