15 noiembrie 2024

Controverse in curtea Bisericii „Sf. Nicolae”. „Au trântit un gard in mijlocul târgului!”

In timp ce mai toate spatiile verzi din Bacau sunt descatusate din strânsoarea gardurilor, pentru ca lumea sa se bucure de prea putina vegetatie din oras, exista si un spatiu verde care merge pe sens invers din acest punct de vedere.

Este vorba despre o mica portiune de iarba de pe Bulevardul Unirii, de lânga Biserica Sfântul Nicolae, in jurul caruia se ridica zilele acestea un gard solid, de beton si fier forjat. Gardul a provocat reactii adverse si indignare din partea opiniei publice si a devenit subiect de controverse aprinse.



Si aceasta, nu numai pentru ca lumea acuza Biserica de restrictionarea accesului la un petec de verdeata, dar si pentru ca, in mod aparent nefiresc, noul gard il ingradeste pe un altul, aflat acolo de multi ani, ridicat in jurul curtii lacasului de cult si al vestigiilor unei biserici monument istoric, ce dateaza din secolul XV.

Conform reprezentantilor Primariei, noul gard face parte dintr-un proiect ce a vizat modernizarea Bisericii: inlocuirea acoperisului, realizarea unui lumânarar, repararea zidariei si construirea gardului cu pricina.

Pentru aceasta, Primaria si Consiliul Local au emis autorizatiile necesare, precum si o finantare de 180.000 de lei. „Gardul imprejmuieste cei 3.728 mp de teren, aflati in proprietatea Parohiei Sfântul Nicolae, plus cei 115 mp de teren dati in folosinta gratuita Parohiei din domeniul public, de catre Primarie.

Terenul a fost dat in 2012, cu conditia sa fie pastrat ca spatiu verde. Reprezentantii Parohiei au dat asigurari ca vor mentine accesul liber pentru toti bacauanii, fara nici o taxa, la vestigiile istorice si la spatiul verde, unde vor amenaja un parculet”, spune Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau.

„Era necesara o protectie a sitului istoric ce dateaza din secolul al XV-lea, monument istoric de clasa A, care include vestigiile vechii biserici, precum si mormintele vechi ale stramosilor nostri, care chiar daca nu au cruci deasupra, sunt prezente in acel perimetru. Este o lucrare de reparatie morala pentru acest spatiu cu vechi radacini istorice, atestat documentar. Lumea ar trebui sa priveasca aceasta lucrare din punct de vedere duhovnicesc, si nu material. Conform Legii monumentelor istorice, este interzis ca acolo sa se ridice vreo constructie. Va fi doar un parculet, cu banci, destinat tuturor, cu un program de vizitare, asa cum se intâmpla si la biserica”, spune parintele Costica Busuioc, parohul Bisericii Sfântul Nicolae.

Asadar, din punct de vedere al Bisericii si al autoritatilor bacauane, imprejmuirea spatiului verde nu este o problema pentru oras, ba dimpotriva, imbogateste zestrea spirituala a urbei. Necesitatea gardului ramâne insa neclara pentru multi bacauani, care vad in ridicarea lui un impuls al Bisericii de a pune bariera in fata lumii laice, pentru a-si delimita proprietatea.

Pe de alta parte, este adevarat si faptul ca oamenii fara adapost ce salasluiesc in preajma fac mizerie si au transformat in WC public vestigiile istorice sau chiar si pragul de la intrarea in lacas, iar o protectie pentru complexul bisericesc era necesara.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014