22 decembrie 2024

Copiii vor putea fi adoptati si fara acceptul parintilor

Copiii care au fost abandonati sau grav neglijati de catre parinti si au ajuns in sistemul de protectie vor avea sanse mai mari de a fi infiati, insa procedura va dura mai mult. Aceste schimbari sunt determinate de Legea 233, care a intrat in vigoare in aceasta luna.

Multi copii abandonati nu aveau sansa de a fi adoptati si de a creste intr-o familie normala din cauza ca era obligatoriu acceptul scris al parintilor biologici sau al tuturor rudelor pâna la gradul IV. Din pacate, in multe cazuri, autoritatile nu reuseau sa-i gaseasca pe parinti, iar rudele nu voiau sa semneze, dar nici sa-i creasca. Cum sa o gasesti pe mama fugita de acasa la concubinul aflat in alt colt al tarii sau in strainatate, locuind fara mutatie si muncind fara contract de munca? Adesea, nu exista nicio informatie, nicio evidenta asupra domiciliului temporar al parintilor. O alta problema era ca românii care locuiau in strainatate, precum si strainii care traiau in România nu puteau infia un copil român. Legea 273, care a intrat in vigoare din luna aprilie, rezolva aceste neajunsuri, dar si altele. Conform noului act normativ, exista doua tipuri de adoptie: interna, in care si viitorii parinti, si copilul au resedinta obisnuita in România, si adoptie internationala, in care copilul si familia adoptatoare au domiciliul stabil in doua state diferite. O noutate absoluta e faptul ca si strainii pot infia un minor român cu conditia ca familia sau cetateanul respectiv sa aiba drept de sedere permanenta pe teritoriul României. Sorin Brasoveanu, directorul general al DGASPC, arata ca "evaluarea familiei care doreste sa adopte un copil cuprinde trei etape: evaluarea sociala, evaluarea psihologica si pregatirea pentru asumarea in cunostinta de cauza a rolului de parinte." Inainte, evaluarea se realiza in 60 de zile si avea loc la domiciliul familiei. Conform noii legi, se va efectua la resedinta obisnuita, adica in locuinta in care familia sta efectiv, si va dura 120 de zile.

Verificarea se va face la Bucuresti



O veste buna e aceea ca atestatul, care era valabil doar un an, pâna in 2012, va fi prelungit automat daca pe rolul instantei exista un dosar cu propunerea de incredintare sau incuviintare a adoptiei. Astfel, se elimina riscul ca simpla expirare a atestatului sa blocheze adoptia, iar partile sa fie obligate sa reia procedura. Vechea lege dadea dreptul copiilor de a avea o familie doar daca beneficiau de o masura speciala, iar demersurile in familia biologica si in familia largita (bunici, matusi, veri) nu erau posibile. "Acum exista trei situatii in care minorul poate fi adoptat: daca a trecut un an de la instituirea unei masuri de protectie, iar parintii bilogici sau rudele pâna la gradul IV nu pot fi gasiti sau nu colaboreaza cu autoritatile in vederea reintegrarii, daca parintii sau rudele declara in scris ca nu doresc sa se ocupe de cresterea copilului si nu-si retrag declaratia in 60 de zile, dar si in situatia in care copilul este inregistrat din parinti necunoscuti", arata Sorin Brasoveanu. In afara de dublarea perioadei de evaluare, mai exista o prevedere care va intârzia adoptia si va micsora sansele copilului de a fi infiat, având in vedere ca majoritatea familiilor isi doresc copii de vârsta mica. Astfel, conform vechii legi, se trecea de etapa de incredintare in vederea adoptiei daca minorul era in centrul de plasament de cel putin trei luni. Acum, copilul trebuie sa fie de minimum 24 de luni in plasamnent ca familia sa treaca de etapa de incredintare. Verificarea dosarului nu se mai face in Bacau, la serviciul "Adoptii" al DGASPC, fiind trimis la Oficiul Român pentru Adoptii (ORA), cu sediul in Bucuresti.
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img