Hemofilia, o boala incurabila
In judetul Bacau, 10 baieti cu varsta intre sase si opt ani sufera de lipsa factorului de coagulare a sangelui. La o mica taietura ori lovitura ei pot pierde tot sangele, daca nu se intervine urgent cu tratament. Copiii trebuie protejati cu casti, cotiere si genunchiere, pentru a fi feriti de hemoragie. Boala este ereditara, dar se manifesta numai la copiii de sex masculin.
La un traumatism sau o taietura oricat de mici, risca sa-si piarda viata. Si aceasta deoarece prin fisura venei sau a arterei afectate, daca nu se intervine imediat cu tratamentul necesar, sangele se poate scurge pana la ultima picatura pentru ca nu se coaguleaza. Cunoscuta sub numele de hemofilie, de aceasta cumplita boala a sangelui sufera in momentul de fata 10 copii din judet. Toti sunt baieti si cel mai mic dintre ai are sase ani, iar cel mai mare-opt ani. Au fost depistati cu hemofilie in momentul in care s-au lovit, au inceput sa sangereze si hemoragia nu se mai oprea. aBoala este ereditara si se manifesta numai la copiii de sex masculin, ne-a spus dr.Dumitru Anton, medic primar pediatru, coordonatorului programului national de sanatate privind hemofilia, in judetul Bacau. Mama nu face boala, dar o transmite la copil. Aceasta boala se datoreaza lipsei unor factori de coagulare a sangelui, respectiv factorul VIII sau IX, care dau hemofilia A si hemofilia B. Clinic se manifesta prin hemoragii care apar inca din primul an de viata, la traumatisme, mai ales, sau la interventii chirurgicale”. Modul de transmitere este foarte ciudat. Tatal hemofilic va da boala fiicelor, acestea vor fi purtatoare, dar nu o vor face. In schimb, daca ele nasc baieti, la jumatate dintre ei afectiunea se va manifesta. De aceea, pentru aprecierea riscurilor trebuie intreprinsa ancheta genetica familiala. Astfel se poate vedea daca in arborele genealogic al familiei au fost cazuri de hemofilie. aCu ani in urma erau zone cu familii multe care aveau cazuri, ca de exemplu Darmanesti, Beresti Bistrita sau Helegiu, mai retinem de la dr.Anton. La Darmanesti am descoperit ca la a patra generatie in urma a fost un caz de la care apoi s-a transmis boala. Am examinat 64 de persoane in arborele genealogic al familiei pana am descoperit ca un stramos a avut boala”.
Unii parinti
sunt iresponsabili
Evident, cei 10 copii trebuie sa beneficieze de masuri speciale de supraveghere si protectie. Ei trebuie feriti de accidente iar daca au nevoie de interventie chirurgicala, chiar si de o extractie dentara, aceasta se face sub control medical strict. aCopiii, mai ales cei mici, trebuie sa poarte casca, genunchiere, cotiere ca sa nu se loveasca, deoarece manifestarile hemoragice se localizeaza mai ales in articulatii, unde se poate ajunge la deformari grave”, mai spune doctorul Dumitru Anton. Dar hemoragii este posibil sa se produca si la ficat sau splina ori la creier si care se soldeaza cu decesul bolnavului, daca nu se intervine medical imediat. Pentru evitarea hemoragiilor, se asigura tratament profilactic cu produse de substitutie a factorilor de coagulare deficitari. Dar, din pacate, unii dintre cei 10 copii hemofilici nu sunt adusi la cabinetul medical pentru a li se da tratamentul profilactic. Astfel, ei primesc doar tratament curativ, la nevoie, in momentul in care ajung sa aiba hemoragie.
Scris de Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.