Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVASA) Bacău anunță intensificarea controalelor la nivelul agenților economici care, în această perioadă, valorifică produse specifice sărbătorilor pascale. Măsura are ca fundament încercarea de prevenire unor episoade de toxiinfecții alimentare. Controalele vizează modul în care comercianții au înțeles să respecte condiţiile sanitare veterinare. Sunt vizați atât vânzătorii din toate pieţele agro-alimentare, cât și unităţile de tăiere, procesare, depozitare și valorificare a cărnii și a produselor alimentare.
Având în vedere faptul că, în această perioadă, în mod tradițional, sunt sacrificați miei și iezi, veterinarii băcăuani insistă asupra respectării regulilor privind circulația și sacrificarea ovinelor și caprinelor pe teritoriul României. „Sacrificarea mieilor și iezilor în scopul comercializării cărnii se efectuează în abatoare autorizate/înregistrate sanitar veterinar. La ora actuală, în județul Bacău sunt autorizate două abatoare, situate în comunele Nicolae Bălcescu și Mănăstirea Cașin.
Se interzice comercializarea produselor și a alimentelor de origine animală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare”, au subliniat reprezentanții DSVSA Bacău. Un amănunt deloc neînesmnat este că toate carcasele care ajung în cirsuitul comercial trebuie să fie ștampilate cu marca de sănătate a abatorului unde s-a efectuat sacrificarea.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.