11 ianuarie 2025

Constructorii se zbat sa iasa din criza economica

Criza economica se lasa greu dusa de la noi, iar acest lucru se vede in multe domenii de activitate, inclusiv in cel al constructiilor. O privire de ansamblu asupra Bacaului ar putea contrazice, aparent, acest adevar. Insa in culisele acestui domeniu de activitate se afla motive serioase pentru care nici constructorii nu o duc prea bine si nici oamenii de rând nu reusesc sa isi procure locuinte.

In oras, muncitorii sunt vizibili pretutindeni: se refac trotuare, se face podul de la Margineni, se lucreaza in centrul Bacaului, se ridica blocuri pe ici, pe colo. Aparentele, insa, mai si inseala: constructorii si agentii imobiliari se plâng ca piata inca este grav afectata de lipsa de lichiditati.



“Piata isi va reveni dupa anul 2017. Criza este sanitarul economiei si tot ce este putred se curata in aceasta perioada. Constructorii au dificultati pentru ca de la stat nu se incaseaza banii cuveniti pentru lucrarile efectuate. Oferta din partea constructorilor exista, dar cererea este inca foarte redusa. Nici nu e de mirare, fiindca atâta vreme cât omul nu are inca siguranta locului de munca, iar bancile nu dau credite tot din acest motiv, el nu isi permite sa isi cumpere o locuinta” – declara Viorel Rusu, patronul Conextrust.

Piata imobiliarelor resimte poate si mai greu criza financiara. “De când s-a sistat finantarea programului “Prima casa”, piata vânzarilor de locuinte s-a prabusit. Practic, fata de prima jumatate a anului, numarul tranzactiilor s-a redus acum la jumatate. Cele mai cautate sunt locuintele cu preturi pâna la 30.000 de euro”, spune Florin Popovici, administratorul Agentiei Imobiliare Apollon Bacau si prim-vicepresedinte al Consiliului Superior al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare.

Popovici spune ca piata se misca foarte slab, iar in urmatorii cinci ani ar putea avea o cadere si mai importanta, fiindca lumea nu mai are bani. “In orasul nostru se face prea mult comert si aproape nimeni nu mai produce nimic. Se mai construieste câte ceva, precum blocurile de pe Vadul Bistritei, lânga podul Serbanesti, pe strada Prieteniei, pe Neagoe Voda, dar apartamentele se vând greu. Case nu se ridica prea multe deodata, ci doar in masura in care se si vând”, mai spune Popovici.

Sperante sunt

Un barometru al dinamicii constructiilor sunt si autorizatiile emise. Ca in fiecare din ultimii ani, nici anul acesta bacauanii nu s-au mai prea incumetat sa ceara autorizatii de constructie pentru a-si ridica o locuinta. Acelasi lucru este valabil si in cazul ansamblurilor rezidentiale. Si numarul locuintelor terminate si in care oamenii s-au mutat a fost mai mic decât in 2012. O opinie mai optimista o are totusi Comisia Nationala de Prognoza, care este de parere ca la finele anului 2013 piata constructiilor va fi pe plus si va cunoaste o crestere cu 5 la suta fata de 2012.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img