Maxima latineasca „Minte sanatoasa intr-un corp sanatos” este imbratisata din ce in ce mai mult si de catre bacauani. Cel putin 40 de copii, tineri sau oameni in toata firea care iubesc miscarea, obisnuiesc sa se intâlneasca saptamânal la sala de sport a Scolii nr. 10 din Bacau, pentru a practica karate.
Cele peste 40 de persoane sunt membri ai Clubului Okinawa Karate Isshinryu România, infiintat in Bacau in urma cu sase ani. Dupa primele sase luni au inceput sa apara si rezultatele, iar clubul si-a facut un renume printre câstigatori. Acum, la cârma clubului sunt trei instructori: Ovidiu Irimia (centura neagra cu 1 dan), Andreea Mazilu (centura neagra cu 1 dan) si Luminita Dimofte (centura maro cu 1 tresa).
Scoala de arte martiale urmeaza linia tehnica antica
Isshinryu contine o gama bogata de tehnici, precum, lovituri si blocaje cu mâinile si picioarele, proiectari, luxari, strangulari, lupta la sol, actiuni asupra punctelor slabe ale corpului uman (kyusho), tehnici de mânuire a armelor si metode energetice si de respiratie pentru relaxare si meditatie.
Modalitatile de abordare a tehnicii si stilului Isshinryu prin lupta sunt practic nelimitate, mergând de la accentul pus pe non-combat (numai kata si bunkai fara kumite, lupta), non-contact, pâna la full contact iri kumi. „Aici, ii invatam pe cursanti autodisciplina. Daca la inceput a fost doar curiozitatea, pentru multi practicanti acest sport a devenit un mod de viata. Pe lânga lucrurile clasice – sanatate, siguranta – prin sport inveti ce este autocontrolul. Ii invatam pe cei care vin la noi cum pot sa evite un conflict, neimplicând neaparat lupta. In acelasi timp, ne pregatim insa sa facem fata si unei amenintari reale. Lucram foarte mult si la partea emotionala, iar rezultatele se vad cel mai bine la copiii emotivi. Prin concentrare, miscare si disciplina, multi dintre participanti au reusit sa-si cunoasca limitele si sa-si depaseasca timiditatea”, declara instructorul Ovidiu Irimia.
De la gimnastica la karate
Rebeca si Darius Dimofte sunt frati si invata la Scoala „Mihai Dragan” din Bacau. Pâna sa imbrace kimonoul au cochetat cu gimnastica si dansul, insa, artele martiale i-au cucerit definitiv. Ei spun ca odata ce si-au insusit regulile de baza ale acestui sport au scapat si de inhibitii.
„Nu ne-am regasit in activitatile pe care le practicam anterior si am decis sa se indreptam catre un sport de autoaparare. Am scapat de inhibitii, iar odata cu rezultatele am primit si bursa sportiva, lucru motivant pentru un elev”, spune Rebeca. Fratele ei spune ca a fost atacat pe strada de un grup de baieti, insa, nu a ripostat pentru ca era depasit numeric. „Practicând acest sport mi-am câstigat respectul printre colegi. Totodata, am capatat noi abilitati de a ma apara si stiu cum sa fac fata provocarilor”, declara Darius. Celor doi copii li s-a alaturat si mama lor, iar ambitia si dedicatia au ajutat-o sa ajunga instructor de arte martiale.
„La inceput ii aduceam doar pe ei la sala, iar intr-o buna zi am inceput sa lucrez cot la cot cu ei. Am parcurs toate etapele, mi-am dat examenele si am ajuns la centura maro cu 2 trese”, declara Luminita Dimofte, instructor. Alaturi de ea si Ovidiu, are un cuvânt de spus la antrenamente si Andreea Mazilu. La doar 18 ani, ea este instructor de karate. „Sunt inca eleva in clasa a XII-a la Colegiul National Pedagogic «Stefan cel Mare», iar anul acesta am de sustinut examenul de bacalaureat. Imi doresc sa-mi continui studiile la o facultate cu profil sportiv, iar Universitatea Bacau este una dintre optiunile mele. Vreau sa continui aici ca sa-mi pot duce munca mai departe”, spune Andreea Mazilu, instructor.
Competitivi pe plan national
Sportivii spun ca nu este competitie la care membrii Clubului Okinawa Karate Isshinryu România sa nu urce pe podium. Amintim din palmares ultima competitie de la Târgu Frumos, unde din 13 sportivi, 12 au luat medalii, iar cinci dintre ele au fost de aur. O alta competitie importanta este „Cupa Iasului”, unde, cei 23 de membri ai clubului aruncati in competitie au câstigat 27 de medalii, din care 15 de aur, 7 de argint si 5 de bronz.
Rezultatele ii recomanda, iar cei care doresc sa practice acest sport ii pot vedea la lucru pe karatisti in sala de sport a Scolii nr. 10 din Bacau. Un abonament pentru copii (2 antrenamente) este 60 de lei, iar un abonament pentru adulti (4 antrenamente) costa 75 de lei. Pentru ca majoritatea cursantilor sunt copii, parintii sunt implicati direct pentru pregatirea concursurilor, jucând rolul sponsorilor. Urmatoarea competitie importanta este in toamna acestui an, iar parintii au fost bagati deja in sedinta.
[wonderplugin_gallery id=”191″]