14 noiembrie 2024

Controverse pe tema contractelor de munca intocmite pentru femeile de serviciu

Transformarea conventiilor civile in contracte de munca le-a dat batai de cap asociatiilor de proprietari din Bacau din cauza interpretarii aberante a legii. Asociatiile de proprietari sunt obligate sa incheie contracte de munca cu administratorii si femeile de serviciu, lucru care duce la plata unor sume mai mari ca pâna acum.

Cu alte cuvinte, asociatiile trebuie sa se comporte ca un angajator, iar odata cu intocmirea contractelor de munca trebuie sa gaseasca resursele necesare pentru a plati o firma de protectia muncii, medicina muncii si pentru a face evaluarea personalului. In plus, ar trebui angajat si un contabil si achizitionat inca un calculator pentru evidenta.



„In cazul transformarii conventiilor civile in contracte de munca, ne confruntam cu aceeasi birocratie ca la o firma cu mai multi angajati. Tocmai pentru a scapa de toate aceste probleme, noi am optat pentru o firma de curatenie, careia ii platim serviciile conform contractului. Am negociat cel mai mic pret astfel incât sa fie in favoarea locatarilor si suntem multumiti”, declara Vasilica Floares, administrator la Asociatia de proprietari nr. 51.

Cresc cheltuielile

Unele voci din domeniu spun ca exista un proiect de lege la Camera Deputatilor care prevede ca o conventie civila este legala in cazul asociatiilor de proprietari. In schimb, atunci când angajatii Inspectoratelor Teritoriale de Munca merg in controale, acestia iau in considerare doar Codul muncii, care prevede sanctiuni in cazul angajarii persoanelor fara contract de munca. Mai mult, in Hotarârea Guvernului nr. 1588 din 2007, unde sunt stabilite normele de aplicare a Legii asociatiilor de proprietari, scrie ca asociatiile pot angaja personal cu conventie civila.

In Legea asociatiilor de proprietari este insa un articol in care scrie ca asociatia poate angaja personal și, in cazul in care este persoana fizica, se poate incheia contract de munca. Cum termenul „se poate” este interpretabil, articolul respectiv trebuie modificat, pentru a clarifica lucrurile. De teama amenzilor, sunt insa suficiente asociatii de proprietari care le-au facut contract de munca femeilor de serviciu.

„I-am intocmit femeii de serviciu contract de munca cu salariul minim pe economie. La noi in asociatie avem o singura femeie de serviciu care intretine 12 scari de bloc. Este un volum de munca destul de mare, insa, locatarii nu au fost de acord sa mai angajam inca o persoana pentru ca ar fi crescut cheltuielile la nivel de asociatie”, declara Corneliu Codreanu, administrator la Asociatia de proprietari nr. 86. In fisa postului, femeia de serviciu are urmatoarele atributii: sa mature zilnic scarile de bloc, sa stearga geamurile si paianjenii când este cazul, sa spele scarile de bloc o data pe saptamâna si sa adune gunoaiele din jurul blocului.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014