Consultantii Camerei Agricole Judetene (CAJ) au fost, zilele trecute, oaspetii mai multor fermieri din arealul de care raspunde colegul lor, inginerul Gica Pislaru – in comunele Lipova, Plopana si Odobesti.
Specialistii CAJ s-au interesat, la fata locului, de modul de organizare a fermelor, de problemele cu care se confronta fermierii si de stadiul lucrarilor specifice fiecarui domeniu de activitate.
„Am facut un circuit pe la câtiva fermieri si am constatat, cu placere, ca in localitatile judetului Bacau incep sa apara cu adevarat micii fermieri. Programul PNDR 2014 – 2020 pune un accent deosebit pe acest gen de fermieri. Avem consultanti putini in teritoriu, dar vom organiza caravane pentru a aduce la cunostinta la cât mai multi dintre cei interesati de acest nou program. Si ar fi foarte bine ca tinerii sa se orienteze catre acest gen de finantare, pentru ca a fost o masura in programul 20o7 – 2013, masura 341, pentru care am lamurit oamenii foarte greu cât este de oportuna pentru finantare. Ceea ce trebuie sa mai intelegem este ca trebuie sa ne organizam in forme asociative, dar in asociatii care sa functioneze.”
Vasile Aichimoaiei, directorul CAJ Bacau
Consultantii au vizitat, astfel, ferma de vaci cu lapte din rasa Fleckvieh a fermierului Ionel Anchidin, din Lipova, livezile de meri ale fermierilor Nicolae Nistor si Adrian si Dragos Mihalache, din Plopana, ferma pomicola mixta din Odobesti, gospodaria zootehnica a Manastirii Tisa Silvestri, stupina apicultorului Marinica Petrea si solariile familiei Savin, tot din Odobesti. „Am plecat la drum, in aceasta afacere – le-a spus consultantilor Ionel Anchidin – cu o rasa mixta. Am inceput cu o afacere de familie, dar cu timpul am ramas singuri. Nu este usor, dar daca am apucat sa investim destul de mult, acum nu ne mai putem opri. Avem doua dozatoare de lapte in Bacau, prin care vindem laptele. Dar, piata este slaba, pretul mic, distanta mare fata de Bacau.. Nici productii record nu obtinem de la vacile noastre, nu este cum vedem la televizor. Cert este ca vacile dau lapte, dar trebuie crescute dupa carte. Conditiile noastre de crestere a animaleleor nu sunt atât de bune, astfel incât si productia pe vaca este destul de mica. Nici subventiile de la stat nu au fost de mare ajutor. Abia din acest an speram sa ajungem la un nivel mai bun.”
Livada fermierului Nicolae Nistor este in al saptelea an de productie si a intrat pe rod in anul al treilea. In primii doi ani cu recolta a dat 15 – 20 t, dar acum se recolteaza circa 40 t la hectar. Speranta pentru urmatorii ani este de 50 de tone. Valorificarea fructelor ramâne, insa, o problema. Importurile din Polonia, Ungaria si din alte tari fac mari greutati. Acum, din ferma se vinde marul cu 1,5 lei pe kg. La mica distanta, Adrian Mihalache a infiintat o livada de meri superintensiva, pe un teren al familiei, plantata in 2011, din fonduri europene si fonduri proprii.
„Suntem in al treile an si e greu sa estimam productia – spunea fermierul. Speram la 30 – 40 t la ha. Facem irigare si folosim plasa antigrindina, dar si panouri solare pentru energia electrica necesara. Am avut material saditor care se foloseste acum masiv in zona noastra si chiar in lume. Pentru un hectar a fost nevoie de 15.000 de euro. Sistemul de sustinere a mai costat 10 – 12 mii de euro, cu tot cu plasa antigrindina. Apoi alti bani au trebuit pentru sistemul de irigare prin picurare.”