23 octombrie 2024
ActualitateConsum haotic de antibiotice / Apetitul bacauanilor pentru pilule este in crestere

Consum haotic de antibiotice / Apetitul bacauanilor pentru pilule este in crestere

In ultimii 5 ani, consumul de medicamente primite pe baza retetelor compensate a crescut cu 30 la suta. In topul medicamentelor se afla cele pentru afectiunile cardiovasculare si antibioticele. Acestea din urma sunt in mare voga. Desi eliberarea lor fara reteta ii poate costa pe farmacisti dreptul de libera practica, oricine isi poate procura cel mai tare antibiotic fara sa fi trecut mai intai pe la medic. Automedicatia si tratamentele incomplete provoaca rezistenta la antibiotice.

In privinta medicamentelor recomandate de medici exista un control si o evidenta la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Medicamentele „la liber” nu sunt insa contabilizate. Printre produsele la care are acces oricine si oricand se numara antibioticele. Desi nomenclatorul de medicamente prevede clar ca antibioticele se elibereaza numai pe baza unei prescriptii medicale, pacientii le pot procura usor si fara a avea la mana recomandare scrisa de la medic. Farmacistii risca sa-si piarda dreptul de libera practica daca incalca regula. Unii dintre ei chiar se feresc sa o faca. „Solicitam reteta pentru antibiotice, spune farmacist Corina Dabija. In cazul copiilor, nici nu poate fi vorba sa eliberam la liber. Este riscant”. In alte 5 farmacii in care am solicitat un antibiotic fara reteta am gasit disponibilitate.



Miliarde numai pe antibiotice

Intr-un an, bacauanii inghit, compensat, numai antibiotice de peste 1,2 milioane lei (12 miliarde lei vechi). In topul preferintelor se afla Augmentin, care consuma mai bine de o treime din aceasta suma. Urmeaza Ceclor, cu peste 100.000 lei, Ospamox, 76.000 lei, Ambroxol, cu 42.000 lei, si Ciprinol, cu 25.000 lei. „Apetitul” pentru antibiotice al pacientilor este intretinut chiar de medici. Nu mai este niciun secret ca stimulentele oferite de companiile producatoare, importatoare si distribuitoare de medicamente dicteaza prescriptiile la nivelul cabinetelor medicale. Nu toti medicii sunt insa fani ai antibioticelor. „Eu prescriu putin antibiotice, ne-a declarat dr. George Coneac, medic de familie. Ma gandesc ce-i dau apoi pacientului daca incep tratamentul cu un antibiotic. Nu in ultimul rand, ma gandesc si la pret, fiindca trebuie sa suporte si el o parte din cost.”

Educatia medicala, la pamant

Cea mai periculoasa este automedicatia. Pacientii care se adreseaza direct farmaciilor, fara sa fi trecut mai intai pe la medic, risca sa dezvolte rezistenta la antibiotice. „Farmaciile fac, evident, comert, spune dr. Coneac. In acest caz, este de inteles ca recomanda cele mai scumpe antibiotice. Eu mi-am invatat pacientii disciplinati. Chiar daca apar efecte pozitive dupa 2-3 zile, trebuie urmat tratamentul integral. Oricum, la noi educatia medicala este la pamant. Vor trece generatii pana vom ajunge acolo unde trebuie. In nicio tara civilizata nu se elibereaza antibiotice fara reteta”.

Saracii sunt in avantaj

Utilizarea repetata a antibioticelor, duce, in timp, la scaderea rezistentei imunitare dobandite si, paradoxal, apare predispozitia la infectii. O alta reactie secundara este alergia cutanata, care poate avea uneori forme grave, cum ar fi socul anafilactic. Insa cea mai alarmanta este posibilitatea ca, in urma tratamentelor incorecte, unele bacterii sa devina rezistente la actiunea majoritatii antibioticelor. Din acest punct de vedere, cea mai pusa la adapost este populatia saraca. Omul fara bani merge vrand-nevrand la medic sa ia reteta compensata. Cine are bani, cumpara cele mai scumpe si mai puternice produse. Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img