30 septembrie 2024
ActualitateControale în hypermarket-uri și supermarket-uri

Controale în hypermarket-uri și supermarket-uri

Pe fondul săbătorilor de iarnă, când se înregistrează  o creștere a volumului vânzărilor în toate sectoarele, în special cel alimentar, Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Bacău, prin inspectorii din cadrul serviciului de control în domeniul alimentar și monitorizare piață, efectuează controale, cu precădere, în magazinele care comercializează legume și fructe, pe teritoriul județului Bacău.

Sunt vizate, în special market-urile, supermarket-urile și hypermarket-urile. Acțiunea va continua pe tot parcursul sărbătorilor de iarnă, continuând și în prima lună a anului viitor, când vor fi încheiate, pe 15 ianuarie 2022. Potrivit DAJ Bacău, vor fi supuse controlului de conformitate loturile de legume și fructe comercializate în rețelele de tip en-detail/cash&carry, punându-se accentul pe controlul legumelor foarte căutate de consumatori în această perioadă. Cert e că, în cele câteva zile trecute de la demarea controlului, s-a reușit verificarea a 20 de operatori economici din tot județul. Inspectorii Direcției Agricole au acordat atenție atât etichetării și depozitării, cât și trasabilității produselor legume – fructe, pentru a se stabili cu exactitate producătorul, dar și identificarea eventualelor substanțe încorporate în alimente, pe întreg parcursul etapelor de producție și distribuție. „Din cei 20 de operatori economici verificați, 6 (șase) au fost sancționați cu avertisment, pentru neconformități precum etichetare și condiții de depozitare necorespunzătoare, neprezentarea documentelor de conformitate pentru unele produse”, au precizat reprezntanții DAJ. Activitatea de inspecție pe sectorul legume -fructe, va continua până pe data de 15 ianuarie 2022, conform tematicii amintită, rezultatele urmând a fi prezentate ulterior.



Atenție, mai ales, la citrice!

Pe de altă parte, întrucât de sărbători, citricele sunt pe aproape toate listele de cumpărături, autoritățile îndeamnă consumatorii să fie atenţi la ce pun în coş, în condițiile în care, în ultimele zile, au fost descoperite zeci de tone de citrice cu un conținut excesiv de pesticide. Potrivit Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în urma verificării privind reziduurile de pesticide și a examenelor de laborator, s-a constatat că în jur de 50 de tone de lămâi, struguri și mandarine musteau de chimicale. Citricele și fructe au fost oprite la punctele de frontieră de intrare în România. Din păcate, întrucât probele se recoltează prin punctul de intrare unic în Europa, unde doar super echipamentele pot detecta prezența pesticidelor, loturi întregi de fructe și legume care au trecut de filtrul autorităților au ajuns în magazine, fiind cumpărate deja de consumatori. Este vorba mai ales de importurile de legume şi fructe din Turcia, de unde vin cele mai multe produse contaminate cu pesticide. „Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel. Turcia este o îngrijorare şi de aceea am propus Comisiei Europene modificarea Regulamentului 1793 pentru creşterea procentului de recoltare şi de interzicere a punerii pe piaţă a transporturilor de legume-fructe, până nu ne asigurăm că acestea nu sunt contaminate cu pesticide. Din păcate, România are pârghii limitate în ceea ce priveşte creşterea frecvenţei controalelor. În schimb, putem să ne plângem la Comisie, unde ne întâlnim lunar cu toate statele membre, să spunem că avem o îngrijorare şi să solicităm creşterea frecvenţei şi procentului de recoltare probe, pentru că la import se aplică un regulament pe tot teritoriul UE”, a arătat Mihai Ponea, șeful ANSVSA. Pe de altă parte, și comportamentul comercianților este unul care pune probleme autorităților de control, întrucât cei verificați, în goana după profit,  întârzie, în mod deliberat, să anunţe autorităţile despre probele contaminate. În acest context, în viitorul apropiat, se are în vedere realizarea unui laborator performant pentru analiza pesticidelor din legume şi fructe,  la Constanţa, investiţie care se ridică la 10 milioane de euro.

Ce trebuie să știți vizavi de citrice?

Citricele, ca de altfel mai toate fructele și legumele, sunt bogate în vitamine, în special vitamina C, dar și în fibre, furnizând, totodată, organismului consumatorilor fier, magneziu, calciu, acid folic și vitamina E. Astfel, consumul citricelor ne ajută la întărirera imunității, făcând organismul mai rezistent în fața răcelilor, dar și a infecțiilor cu noul coronavirus. Cu toate acestea, trebuie știut că portocalele, mandarinele și clementinele sunt interzise mai multor categorii de persoane, cum ar fi suferinzii de reumatism. În cazul lor, consumul trebuie să se facă moderat sau deloc. În special, coaja fructului este cea care trebuie privită cu prudență, întrucât, citricele sunt intens tratate chimic, tocmai pentru a le putea păstra un timp mai îndelungat sau pentru colorare. Or, substanţele chimice se regăsesc mai ales pe coaja portocalelor, care astfel devin lipicioase, lăsând pe un şerveţel, de pildă, urme roşiatice-portocalii (galbene – cenușii, în cazul substanţelor de conservare. În aceste condiții, citricele ar trebui excluse de la consumul uman. Pe de altă parte, diabeticii trebuie să știe că o mandarină, de exemplu, este mult mai dulce decât portocala, prin urmare aceasta conţine în jur de 47 de calorii, 11 g zahăr, 0,8 g proteine şi 1.8 g fibre alimentare.

Florentin Radu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img