Circa 1.300 de fermieri băcăuani au fost afectați de corecția la suma de 23 de euro pe hectar – bani alocați României de Comisia Europeană din rezerva de criză neutilizată în 2017. Suma suplimentară a fost promisă de Ministerul Agriculturii până cel târziu la 15 octombrie 2018 fermierilor care au primit subvenții mai mari de 2.000 de euro.
După corecție, suma rezultată a fost mult mai mică, pentru că bani suplimentari au fost repartizați și crescătorilor de animale, care nu primesc subvenția în funcție de suprafața de teren deținută.
Fermierii din toată țara l-au acuzat, astfel, pe ministrul Petre Daea și pe șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) că le-au promis o subvenție suplimentară de 23 de euro per hectar, din fonduri europene, dar sumele virate sunt mult mai mici.
La sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a alocat fermierilor europeni 433 de milioane de euro din rezerva de criză, care nu a fost utilizată în 2017. României i-au revenit aproape 16,5 milioane de euro. Peste 76.000 de fermieri erau anunțați că vor primi acești bani.
„APIA Aparat Central – s-a anunțat pe portalul acestei instituții – a trimis fișierele de plată cu sumele pentru fiecare fermier, iar sumele diferă de la exploatație agricolă la exploatație agricolă. Nici într-un caz nu este 23 de euro, nici pe hectar și nici pe exploatație agricolă. Nu există nicio legătură cu cei 23 de euro. Sunt calculate după un algoritm stabilit de APIA Aparat Central”.
Sumele rezultate și plătite sunt atât de mici, încât unii fermieri încă nu au sesizat ce bani le-au mai intrat suplimentar în cont.
Petrișor Olteanu, fermier din Răcăciuni, este unul dintre ei. „Voi merge la Trezorerie să verific – ne-a declarat fermierul. Nu am auzit de suma suplimentară care ni s-ar acorda de la Uniunea Europeană. Noi, acum, avem alte probleme grave, datorate condițiilor climaterice în schimbare. Porumbul nu a ajuns la maturitate peste tot, iar pământul e tare ca piatra și nu poate fi arat”.
„Cred că a fost o eroare de interpretare de la București privind corecția financiară. La noi, în Bacău, nu au fost depuse plângeri din partea fermierilor. Corecția financiară s-a făcut, banii s-au dat, dar nu la suma de 23 de euro pe hectar, ci la cât a rezultat din corecție.
Fermierii nu au de ce să fie nemulțumiți, s-a făcut o corecție la un prim calcul eronat. Banii sunt deja în contul fermierilor, dar în sume mult mai mici decât s-a spus inițial. Nu trebuia să discutăm inițial de hectare, ci de fermieri. Sumele sunt mici, deci e posibil nici să nu fi fost sesizate ușor la intrarea în conturile fermierilor.”
Ghiță Burlui-Buznea, directorul executiv al Centrului județean al APIA
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.