8 noiembrie 2024

Parteneriat benefic pentru 100 de pacienţi, la Răchitoasa

Consultaţii şi analize gratuite acordate de „Caravana cu Medici”

O acţiune bine organizată are toate premizele unei reuşite. Dacă mai adăugăm pasiune, profesionalism, dragoste faţă de oameni şi meserie, cât şi o excelentă colaborare între toţi cei implicaţi, atunci, cu siguranţă, rezultatele vor fi cele scontate. Pe baza acestor principii şi norme, de mai bine de două luni, la Răchitoasa s-au pus bazele unei acţiuni de voluntariat de mare amploare şi importanţă, iniţiată de Asociaţia „Caravana cu Medici” din Iaşi, în parteneriat cu Fundaţia de Sprijin Comunitar, DGASPC, primăria din localitate şi medicul de familie, Iudita Zorilă.

Obiectivul a fost acordarea de consultaţii medicale şi efectuarea de analize gratuite persoanelor cu venituri mici, fără asigurare medicală, celor în vârstă, dar şi unora aflate în programul de asistenţă la domiciliu al FSC. La jumătatea lunii aprilie, medici şi studenţi, membri ai asociaţiei “Caravana cu Medici”, s-au deplasat în comună pentru recoltarea probelor de la peste 100 de pacienţi, stabiliţi împreună cu medicul de familie şi FSC, iar zilele acestea, la Răchitoasa, după ce au fost asigurate toate condiţiile desfăşurării unei asemenea acţiuni au fost asigurate (spaţiu, flux de consultaţii, logistică, lista cu pacienţi) a debarcat întreaga Caravană, aproape un întreg spital: 26 de membri ai echipei – medici şi viitori medici (3 medici cardiologi, 1 medic internist, 1 pneumolog, 1 medic radiolog, 1 medic gastroenterolog, 1 medic A.T.I., 1 pediatru şi 17 studenţi la medicină), care provin de la spitalele Parhon, Sf. Spiridon, Pneumofiziologie, Arcadia, iar studenţii de la Universităţile de Medicină şi Farmacie “Gr.T. Popa” Iaşi şi “Carol Davila” Bucureşti, reuşind, de la ora 8.00, la 19.00, un tur de forţă, oferind consultaţii unui numar de 94 de persoane, din cele 104 care au intrtat iniţial în triaj.



Îngerii au coborât din Caravană

Oameni în vârstă, bolnavi, femei şi bărbaţi, peste care anii şi-au lăsat urme adânci, unii n-au mai fost la un medic specialist de peste 20 de ani, singurul la care merg săptămânal fiind preotul! „În urmă cu 24 ani am fost dusă la spital pentru că eram tare bolnavă. De atunci nu am mai ieşit din comună. Oamenii aceştia sunt nişte îngeri. Cum de s-au gândit să vină tocmai la Răchitoasa să facă atâtea analize şi consultaţii? Şi toate gratis!”, spune bătrâna Maria O. Este imposibil să redăm toate cuvintele frumoase spuse de pacienţi la adresa membrilor Caravanei. Sufletul acestei acţiuni umanitare a fost Elena Ungureanu, coordonator de proiecte la FSC.

„În cadrul acestei activităţi am avut ocazia să cunoaştem oameni minunaţi, în calitate de medici, care au venit dintr-un centru universitar, au interacţionat cu pacienţii, i-au ascultat, consultat, le-a oferit recomandări şi, cel mai important, au reuşit să zâmbească mereu, în ciuda zilei lungi de activitate. Trebuie să subliniez că un rol important în cadrul activităţii l-au avut salariaţii Primăriei, care au transportat o parte din bătrâni de la domiciliu la locul consulataţiilor, au pregătit spaţiile etc. Mulţumim tuturor partenerilor pentru implicare.”
Elena Ungureanu, supervizor programe, Fundaţia de Sprijin Comunitar

Viaţă dedicată pacienţilor

„Caravana cu Medici” este un ONG înfiinţat în urmă cu patru ani de către cinci medici – rezidenţi la momentul respectiv -, cu scopul de a oferi oamenilor din mediile defavorizate sau fără asigurare medicală consultaţii gratuite. Caravana îşi propune ca lunar să ajungă în minim un sat din zonele limitrofe celor trei filiale din Bucureşti, Iaşi, Cluj – Napoca, pentru a oferi consultaţii medicale diverse, de la examen clinic general la cele de specialitate (cardiologie, pediatrie, ginecologie, medicină internă, gastroenterologie etc.) şi analize de tipul hemoleucogramă, sumar de urină, depistarea hepatitelor cu virus B şi C, PSA la bărbaţi, TSH la femei precum şi testul Babeş-Papanicolau. Caravana cu Medici este sprijinită de Laboratoarele Synevo, Fundaţia Vodafone România, Avon, Bayer România şi oamenii care îşi pot redirecţiona anual cei 2% din impozitul pe venit.

„De doi ani, de când sunt voluntar al Caravanei cu Medici, am reuşit să merg prin multe sate izolate ale României însă niciunul nu mi s-a părut a fi chiar atât de izolat. E drept, drumurile sunt bune, dar după cum mi-am dat seama oamenii nu au financiar posibilitatea de a ajunge la cel mai apropiat oraş, care este la o oră distanţă, cu atât mai mult la un medic. Cred că am reuşit să facem diferenţa în sănătatea acestor oameni şi că am pus nişte diagnostice la timp pentru a fi tratate şi cred că odată cu noi şi prin noi, toţi aceşti pacienţi vor fi mai atenţi la sănătatea lor. Toată echipa de medici a fost mulţumită de ceea ce au reuşit să facă la Răchitoasa, de aceea trebuie să mulţumim FSC, Primăriei Răchitoasa şi medicului de familie Iudita Zorilă. Un aspect negativ pe care l-am întâmpinat a fost acest număr mare de persoane noi diagnosticate cu virusurile hepatitice C şi B, care sperăm că odată diagnosticaţi vor urma recomandările medicilor.”
Alina Jîjie, medic rezident „Caravana Medicilor”

Caravana merge înainte

Trebuie subliniat că activitatea nu se termină aici, reprezentanţii Caravanei cu Medici vor prezenta o situaţie a cazurilor noi identificate cu hepatita B şi C, dar şi alte boli care pot pune viaţa în pericol celor consultaţi. Împreună cu medicul de familie din comună, asistentul medical comunitar, familia (acolo unde există) şi nu în ultimul rând primăria vor sprijini mai departe pacienţii cu probleme deosebite. Pentru viitor, Caravana cu Medici va mai organiza cel puţin trei evenimente împreună cu Fundaţia de Sprijin Comunitar în satele Corbasca, Motoşeni, Stanişeşti.

„Punctul forte al acestei ediţii a fost cu siguranţă doamna Elena Ungureanu de la Fundaţia de Sprijin Comunitar, care pe lângă faptul că a identificat această comunitate, a fost şi cea care ne-a facilitat procesul birocratic şi organizatoric cu autorităţile locale”, a mai spus medicul Alina Jijie.

„Caravana Medicilor a reprezentat o oportunitate pentru noi, ajutând comunitatea locală şi în special persoanele vârstnice îngrijite la domiciliu. 30 la sută din beneficiari au fost din cei îngrijiţi la domiciliu de FSC. Sincere mulţumiri tuturor pentru un proiect reuşit, cu impact în viaţa celor care au nevoie de îngrijiri medicale! Cu siguranţă, cu asemenea oameni, vom reuşi să schimbăm în bine asistenţa medicală în România şi imaginea pe care o avem. Se demonstează, încă o dată, că numai împreună putem face mai mult şi că parteneriatul este cheia succesului.”
Gabriela Achihăi, preşedinte Fundaţia de Sprijin Comunitar

„Pentru mine Caravana înseamnă o experienţă inedită, locul unde am învăţat ce înseamnă să fii (viitor) medic, locul care mi-a dat încredere în mine. Aici am descoperit ce reprezintă relaţia medic-pacient şi cât de importantă este aceasta. Am descoperit o altă faţă a României, o Românie săracă, cu o populaţie îmbătrânită şi bolnavă, care e neglijată de sistem. Dar aici intervenim noi şi le întindem o mână celor defavorizaţi şi asta este esenţa caravanei.”
Raluca Merinde, student U.M.F. „Grigore T. Popa” Iași

„Pentru mine a fost o zi despre cunoaştere, despre a lega noi prietenii, de a ajunge la sufletul oamenilor care se simt neajutoraţi, de a mă descoperi un pic mai mult pe mine însămi ! Vă mulţumesc că mi-aţi dat şansa să iau parte la acest minunat proiect!”
Ancuţa Bejan, student U.M.F. „Grigore T. Popa” Iași

„Caravana e ceva minunat pentru toată lumea. În primul rând pentru pacienţi, apoi pentru voluntari. Am avut ocazia să vă oameni bolnavi, săraci, care îşi neglijează constant starea de sănătate şi îmi place să cred că această caravană le-a influenţat într-un mod pozitiv starea de sănătate. Pentru mine, ca voluntar, caravana m-a făcut să-mi amintesc citatul “Şi când nu mai poţi, mai poţi puţin”, pentru că deşi eşti obosit şi simţi că nu mai faci faţă, tot găseşti energia necesară să-ţi faci treaba când vezi atâţia oameni care aşteaptă la uşă pentru consultaţie, atâţia oameni care îţi acordă toată încrederea în ceea ce priveşte starea lor de sănătate”.
Iulia Ghinea, student U.M.F. „Carol Davila” București

„Pasiune, dedicare, zâmbete, grija faţă de oameni, asta înseamnă Caravana cu Medici!”
Andreea Vrănescu, medic rezident anestezie şi terapie intensivă




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014