Si anul trecut sute de copii si tineri au ajuns pe mâinile medicilor si consilierilor antidrog din cauza consumului de substante interzise sau de etnobotanice. Din nefericire, potrivit bilantului Centrului Antidrog, au fost de trei ori mai multi cei care s-au adresat centrului sau medicilor in Bacau decât in judetul Neamt, semn ca acest comert este inca in floare sau poate actiunile politistilor sunt prea putine.
„In Regiunea Nord-Est, consumul de substante psihoactive este de 1,4 la suta, dupa care urmeaza consumul de canabis. In 2012, 56 de persoane din Bacau si Neamt s-au adresat centrului pentru asistenta, iar in 2011 – 62 de persoane”, a explicat Radu Nafornita, directorul CPECA Bacau. Dar, la acest capitol tot mai bine stau cei din judetul vecin, adresabilitatea fiind acolo de doar 17 persoane anul trecut. Aici vorbim doar de tineri care recunosc consumul si vin catre specialistii centrului pentru a beneficia de consiliere. Si medicii bacauani au avut de furca cu tinerii sau adolescentii care le-au ajuns pe mâini aproape inconstienti si refuzând sau nestiind sa spuna ce au consumat. 88 de copii au ajuns la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Bacau anul trecut, iar alti 23 la Psihiatrie. Toti cei identificati au consumat etnobotanice. Desi nu era de dorit, studiile facute la nivelul intregii tari plaseaza România in trendul european in ceea ce priveste consumul de substante interzise. Un studiu realizat in 2011 in rândul elevilor de 16 ani arata ca 19,2 la suta din respondenti au recunoscut consumul, iar un altul realizat in rândul studentilor arata ca 23,2 la suta dintre ei au consumat substante interzise sau legale. Majoritatea invoca curiozitatea, dorinta de a uita de probleme, influenta negativa a prietenilor sau anturajului, plictiseala sau banii prea multi primiti de la parinti.
Cum arata consumatorul bacauan
Tot datele statistice arata faptul ca media vârstei consumatorilor identificati in Bacau a fost de 18,2 ani. Majoritatea consumatorilor sunt de sex masculin, iar vârsta de debut in ce-i priveste pe tinerii bacauani a fost intre 14 si 16 ani. Cei mai multi sunt din mediul urban, 68 la suta sunt elevi, iar calea de consum este in principal fumatul. In judetul Bacau, 5 la suta dintre tineri au declarat ca metoda de administrare este injectarea. Judetul Bacau nu a fost inclus pâna acum in niciunul din studiile efectuate la nivel national in ceea ce priveste acest consum. Din acest motiv, in 2013 se va face in toate liceele bacauane un sondaj cu privire la consumul de substante interzise si legale.
Mare parte din magazinele care operau la vedere au fost inchise in cursul anului 2012, dar asta nu inseamna ca au disparut de tot. Comerciantii se ascund in spatele pretextului ca vând betisoare parfumate sau mâncare pentru animale. Totul, in timp ce din noiembrie 2011 a aparut o legislatie in domeniu care stipuleaza chiar si pedepse cu inchisoarea pentru comercianti.
„Anul trecut, in judetul Bacau, 150 de persoane au recunoscut consumul de substante interzise sau etnobotanice si au cerut consiliere sau au avut nevoie de interventa medicilor. In judetul Neamt au fost 48 de persoane.”
Radu Nafornita, director CPECA Bacau
„Cei care au ajuns la spital sunt doar partea vazuta a iceberg-ului. Si medicii se confrunta cu necunoscute când ajung la Urgente.”
dr. Elena Bilbor, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau
Ucisa de fiul drogat
Consumul de droguri a nenorocit o familie din municipiul Bacau. La sfârsitul anului trecut, o farmacista de la un spital din oras a fost omorâta de propriul fiul. Aflat sub influenta drogurilor, tânarul de 26 de ani si-a injunghiat mama. Totul s-a petrecut intr-o fractiune de secunda, iar tatal acestuia, care se afla in camera alaturata nu a mai putut face nimic ca sa previna tragedia. Femeia s-a stins pâna la sosirea echipajelor medicale. Familia a recunoscut ca baiatul consuma etnobotanice de trei ani si ca in zadar s-au luptat sa-l determine sa renunte la droguri. Si cearta care s-a lasat cu o balta de sânge a pornit tot de la consumul de etnobotanice. (Geta Panaite)
Droguri pentru liceeni
In luna octombrie a anului trecut, procurorii de la DIICOT Bacau, impreuna cu politisti de la BCCO Bacau au reusit destructurarea unei grupari specializata in trafic de droguri de risc si etnobotanice. Sase persoane au fost atunci retinute. La perchezitiile domiciliare efectuate, oamenii legii au ridicat aproape 3 kilograme de substante, 40 de dispozitive de cântarit, fumat, maruntit sau confectionat, diverse sume de bani în lei si valuta, precum si un pistol cu gaze. Suspectii distribuiau marfa, respectiv cannabil si hasis, in special in liceele din municipiul Bacau, fiind identificati 45 de consumatori, majoritatea elevi. (Geta Panaite)