Universul copiilor diagnosticați cu boli limitatoare de viață e camera albă din hospice. Pentru acești copii care nu vor atinge niciodată zăpada de pe Ceahlău, nici nisipul de pe plajele Mării Negre, Asociația „Lumina” a lansat, joi, proiectul „Împlinim vise”. „Noi vrem să vizităm pădurea virtual, mai bine zis, să aducem pădurea în pătuțul de spital”, a mărturisit Lavinia Porubiu, coordonatorul acestui proiect, care este o premieră în serviciile de îngrijiri paliative din România și foarte nou în SUA și UE.
Specialiștii centrului vor folosi Virtual Reality (VR) în terapia durerii și pentru a le oferi pacienților experiențe care nu le sunt accesibile. „Scopul proiectului îl reprezintă diminuarea suferinței fizice și psihice a copiilor diagnosticați cu boli incurabile internați în Hospice Lumina, prin utilizarea realității virtuale atât ca psihoterapie experențială, cât și ca terapie a durerii fizice”, a declarat Lavinia. Aceste metode reprezintă o inovație în terapia prin forme de artă, în special prin utilizarea în îngrijiri paliative. Vor beneficia de aceste terapii 50 copii cu boli incurabile în stadii avansate și terminale care sunt internați în Hospice „Lumina”.
Visând la cerul din Santorini…
Cei mai mulți dintre acești pacienți au dificultăți majore de deplasare, necesită tratament medicamentos permanent, s-au aflat de foarte multe ori în situația de a fi internați într-un spital și au suferit proceduri dureroase în mod repetat sau suferă de dureri cronice.
„Micii noștri pacienți nu se pot bucura de copilărie sau adolescență așa cum fac copiii sănătoși. Mulți dintre ei nu pot nici măcar să frecventeze școala. Pentru ei o ieșire în parc, la cinema sau la McDonald’s, joaca, alergatul, fotbalul, vacanțele la mare sau la munte nu sunt o realitate și, în unele cazuri, nu sunt prezente nici măcar sub formă de speranță sau vis. Folosind Realitatea Virtuală, dorim să oferim copiilor posibilitatea de a merge în Santorini, în vizită la piramidele din Egipt, la festivaluri de muzică din Europa sau chiar pe Marte, de a se plimba cu un rollercoaster, de a alerga sau de a juca fotbal.”
Mihaela Dumitrache, director executiv Asociația „Lumina”
Proiectul „Împlinim vise” va dura până pe 31 august și va avea un buget de 49.850 de lei, din care 20.810 de lei reprezintă finanțarea asigurată de Fundația Pentru Comunitate, iar 29.040 de lei, contribuția Asociației „Lumina”.
Managementul durerii
Există dovezi clare din care reiese faptul că realitatea virtuală ajută la calmarea durerii. Părțile din creier care sunt conectate la durere – cortexul somatosenzorial și cel insular – sunt mai puțin active atunci când pacientul este „scufundat” în VR. În anumite cazuri, realitatea virtuală poate ajuta pacientul să tolereze proceduri medicale ce în mod normal sunt foarte dureroase.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.