14 noiembrie 2024

Copil părăsit caut familie iubitoare

Să găsești părinți iubitori și potriviți (cei mai potriviți!) pentru un copil abandonat nu e o sarcină ușor de îndeplinit. De aceea, uneori, întreaga procedură durează mai mult decât își doresc familiile adoptive și specialiștii.

Deși sunt multe obstacole de depășit, unele care țin de situația concretă a copilului, altele de numărul mic al angajaților, în 2017 numărul adopțiilor a crescut.



„A început să se lucreze mai atent pe cazurile care se află în sistem și cu un ritm mai constant. E destul de greu pentru colegii din departamentul Management de caz din cauză că sunt mai puțini decât ar fi necesar, dar se fac eforturi. Anul acesta, vom încerca să cooptăm noi specialiști din cadrul ONG-urilor cu care colaborăm”, a declarat Daniela Țîțaru, director general al DGASPC Bacău.

S-au îmbunătățit lucrurile și în privința mentalității: „Există familii care, deși au proprii copii, au adoptat unul sau doresc să adopte. Anul trecut am avut șase familii aflate în situația aceasta.” Din cele șase, una singură are venituri peste medie. Asta înseamnă că oamenii se întorc la valorile tradiționale, punând tot mai mare preț pe familie, generozitate, responsabilitate.

O bilă albă pentru judecători

O schimbare importantă a vizat durata procedurii. Mai exact, s-a redus cu o treime timpul care curge din momentul ajungerii dosarului la judecător până la transmiterea soluției. În privința asta, bila albă trebuie acordată judecătorilor.

„Ne bucură faptul că în instanță durează mai puțin soluționarea dosarelor, asta pentru că în Tribunalul Bacău există judecători cu experiență în domeniu, implicați, cu care colaborăm foarte bine. Pe de altă parte, și noi suntem mai atenți la solicitările lor.”
Daniela Țîțaru, director general al DGASPC Bacău

Datorită efortului specialiștilor, a bunei colaborări cu instanțele și a schimbării mentalității băcăuanilor, lucrurile se află pe un trend pozitiv: „Numărul adopțiilor a crescut anul trecut, dar nu cât ne-am fi dorit, mărturisește Daniela Țîțaru. Până la urmă, scopul nostru nu este neapărat să avem un număr mare de adopții, ci să avem mai puțini copii în sistem, mai puțini copii care cresc fără a avea o familie. Soluția poate fi reintegrarea în familia naturală sau adopția.”

37 de adopții

În 2017, numărul încredințărilor în vederea adopției a crescut de la 19 la 33, iar al familiilor atestate aflate pe lista de așteptare, de la 56 la 72. Pe rolul instanțelor, cu propunere de deschidere a adopției, DGASPC Bacău a depus 109 dosare. Numărul adopțiilor în curs de monitorizare a ajuns de la 68 la 79, iar numărul adopțiilor finalizate a crescut la 37, fiind cu 13 mai multe decât în anul precedent.

Cine poate adopta și care sunt pașii

Familiile care doresc să adopte un copil (sau mai mulți) trebuie să se adreseze DGASPC. Dar nu e suficient să dorească. Pot adopta un copil acele familii sau persoane singure (necăsătorite) care obțin atestatul de familie/persoană aptă să adopte, persoanele care au capacitate deplinã de exercițiu și care sunt cu cel puțin 18 ani mai în vârstă decât cel pe care doresc să-l adopte.

Nu pot adopta un copil persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o infracțiune contra persoanei sau familiei, săvârșită cu intenție, pentru infracțiunea de pornografie infantilă, trafic de droguri, persoanele al cărui copil beneficiază de o măsură de protecție specială sau este decăzută din drepturile părintești. De asemenea, nu poate să adopte (nici măcar singură) persoana al cărei soț (soție) suferă de o boală psihică, are un handicap mintal sau se găsește în una dintre situațiile prezentate mai sus. Etapele procedurii de adopție sunt următoarele: evaluarea adoptatorului sau a familiei în vederea obținerii atestatului, obținerea atestatului de familie/persoană aptă să adopte, potrivirea între adoptator și copilul adoptabil, încredințarea copilului în vederea adopției și, în fine, încuviințarea adopției.

După ce înfierea a fost definitivată, urmează o perioadă de monitorizarea postadopție. Mai multe informații se pot obține la DGASPC Bacău, str. Condorilor, nr. 2 și la numărul de telefon 0372.344.125.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014