19 ianuarie 2025

Conventiile CET, mijloc de santaj

Presedintii asociatiilor de proprietari se revolta

Conditionarea acordarii ajutorului de caldura de semnarea unei conventii cu CET este considerata in asociatiile de proprietari „o gafa mare”. Reprezentantii locatarilor sustin ca acestora li se impun conditii inacceptabile si sunt „prinsi in plasa” cu o pomana care ar putea fi ultima. In plus, angajatii asociatiilor se simt exploatati de CET, pentru care ar trebui sa faca o serie de calcule fara a fi platiti.

Pentru a primi ajutorul de caldura in sezonul rece 2011-2012, bacauanii care locuiesc in apartamente bransate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic sunt obligati sa incheie o conventie cu CET. Aceasta este un act aditional la contractul de furnizare-primire agent termic incheiat intre CET si asociatiile de proprietari. Presedintii de asociatii de proprietari au inceput sa se revolte impotriva acestei conditionari. „Este un abuz, declara Ionel Anitei, presedintele Asociatiei de proprietari «Bazar 69». HCL 320 spune ca incheierea conventiilor este obligatorie, dar nu scrie nicaieri ca oamenii nu primesc ajutorul de caldura daca nu o semneaza. Nici OG 70 nu prevede asta. Asa cum spuneam, vor sa ii prinda de nas pe cei care cer ajutor sa treaca iarna. Cu ceilalti, care nu se incadreaza in conditiile pentru ajutor, ce fac? Cum ii determina sa incheie conventia?” HCL 320/2011 prevede ca facturarea individuala a energiei termice devine obligatorie, iar pentru aceasta trebuie sa existe o conventie intre CET si fiecare beneficiar. Se prevad si amenzi pentru cei responsabili de nerespectarea HCL (angajatii asociatiilor, proprietarii apartamentelor sau chiar CET).

Tentati cu scutiri



Cei care semneaza conventiile in doua luni de la intrarea in vigoare a HCL (adica pana la sfarsitul lunii noiembrie) beneficiaza, li se spune, de scutirea a 50% din penalitatile care apar in fisa lor. Asociatiile trebuie sa le elibereze locatarilor o adeverinta in care sa fie mentionate datoriile acestora catre CET, atat sub forma contravalorii energiei termice, cat si sub forma de penalitati de intarziere. Pentru a incheia conventia, locatarii se angajeaza sa achite atat datoria, cat si penalitatile. Potrivit HCL 320/2011, CET va anula 50% din penalitati, dar numai cu aprobarea prealabila a CL Bacau. „Eu nu ma opun conventiilor, dar atrag atentia ca scopul CET nu este multumirea consumatorilor, a mai spus presedintele Asociatiei Bazar 69. Cand se va opri apa din cauza datoriilor vor suferi atat cei cu conventie, cat si cei fara. Cand nu va fi caldura din cauza avariilor, la fel. CET vrea sa-i prinda, de fapt, pe locatari sa plateasca direct la ei si sa-i poata lasa usor fara caldura si apa calda daca au datorii.”

Apa de ploaie

Presedintii asociatiilor de proprietari au observat ca lumea nu se mai inghesuie sa semneze conventiile cu CET. „Vin mai degraba cei care nu au datorii, ne-a declarat Ciprian Parinceanu, presedintele Asociatiei 116. Ceilalti nu au niciun interes. Se tem ca li se taie imediat apa calda si caldura. Metoda asta nu-i buna. Daca autoritatile au vrut sa faca ceva bun, ar fi trebuit sa-i pedepseasca pe cei rai de plata. Spun ca nu au posibilitate tehnica pentru debransare.” Fara bransament separat si contorizare individuala, conventiile sunt doar apa de ploaie pentru consumatori.
Doina Mincu

Prefectura ia la puricat problemele termoficarii locale

Mijloacele neortodoxe prin intermediul carora reprezentantii municipalitatii incearca sa-i transforme pe bacauani in sclabii CET-ului au intrat, de mai mult timp, in atentia Prefecturii Bacau. Conducerea institutiei sustine ca tertipul folosit de edili este ilegal. „Ma bucura ca Primaria a instituit 7 puncte pentru acordarea subventiilor guvernamentale pentru caldura. Am primit insa foarte multe sesizari ca in cele 7 puncte se gasesc si reprezentanti ai CET, iar acordarea subventiilor guvernamentale e conditionata de incheierea conventiilor cu CET. E un abuz si, deci, o ilegalitate. Subventiile sunt acordate de Guvern nu de Primarie. Ce face, de fapt, Primaria? S-a vazut si anul trecut ca ei incurajeaza rau-platnicii si de asta CET a ajuns in situatia financiara catastrofala in care se afla. Solicit Primariei sa stopeze aceste abuzuri grosolane”, a afirmat prefectul Constantin Scripat. (L.B.)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img