28 noiembrie 2024

Copilarie cu vise, bucurii si lacrimi

“Eu nu pierd timpul cu lucruri nefolositoare”

Andra Simon, Scoala “Mihai Dragan” Bacau



– Ce program ai avut astazi, este zi libera”?
– Dimineata am avut un concurs la limba româna, la scoala, “Evaluarea educatiei”, au participat copii de la mai multe scoli. Un concurs de nivel national, merg la acest concurs din clasa intâi. Am fost si la fizica, si la matematica, la engleza. Acum am venit de la un concurs de muzica usoara, de la Ateneu. Am inceput sa cânt de la sase ani, la Palatul Copiilor, am urmat trei ani Scoala Populara de Arta, cu doamna profesoara Marinela Potârniche, iar din clasa a V-a sunt la un club. Imi place muzica pop, imi place muzica in general: cânt, ascult, sunt si in corul scolii. Am fost si la Cerbul Copiilor.
– O sa urmezi o cariera artistica?andra
– Nu stiu inca, insa muzica este un hobby foarte frumos pentru mine.
– Care sunt materiile tale preferate la scoala?
– Cel mai mult imi place Matematica, apoi Engleza si Româna.
Pâna prin clasa a V-a pe primul loc era Româna, am numai medalii de aur la acest concurs, la care am fost astazi. La matematica am pornit cu doamna diriginta, Sevastiana Munteanu, a inceput sa-mi placa, ma descurc bine. Engleza fac din clasa intâi, acum vorbesc si scriu bine. Am fost in Anglia, o saptamâna, in cadrul uni proiect “Promovam diversitatea”, a fost un schimb de experienta intr-o scoala dintr-un oras mai micut. Au venit cu trasnslator la prima intânlire, familiile unde am stat isi cumparasera dictionare, insa noi stiam toti engleza. Au ramas foarte impresionati, ca asa mici stim engleza.
Anul viitor trebuie sa te hotarasti la ce liceu vrei sa urmezi. Stii ceva despre modalitatea de admitere?
– Stiu, ne-a spus doamna diriginta. Vreau la Colegiul “Gheorghe Vrânceanu”, matematica – informatica, engleza intensiv. Ma pregatesc intens la engleza, voi incepe la matematica. La româna nu cred ca voi face pregatire suplimentara. (Intervine mama Andrei: Sta foarte mult la birou, este meticuloasa, isi pregateste toate temele cu seriozitate, ii mai zic sa mai iese afara, la joaca, insa nu o face pâna nu termina tot. Citeste foarte mult, scrie mici compuneri, asculta muzica. Daria, sora ei, este mai lejera, insa este doar in clasa intâi. Are timp sa se formeze. Daria o are ca model pe Andra, merge la muzica, la concursuri de evaluare, imita, intr-un fel, dar mai târziu o sa-si gaseasca singura drumul. Noi, ca parinti, suntem foarte multumiti de copiii nostri, sper sa reuseasca sa-si indeplineasca visurile, noi ii ajutam cum putem).
Am invatat de la doamna invatatoare Olga Chirciu, ne-a invatat cum sa ne organizam timpul. Eu am iubit-o foarte mult. Am invatat sa nu pierd vremea cu lucruri nefolositoare.
– Ai note bune la scoala?
– Am. Am Bursa de Excelenta, numai intr-un trimestru am avut Diploma de Merit, am avut o medie mai mica la Istorie, a fost un accident.
– Acasa o mai ajuti pe mama?
– Sigur, la curatenie, la mâncare, mai fac mici cumparaturi. Ma descurc, fac un cartof, un ou. Intr-o zi am asteptat-o pe mamica cu un tort. Am gasit in figider tot ce mi-a trebuit, si l-am facut.
– Uite, vine ziua de 1 mai, Ziua Copilului. Ce se intâmpla in acea zi in scoala, daca se nimerese sa fie in timpul saptamânii?
– Avem mereu activitati, si de Ziua Europei, si de Ziua Nationala, de 1 Iunie organizeaza cei mai mici activitati. Eu cânt acolo unde sunt solicitata, alaturi de alti copii. La noi in scoala se obisnuieste, ca de 1 Iunie, de Craciun, sa ajutam alti copii, din alte scoli, mergem acolo cu obiecte, hainute, carti, caiete, dulciuri, jucarii, unele le cumparm de noi, altele le luam de acasa. Anul trecut am fost la o casa de copii, s-au bucurat asa mult, ne-au cântat, ne-au primit foarte frumos, am ramas prieteni. Am simtit ca am facut o bucurie unor copii care nu au posibilitatile noastre. Dupa aceea au venit si ei in clasa la noi. Eu zic ca toti copiii, in felul lor, sunt fericiti, suntem copii.

P diana sc maria domnitaTeodora Diana Leonte – Scoala “Domnita Maria” Bacau

“Imi plac confruntarile, concursurile, competitiile”

– Eu nu stiu foarte multe despre tine…
– Ce vreti sa stiti? Sa incep eu. Sunt un copil normal, merg la concursuri inca din clasa intâi, la toate materiile, la româna, matematia, la Cultura civica. In clasa a IV-a am luat Mentiune la Olimpiada de matematica si locul II la Educatie Civica. Abia in clasele V-VII m-am orientat spre Limba româna, a devenit chiar o pasiune. Nu am renuntat la celelalte obiecte, dar m-am realizat la Româna, pur si simplu este domeniul spre care am inclinatie. In clasa a V-a am luat Premiul III, la Olimpiada Judeteana, m-am ambitionat si am concurat si anul urmator, am luat Mentiune. Nu m-am intristat si am continuat, am mers si anul acesta. Merg la concursuri de creatie literara, imi place proza, am obtinut premiile I si II. Sunt eu romantica, dar nu scriu poezii. In aprilie anul acesta am participat la un alt concurs, “Lectura ca abilitate de viata”, particip in fiecare an la evaluarile nationale de limba româna, unde am luat 100 de puncte, medalie de aur si diploma. Saptamâna trecuta am fost la un alt concurs, “Pe ulita copilariei”, la care am luat Premiul I si merg la faza nationala. Imi plac confruntarile, competitiile.
– Imi spunea doamna director, ca esti una dintre cele mai bune eleve din scoala. Ce medii ai?
– Numai 10. Am Bursa de Excelenta. Vreau sa ajung ceva mare in viata, nu stiu daca expresia este corecta, vreau sa ma relizez, sa fac ceva cu viata mea. Nu m-am hotarât, dar vreau sa fac doua facultati, Literele si IATC, imi place foarte mult actoria. De mica am zis ca vreau sa devin actrita. Acum nu am timp, dar mai târziu voi incerca sa patrund in tainele acestei pasiuni de suflet. Nu stie chiar toata lumea de pasiunea mea.
– Ai un actor preferat?
– Da, imi place Jonny Deep. Foarte mult.
– Cum te impaci cu calculatorul?
– Bine, nu il stresez prea mult, ascult muzica si citesc carti, daca nu le gasesc in biblioteca. Este comod, util. Calculatorul este un instrument, la care apelezi când ai nevoie. Stiti, eu ma pregatesc singura, citesc, imi cumpar in fiecare luna câte o carte, imi place foarte mult lectura, citesc cu mintea, revin, recitesc, imi scot ce cred eu ca este interesnt, imi va folosi in timp. Imi place engleza, franceza si vreau sa invat si rusa. Vreau sa le invat bine, deoarece doresc sa plec intr-o tara europeana, as vrea sa fiu engleoaica. Vi se pare ciudat? Este un alt vis al meu.
– La o olimpiada nationala nu ai ajuns?
– Nu, dar ma ambitionez, nu-mi permit sa termin “Domnita Maria” fara sa ma calific la o olimpiada nationala. Vreau sa ma verific, sa experimentez si alt mediu, alt nivel de pregatire. O sa auziti de mine. Impreuna cu doamna profesora de româna Roxana Sotu, cu doamna diriginta Liliana Adochitei, sper sa reusesc.

Dragos Stefan Teodorescu – Scoala “I.S.Sturdza” Saucestidragos saucesti

“Vreau sa fiu cel mai bun din clasa”

– De la ce ora te-am deranjat?
– De la Matematica, da’ venea pauza. Eu sunt in clasa a V-a A.
– Iti place matematica?
– Foarte mult, imi place si Româna, si Engleza, Educatia Fizica, dar si Franceza, am note bune, numai de 10. Eu am luat numai Premiul I, de la clasa intâi, iar in clasa a IV-a am luat Excelenta. Cel mai mult imi place la scoala. Facem si Informatica, am calculator acasa, dar nu prea am timp de el, ma ajuta sa ma pregatesc, mai ales la Franceza, la traduceri, la Româna. Când nu stiu ceva, deschid, caut si imi scriu. Gasesti pe claculator tot ce cauti, la toate obiectele.
– La voi in scoala, pe lânga ore, se mai organizeaza si alte activitati?
– Da, multe. Eu merg la concursul Comper, la Româna, in anii trecuti am fost si la concursul de evaluare nationala. Cel mai mult imi place la cercul „Universul cartilor”, ne adunam mai multi copii, citim, povestim, glumim, spunem poezii. Este foarte frumos. Facem cu doamna profesoara Ana Maria Zamfir. Nu-i ca la ore, este mai distractiv. Acum ne pregatim pentru 1 Iunie, avem un spectacol la scoala, cu dansuri, cântece, mai vin copii de la Filipesti, de la Buhoci, avem echipa de dansuri populare.
– Tu dansezi?
– Sigur, am costum de la scoala, al meu mi-a ramas mic. Am avut multe spectacole, am fost la Iasi, la Casa de cultura, la Ateneu, in Bacau. Avem si solisti, o coleg, Ioana Buta, cânta foarte frumos. Formatia se cheama “Mugurasul”.
Dragos, acasa cum iti petreci timpul?
– Intâi invat, ma pregatesc, scriu, citesc, ma joc, ies cu prietenii la fotbal, avem teren. Dar sa stii ca am grija si de animale, avem vaca, porc, pasari. Eu am grija si de catei, am doi pechinezi, iar sora mea are doua pisici. Parintii mei sunt la serviciu, noi mai stam cu bunicul.
– Ai un bunic?
– Da, el sta mai mult pe afara, ca are treaba.
Bunicii stiu povesti, al tau stie?
– Stie, are asa un teanc mare de carti. Am vazut una groasa, se chema Medicina Plantelor. Are si altele.
– Spune-mi o bucurie de-a ta, când te-ai bucurat cel mai tare?
– Când am luat bursa, v-am spus ca am Bursa de Merit. Primesc 100 de lei, o dau parintilor, imi mai iau si eu dulciuri, caiete, restul ramân in casa.
– Si un necaz.
– Un necaz… M-am necajit foarte tare când am luat un 9 la Franceza, n-am stiut bine pronuntia si niste enunturi. Mi-a pus 9, dar acum le stiu bine. Eu vreau sa fiu cel mai bun in clasa.

– Foarte bine, Dragos, eu iti multumesc pentru timpul acordat, poate vin de 1 Iunie, sa vad cum dansezi, iti doresc sa cresti mare si sa nu uiti sa visezi.

Mihaita cersetor 2 copyMihaita, un copil din Bacau

“Am vândut cadoul pe trei lei”

Spune ca are sapte ani. Il stiu de câtiva ani; sau mi se pare. Oricum sunt clientul lui, cum vede masina in intersectia 9 Mai – Mioritei – Stefan cel Mare, lasa orice negociere cu cei din fata mea, “zgârcit de Neamt” – imi spune, si ma saluta, in timp ce las geamul. Sa spunem ca il cheama Mihaita. Ce faci, prietene? “Parca-i luni, barosane, n-am facut decât vreo cinci lei azi, si trebuie sa plec…” Nu-l las sa termine si ii spun ca-i completez eu diferenta, dar sa treaca vizavi, la Banca, ca vreau sa-l rog ceva.
Ii spun ca mi-e simpatic si vreau sa scriu la ziar despre el, nu-i dau numele, nu-i pun poza. Se uita intrebator la mine, scot 10 lei, ii palmeaza, imi face semn sa trecem dupa cladire. “Vrei sa ma omoare tata?”, imi spune speriat, “eu sunt cunoscut si cu poza si fara poza aici, tata a facut rost de locul asta, l-a cumparat de la unul tare, care-i barosan cu intersectiile, sora mea face Autogara, eu stau aici pâna-n prânz, iar spre seara merg in Piata, stii unde? – la Pescarie.” Se lipeste de zid, trage cu ochiul spre intersectie. Mihaita, o iau eu usor, nu vreau sa te necajesc, dar vine 1 iunie, este Ziua Copilului…”Ce zi? Hai, ca ma duc, ai fost domn astazi, dar nu-ti spun nimic. Vrei sa ma dai in gât, sa ma dai la politai…” Ce-ai mâncat azi, atac eu coarda sensibila, la scoala de ce nu te-ai dus? Se opreste, se uita la mine rugator: “Am mâncat o placinta cu brânza, mi-a dat-o cineva la parbriz, am avut noroc, am pus si doua mere in iarba, i le duc lu soru-mea. Am fost la scoala ieri, am stat doua ore, da’ nu ma mai duc, are tata o datorie si ii trebuie bani”. Ne asezam pe bordura, se sprijina de genunchiul meu. Ti-am dat niste haine, unde sunt?, il intreb. “Mi le-a luat unul, le-am ascuns dupa statie, si mi le-a luat…” Nu mai speli parbrize? “Nu, nu mai merge, muncesti degeaba, nici nu deschid parbrizele.” Mama ce face, mai Mihaita? “Mama “face” Piata, cu tata. Ne aduce de mâncare seara, ei mai beau, aduc vin si beau, se cearta, noi fugim afara, mi-e mila de soru-mea, sigur o stii, e una mica, cu parul cret, o cheama Sanduta, face de-a bani, ca pe ea o lauda tata, pe mine ma bate când ma duc acasa cu bani putini.” Ce cadou ai primit tu la viata ta, il intreb, in timp ce duc iar mâna la buzunar, miscare pe care o prinde repede si ma urmareste, nu ma mai asculta, intinde mâna, mototoleste bancnota, o baga in pantaloni, zic, ai sa-i pierzi, imi arata un buzunar pe dinauntru…”Ce cadou? M-am nimerit la scoala si mi-a dat caiete, carioci, banane, bomboane, am fugit acasa, am vândut caietele si cariocile pe trei lei. Hai, ca plec. Mihaita ma lasa, ocoleste masinile si se posteaza in intersectie, alearga de pe o banda pe alta, ma cauta din priviri, face cu mâna…ii raspund.
Mâine…

Ioana, Casa “Sfânta Maria” Barati

“Vreau sa le asigur copiilor mei o viata mai buna”

ioana Casa sfanta maria– De când esti in Casa “Sfânta Maria, Ioana”?
– De cinci ani. Si ii multumesc lui Dumnezeu ca am ajuns aici. Este foarte bine. Sunt aici impreuna cu sora mea, ea are 13 ani. Eu sunt in clasa a VII-a, ea in clasa a VI-a, la Scoala din Barati. Viata nostra este impartita intre Casa, scoala si timp liber, pe care il petrecem cum vrem sau in mod organizat. Merg la scoala, unde imi place foarte mult, invat bine, foarte bine, am Bursa, imi place româna, matematica si engleza, insa eu invat bine la toate obiectele.
– Cum se impaca româna cu matematica?
– Foarte bine, acum noi trebuie sa invatam la toate obiectele, dar astea imi plac mie mai mult. Dirigintele nostru este si profesor de matematica si a inceput sa-mi placa matematica. Venim la Casa, servim masa, ne odihnim si apoi ne facem temele. (Psiholog, Casa “Sf. Maria”: Cei mici sunt supravegheati, ajutati de educatori, insa cei din clasele mai mari invata singuri, se ajuta unii pe altii, Ioana este un fel de lider, ii ajuta si la scoala, si in Casa, noi avem mare incredere in ea, Casa se mândreste cu ea, cu activitatea ei).
– Ioana, tu esti in clasa cu alti copii, o parte din Casa, altii din satul Barati. Cum va impacati cu cei din afara?
– Foarte bine, in clasa la mine mai am patru colegi din Casa, restul sunt din comuna, insa ne impacam foarte bine, am prietene, la unele le cunosc familiile, am mers câteodata acasa la ele. Ne jucam impreuna.
– Ai vorbit cu educatorii, cu profesorii tai, ce ai vrea sa urmezi dupa clasa a VIII- a?
– Vreau sa urmez Liceul Economic, vreau sa reusesc sa le asigur copiilor mei o viata mai buna, o viata fericita. La asta ma gândesc tot timpul, dar acum asta vreau sa fac – Liceul Economic.

– Am inteles de la asistentul social, Robert Bulai, ca tu ai si alte talente.
– Talente, imi plac dansurile, fac parte din formatia de dansuri din Casa, din formatia de majorete, dar cel mai mult imi place origami, arta de a modela, de a construi figuri, flori din hârtie. Este extraordinar ce poti sa faci dintr-o coala de hârtie, alti copii fac papusi, figurine, animalute din plus, felicitari, semne de carte, tot felul de obiecte, fiecare cu talentul si placerile lui. Invatam unii de la altii, ne mai ajuta cu idei educatorii. Nu stam degeaba. Ma bucur când le scoatem la expozitii, in oras, si lumea le cumpara, nu atât pentru bani, ci, ma gândesc ca lucrurile noastre sunt utile, plac.
– Aveti si program de activitati gospodaresti?
– Sigur, ne facem curatenie in camere, curatenie generala la sfârsit de saptamâna, mergem, prin rotatie, la bucatarie, ajutam la prepararea hranei.
– Iti place la bucatarie?
– Foarte mult, ma uit, intreb, vreau sa invat. Imi place sa servesc la masa. Servitul mesei este poate cel mai important moment al zilei, ne intâlnim cu totii, vorbim, glumim, ne simtim bine, sa nu credeti, cum am mai auzit pe unii, ca aici este ca la…Nu, este o casa, in care traim ca in familie. Si in camere stam copii de diferite vârste, exact ca in familie. (Psiholog: Dintre copiii care au fost in Casa sunt care au urmat facultatea, unii sunt studenti, altii si-au intemeiat familii, sunt câtiva plecati in strainatate, altii lucreaza in atelierele noastre. Au venit aici la gradinita si acum sunt studenti la Cuza, in Iasi. Ce bucurie mai mare poti avea! Unii vin din familii in care prima violenta, din familii cu probleme, insa cei mai multi au un fond bun, le-a lipsit doar dragostea, iubirea, armonia. Asta incercam sa le oferim noi aici).
– Voi stiti de 1 Iunie, de ziua de nastere, de botez? Ce faceti in acele zile?
– Se organizeaza serbari, spectacole, primim prajituri, sucuri de ziua noastra. Vineri, inainte de 1 iunie, aici, la Casa, va fi organizat de Scoala din Barati, impreuna cu noi, un spectacol de dans, de muzica, prezentari de moda: “Copii au talent”, un fel de concurs, dotat cu premii. Am muncit foarte mult pentru acest spectacol. Veniti? Alteori mergem in excursii prin jur, in aer liber, facem gratare, pe Magura, la Luncani, la piscina, mergem cu scoala la teatru, la muzee. Mai multi copii au fost in Franta, intr-un schimb de experienta.
– Ioana, eu ma bucur ca te- am cunoscut, si-ti doresc ca visurile tale sa se implineasca.
– Multumesc frumos.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014