27 septembrie 2024
Top StoryControale în piețe

Controale în piețe

Comercianții prinși pe picior greșit riscă amenzi de până la 15.000 de lei

Inspectorii Direcției pentru Agricultura Județeană (DAJ) Bacău vor demara controale în piețele agroalimentare din județ. Acțiunile vor avea ca scop verificarea etichetelor la fiecare produs vândut în spațiul piețelor.



Sunt vizați în special cei care vând care vând fructe și legume de sezon. Însă, de controalele inspectorilor DAJ nu vor sacăpa nici cei care comercializează în piețe produse din lapte, ouă, carne sau pește. „Acțiunea a demarat, deja, de cinci zile. Azi, de exemplu (joi, 24 iunie n.r.), verificările se fac la piața din Onești. Se fac controale în echipe mixte, cu specialiști de la Direcția Agricolă, Direcția Sanitară Veterinară și Oficiul Fitosanitar. Inspectorii vor fi însoțiți de agenți de la Poliția Locală și de reprezentanți ai piețelor”, a precizat directorul DAJ Bacău, Adrian Solomon. Potrivit Legii 145/2014, comercianții sunt obligați să afișeze la loc vizibil și în mod citeț detalii privind produsul aflat pe tarabă. Lipsa totală a etichetei, dar și a documentelor care să ateste proveniența produselor, pot fi sancționate cu amendă de până la 15.000 de lei. Însă, nu va fi verificată doar existența etichetelor, ci și a atestatelor de producători eliberate de autoritățile locale unde se află terenul de pe care au fost obținute produsele agricole.

Amenzi mari pentru producători și comercianți

Potrivit legii mai sus amintite, comerciantul de la tarabă trebuie să afișeze pe etichetă nu doar prețul și denumirea corectă a produsului, ci și detalii privind localitatea de origine, data și ora recoltării legumelor și a fructelor. „Pentru vânzările zilnice cu amănuntul efectuate în piețe agroalimentare, târguri și piețe ambulante, producătorii agricoli au obligația să înscrie la sfârșitul fiecărei zile/perioade, în fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol prevăzută la art. 11 alin. (2), produsele agricole și cantitățile totale vândute în ziua/perioada respectivă”, se mai arată în Legea 145/2014. Atenție, căci se sancționează drastic și transportul produselor de la locul recoltării la taraba din piață, dacă acestea nu sunt însoțite de documente de proveniență (3.000 – 4.000 de lei). Amendă de până la 1.000 de lei riscă inclusiv cei care au cumpărat marfa de la producător în vederea revânzării, dacă aceștia nu posedă fila din carnet care justifică proveniența produselor. Excepție o va face achiziția acestor produse din piețe agroalimentare, târguri și piețe ambulante.

Comercianții, separat de producători, în piețe

Aceeași lege invocată la început stabilește că producătorii care comercializează doar producția obținută în propria gospodărie trebuie să ocupe spațiile de vânzare din piețe rezervate exclusiv fermierilor. Pentru aceasta, vor trebui să prezinte administratorului pieței documentele care să ateste că este fermierul care a produs respectivele legume sau fructe: atestat de producător și carnet de comercializare. Interesant este că normativul mai prevede și obligația administratorilor piețelor „de a informa organele competente pentru verificarea activității de comercializare cu produse agricole despre neafișarea la locul de vânzare, de către producătorii agricoli, a etichetei de produs”. Controalele în piețe vor dura până în data de 2 iulie.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img