În scopul promovării traseelor turistice montane și a zonelor cu potențial turistic din județul Bacău, Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS), invită iubitorii de drumeții pe un nou traseu montan aflat în curs de omologare, cu punctul de sosire în Vârful ,,Grindușu” din Munții Tarcăului, cel mai înalt pisc din județul Bacău (1.664 m).
Punctul de întâlnire și de plecare al participanților va fi Postul ,,Salvamont” din comuna Agăș, miercuri, 31 iulie, ora 8.00. Va urma apoi deplasarea cu mașinile spre satul Tărhăuși, comuna Ghimeș-Făget, de unde se va urca în Șaua/Pasul Hanului, o trecătoare din Munții Tarcăului, situată la granița județelor Bacău și Neamț. După ce mașinile vor fi lăsate în parcare, se va continua încă două ore de mers pe jos, pe traseul marcat cu triunghi galben, până pe Vârful ,,Grindușu”. Dupa o pauză binemeritată pe acoperișul județului Bacău, drumeția va continua pe traseul marcat cu triunghi albastru, iar după alte vreo 3 – 4 ore, se va ajunge pe Valea ,,Tărhăuși”, unde se va și încheia traseul.
Munții Tarcăului sunt așezați în nord-estul României, la exteriorul grupei centrale a arcului Carpaților Orientali, având o direcție generală de la nord-nord-vest spre sud-sud-est, cale de aproximativ 65 de km (în zona axială – de-a lungul văilor Tarcăului și Asăului). Au o lățime medie de 40 km și ocupă o suprafață de circa 1810 km². Administrativ sunt așezați pe teritoriul a trei județe, Neamț și Bacău în principal, precum și o mică porțiune spre sud-vest, în Harghita.
Aceste drumeții necesită condiție fizică generală bună, echipament adecvat (încălțăminte cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, rucsac, apă și alimente etc).
În cazul în care vremea va fi neprielnică, va fi anunțată amânarea drumeției pentru o dată ulterioară.
Pentru înscrieri și informații suplimentare, persoana de contact este Olivian Darie, inspector de specialitate în cadrul SPJPTCAS Bacău, telefon: 0740 431 276.
Romulus-Dan BUSNEA
Foto: Olivian DARIE