22 decembrie 2024

Constructorul si locuitorii strazii Toporasi acuza Primaria de neseriozitate

Lucrari in doru’ lelii pe strazile Bacaului

Disperata dupa capital electoral, administratia locala a transformat Bacaul intr-un imens santier. Totul ar fi bine si frumos, daca s-ar mai si lucra. Asa cum ne-au obisnuit in ultimii ani, firmele preferate de Primarie si abonate la proiectele cu bani publici se misca in ritmul lor. Un ritm de tipul vremea trece, noi ne facem ca muncim pentru ca banii oricum vin. Totul in timp ce bacauanii s-au saturat de disconfort, de praf si mizerie, dar mai ales de vesnicele promisiuni neonorate. O astfel de situatie este si pe strada Toporasi, din cartierul Izvoare, unde o lucrare inceputa inca din luna mai abia daca se misca. Iar locuitorii din zona sunt foarte nemultumiti.



Strada Toporasi din cartierul Izvoare este un imens santier. Un santier murdar, plin de gropi, o perioada abandonat. Sunt lucrari care au inceput de aproape trei luni (din luna mai 2011, n.r.), dar care nici nu dau semne ca s-ar si finaliza, in conditiile in care termenul de executie este de cinci luni. Locuitorii din zona sunt nemultumiti ca trebuie sa stea mereu in praf, in mizerie, ca au ramas izolati de lume, ca nimeni nu se mai intereseaza de soarta lor. “Se lucreaza incet. Au plecat de aici vreo doua saptamâni, au abandonat totul. E greu mai ales cu noroiul când ploua. Se lucreaza foarte greu, na, asta e”, ne-a declarat din mijlocul drumului, târâind dupa el un carut, Gheorghe Mocoi, care locuieste la casa nr. 25. “Lucrarile au inceput bine. S-au facut sapaturi, canalizarea, s-a tras apa. Numai ca apoi au abandonat santierul. Au lasat groapa aia imensa la intrarea pe strada, de abia treci cu piciorul. Ne tinem de garduri, mai ales acum ca a mai si plouat. Vineri au venit aici cei de la Consiliul Local. Acum am vazut ca au adus din nou utilaje, dar nicio miscare. I-au luat undeva pe muncitori, i-au dus pe cine stie unde, iar pe noi ne-au lasat de izbeliste, desi platim aceleasi taxe la primarie. Suntem izolati de lume, doar se vede”, ne-a spus indignata si Maria Olaru.

Capcane la tot pasul

Si chiar se vede. De cum intri pe Toporasi. Chiar de la intrarea pe strada o groapa cascata in drum face impracticabila zona. Oamenii nu mai au unde sa-si lase masinile, se agata de garduri pentru a ajunge la casele lor, isi cara copiii in spate când vor sa iasa “la sosea”. Din doi in doi metri, pe tronsonul de lucru s-au sapat guri de canal, adânci de 2 metri, care nu s-au mai astupat, putând fi oricând adevarate capcane pentru copii, batrâni sau cei neatenti. Tot localnicii spun ca se lucreaza anapoda, ca de doua-trei ori s-au spart tevile in timpul lucrarilor, ca mai ales atunci când ploua sunt obligati sa inoate in mocirla. “Nu sunt specialisti, nu se pricep la ceea ce fac. Eu trebuie sa o iau cu masina pe la canalul de fuga sa intru cu ea in curte. E jale, nu mai putem”, a strigat un alt locuitor de pe strada Toporasi. “Ne-au lasat de izbeliste. Baietii mei au masina noua si o rup pe aici. Nici nu stim cui sa ne plângem. E greu de mers. Mama când vrea sa mearga la biserica, intra prin curtea unei vecine, trece pe sub gardul din gradina si apoi iese in soseaua principala, pe Infratirii. Când ploua ne luam cizmele de cauciuc si le mai dam jos din picioare la capatul strazii. Asa, ca in orasul european. Ce sa mai facem?", ni s-a plâns si Antoaneta Benchea Joca. “Toti suntem revoltati si nemultumiti. Macar de-ar astupa gaura aia de la intrare. De doua luni ne chinuim asa. Nu se mai face nimic”, a adaugat si Maria Unguru.

A incercat sa dreaga busuiocul

La inceputul lucrarilor in zona exista si un panou pe care erau trecute numele investitorului (Primaria Bacau), cel al executantului, valoarea lucrarii, sursa de finantare (buget local/ buget de stat) si perioada de derulare a proiectului (in dreptul careia nu era trecuta nicio data!). Insa acum acesta a disparut. Si pentru ca s-a auzit ca o echipa de la Trustul Media “Desteptarea” este in zona, imediat au aparut si niste muncitori, care s-au apucat de sapat un sant, acelasi de zile bune, dar in ritm de melc si dând cu lopata asa, in doru’lelii. Alaturi de ei era chiar administratorul firmei executante (SC Dasricom SRL Podu Turcului), care a incercat sa dreaga busuiocul atunci când a fost intrebat despre intârzierea lucrarii. “Aici a fost nevoie de facut o traversare. Nu s-a putut face. De ce? Tehnic, nu s-a putut face. Mai mult nu pot sa va spun. Iar panoul l-au furat tiganii. Noi nu ascundem nimic. Proiectul trebuie finalizat peste patru luni de acum incolo. Adica prin octombrie. Iar pâna atunci vom fi gata de 10 ori”, s-a laudat Dan Spulber, administratorul, vizibil iritat de prezenta noastra in zona. Tot Spulber a mai explicat ca proiectul initial pe care s-a facut licitatia nu mai corespunde cu situatia de pe teren, ca intre timp s-au mai construit case in zona care au modificat configuratia strazii, ca a fost greu sa aduca utilajele necesare si chiar ca a trebuit sa schimbe cota de adâncime atunci când au inceput lucrarile. “Si primaria (Primaria Muncipiului Bacau, n.r.) e neserioasa. Asa cum e toata clasa politica. Acum nu lucram ca e pauza de masa, clar?”, a scapat “porumbelul” Eugen Hurdubei, seful de santier. Oamenii din zona spun, mai soptit e drept de frica sa nu fie auziti, ca intre reprezentantii Primariei Bacau si cei ai firmei executante au aparut "de mai demult" animozitati si ca “mereu au fost discutii, in plina strada, de le auzeam si noi. Sunt nemultumiri si intre ei, dar la mijloc suntem noi”.

“Doi cu sapa, trei cu mapa”

De altfel, problemele de pe aceasta strada nu sunt de ieri de azi. Pe principiul "Doi cu sapa, trei cu mapa", lucrarile de modernizare anuntate de Primarie, inca din luna mai, s-au desfasurat anevoios. Echipa “Desteptarea” a fost in zona chiar in primele zile de la inceperea lucrarilor, pe 10 mai, unde a vazut doar un utilaj si doi-trei oameni, care se chinuiau cu sapa sa faca loc viitoarei canalizari, asta când nu-si dirijau colegul care manevra utilajul."Deocamdata este doar inceputul. Personalul se va mari pe parcurs ce avansam. Primul pas este canalizarea. Termenul de finalizare si predare a lucrarii este de cinci luni", ne asigura atunci acelasi sef de santier, Eugen Hurdubei. Cinci luni, din care au trecut deja aproape trei, dar pe care seful cel mare, Spulber, le-a transformat peste noapte in alte patru luni “de acum incolo”!

Lucrari impotmolite

Iar lucrarile s-au impotmolit din nou, dupa câteva zile. Adica pe 19 mai. Motivul? In timp ce se escava pamântul, pentru realizarea unei interventii la reteaua de gaz, conducta principala a fost sparta. “Nu am stiut de ea. Aceasta conducta e pusa rau. Pe schita nici nu exista. Dupa plansa trebuia sa fie in alt loc. Daca stiam, va dati seama, ca nu mai escavam aici. In plus, vad ca teava nici nu are folie de avertizare, asa cum e normal. Am mers dupa plansele de la firma de proiectare. Vom remedia situatia si vom continua apoi sapaturile”, ne declara in acea zi ing.Valentin Mocanu, reprezentantul firmei de constructii. Imediat au ajuns atunci la fata locului lucratorii de la firma de gaz, dar si pompierii care trebuiau sa asigure zona in caz de producere a vreunei explozii. Au fost solicitati politistii si jandarmii, conform procedurii, dar nu a fost nevoie de interventia lor. Traficul pe acest tronson de drum, in special pe strada perpendiculara cu Toporasi, a fost dat peste cap pâna s-a remediat situatia.

“Daca nici in 2012, atunci când?”

Bacauanii din zona insa s-au saturat de disconfort, de praf si mizerie, dar mai ales de vesnicele promisiuni neonorate. Spera ca macar in 2012, an electoral, sa scape de santierul din fata caselor lor. “Daca nici atunci, … când?”, au spus-o tot ei, zâmbind amar.

Promisiune electorala

De altfel, Primaria Bacau a anuntat abia la inceputul lunii mai 2011 inceperea lucrarilor de pe strada Toporasi, desi reabilitarea ei a fost o promisiune din campania electorala precedenta. Dintr-un buget de 644.964 de lei, aici ar trebui sa fie inlocuita a reteaua de apa, sa fie introdusa canalizare, iar in final sa se efectueze si lucrari de infrastructura. Termenul de finalizare a proiectului, stabilit prin contract, este de 5 luni de la data inceperii lucrarilor, adica din 9 mai. Tot cu tam-tam a fost anuntat, la o luna de la deschiderea santierului, ca "lucrarile de canalizare pe strada Toporasi, pe o lungime de circa 850 de metri, au fost finalizate inainte de termenul prevazut in contractul de executie", cum se arata intr-un comunicat de presa datat 6 iunie. Tot la acea data a inceput executarea racordurilor la reteaua de canalizare si lucrarile de inlocuire a conductei de alimentare cu apa.

"Informatiile sunt false. Nu s-a sistat nicio lucrare. Nu cautam niciun alt constructor, iar lucrarile chiar sunt in avans fata de calendar." purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau, Ionut Tomescu

“Avem copii mici, oameni in vârsta. Doamne fereste sa avem nevoie de o Salvare, de Pompieri. De o luna nimeni nu a mai venit pe aici. E foarte greu.”
Ana Maria Benchea Joca, locuitor pe strada Toporasi

"Pâna in 2009, stiu eu, undeva, la mijlocul anului, e gata si strada Toporasi", sustinea candidatul la functia de primar, Romeo Stavarache, in cadrul unei emisiuni televizate in 2008. In 2009, la fel ca si in 2010 si 2011, strada Toporasi a fost lasata tot fara investitia care parea floare la ureche pentru administratia locala.

Intr-un Raport de control al Camerei de Conturi – SC Dasricom SRL – s-a ocupat de bransarea la reteaua de apa potabila a comunei Podu Turcului, a unor consumatori individuali. Valoarea contractului a fost de 553.364 RON, iar in decembrie 2009 primaria a decontat firmei Dasricom suma de 233.390 RON. Verificarile efectuate de inspectorii Camerei de Conturi au evidentiat ca proiectul initial prevedea realizarea a 380 bransamente, din care Dasricom a efectuat 323. Dintre acestea, doar 283 au fost insotite de procese verbale de confirmare din partea beneficiarilor. Firma apartine afaceristului Dan Spulber, un apropiat al cercurilor PNL. In timpul guvernarii Tariceanu, Dasricom a renovat cea mai mare parte a scolilor de pe Valea Zeletinului. Firma a cunoscut o ascensiune fulminanta si se va ocupa, intre altele, de pavoazarea centrului municipiului Bacau, contra unei sume peste 2 milioane RON.
Roxana Neagu
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img