Aici, in buricul târgului, e firesc sa vezi copii imbracati destul de bine, care prefera locuri de joaca amenajate modern, ii vezi cu fel de fel de jucarii care mai de care mai sofisticate. Dar cum sunt cei de la tara? Ei bine, copiii de la tara nu par sa puna mare pret pe astfel de lucruri. La Parincea, in mijlocul strazii, un grup de copii galagiosi sar si râd in jurul unui cordon negru. Imi spun ca e un elastic, si ca acest joc este preferatul lor.
Pe asfalt se vad trasate cu creta alba tot felul de linii, cercuri si inscrisuri, despre care copiii povestesc ca sunt pentru tenis si „9 tari”, un alt joc preferat de ei. Mai joaca si „magarus” dar si „capra noua”. Sunt convins ca pentru unii copii de la oras acestea sunt jocuri ciudate. Nu si pentru Leonard, Alina, Bianca, Lavinia, Stefania si Ionut. Cel din urma e cel mai cuminte, lucru confirmat de toti ceilalti.
Sunt elevi la scoala din localitate, in clasa a II-a, a IV-a, a V-a si a VIII-a. Le place scoala, dar parca tot mai bine era in vacanta. „De ne-ar da vreo trei ani de vacanta…!”, exclama o pustoaica ce pare ceva mai indrazneata. Dupa ce termina gimnaziul vor sa mearga la liceu. In Bacau. Alina are mâna luxata, fapt ce o tine deoparte de jocuri. E in clasa a VIII-a, este cea mai desteapta din clasa, dupa cum sustin colegii de joaca, si se gândeste deja la ce liceu vrea sa mearga. „Vreau sa merg ori la «Antipa» ori la «Karpen».
Am o vecina, Paula, care e la «Karpen» si am inteles ca e bine acolo. Paula face naveta, si cred ca asa o sa procedez si eu”, a zis Alina. O parte din copii spun ca la anul vor sa plece in strainatate, unii cu parintii, altii la parinti. Revenind la scoala, copiilor nu le place atunci când au practica si sunt pusi sa dea cu sapa. Dupa ore vin acasa, isi fac repede lectiile si ies in strada, la joaca. Parca e o altfel de copilarie. Ce au totusi in comun copiii de la tara si cei de la oras? Probabil ca mai multe, dar cel mai important e…internetul.
Si la Parincea internetul e la putere, unii dintre copii spunând ca stau toata ziua pe diferite retele online. Se vede clar ca nu e chiar asa, dar ii inteleg ca vor sa para altfel decât sunt. Copiii spun ca stau pe net de pe calculatoare, ca au laptop-uri si chiar telefoane inteligente si ca cel mai mult folosesc reteau de socializare facebook, unde toti au conturi. Se vede clar ca si aici e valabila vorba aia: „n-ai facebook, nu existi”. Intr-un vacarm de bucurie, copiii de la Parincea au acceptat si o sedinta foto, dupa care si-au intins din nou „elasticul” si au trecut la treaba. „Tu urmezi !!!”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.