13 ianuarie 2025

Cooperativele agricole, din nou in actualitate

Au reinviat cooperativele agricole. Aceste forme de organizare se inregistreaza, ca orice societate comerciala, la Oficiul Registrului Comertului. Pana acum nu au avut insa succesul scontat.

In tot judetul sunt sase. Toate au fost inregistrate in perioada 2005-2007. Este vorba despre cooperativele agricole. In ciuda denumirii nefericite, acestea nu au absolut nicio legatura cu vechile CAP-uri. Mai mult decat atat, prin statut, denumirea trebuie sa contina neaparat si sintagma “cooperativa agricola”. Acestea sunt de doua tipuri: de gradul I, infiintate de catre persoanele fizice si de gradul II, infiintate de persoane juridice.

Particularitati



Desi la o prima analiza cooperativele seamana foarte mult cu societatile comerciale, exista si unele particularitati care conduc la specificitatea acestei forme de organizare. Una dintre ele ar fi aceea ca numarul minim de cooperatori este de 5. Legea precizeaza in acest sens ca niciun cooperator nu poate detine mai mult de 20 de procente din partile sociale. De asemenea, in functie de gradul pe care il au, difera si capitalul social. Pentru cele de gradul I este de 500 de lei, iar pentru cele de gradul II este de 10.000 lei. Organele de conducere sunt reprezentate de Adunarea Generala, Consiliul de Administratie si cenzori.

Alesi pe 4 ani

Adunarea Generala care desemneaza un Consiliu de Administratie, trebuie sa fie formata dintr-un numar impar de membri, dar nu mai putin de 3. Membrii Consiliului de Administratie se aleg pe o perioada de 4 ani. De asemenea, Adunarea Generala stabileste si cenzorii. Acestia trebuie sa fie 1-3 cenzori titulari si 1-3 cenzori supleanti (care iI pot inlocui pe titulari in caz de deces, incompatibilitate sau imposibilitatea de a desfasura activitatea). “O alta caracteristica a acestor Cooperative Agricole este aceea ca din beneficial realizat se preia in fiecare an cel putin cate 5% pentru constituirea cotei minime de rezerva, care va reprezenta 20% din capitalul social”, a declarat Gheorghita Patrichi, directorul ORC Bacau. Indiferent daca se ocupa cu agricultura, piscicultura sau zootehnia, aceste Cooperative Agricole se pot asocia formand Uniuni de Ramura. Singura conditie este sa fie cel putin 5 cooperative de profil.

Alexandra Zaharia


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img