marți, 1 aprilie 2025

Constructori din patru țări, interesați de drumul expres Piatra Neamț – Bacău

Companii de construcții din România, Bulgaria, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru proiectarea și execuția drumului expres care va conecta municipiul Piatra Neamț de Autostrada Moldovei (A7), a anunțat joi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Contractul, estimat la 6,7 miliarde de lei (fără TVA), a fost scos la licitație de Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) și prevede o perioadă de 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție, totalizând patru ani.



O infrastructură complexă pentru un traseu modern

Drumul expres va avea o lungime de 51 de kilometri și va include construcția a 30 de structuri (poduri, pasaje, viaducte) cu o lungime totală de aproximativ 16 kilometri. De asemenea, vor fi amenajate cinci noduri rutiere esențiale:

  • Nod rutier de conexiune cu A7;
  • Nod rutier Racova pentru legătura cu DN 15;
  • Nod rutier Podoleni;
  • Nod rutier Săvinești;
  • Nod rutier Piatra Neamț.

În plus, proiectul prevede construirea a două spații de servicii și a unui Centru de Întreținere și Coordonare (CIC). Pentru protecția mediului, traseul va fi mărginit de perdele forestiere pe o lungime de aproximativ 20 de kilometri.

Finanțare și ofertanți

Investiția este asigurată prin fonduri externe nerambursabile din Programul Transport 2021-2027 și din bugetul de stat. Contractul este licitat într-un singur lot, iar companiile care au depus oferte sunt:

  • Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. (ofertant unic);
  • Asocierea Trace Group Hold (Leader), Yuksel Inşaat, Citadina 98, Oldroad Construct, Creative Road Design, ADD Global Design S.R.L., Tancrad;
  • Asocierea SA & PE Construct SRL (Leader), Tehnostrade S.R.L., Spedition UMB;
  • Asocierea Precon Transilvania S.R.L. (Leader), Automagistral-Pivden SRL, Conextrust;
  • Asocierea Bog’Art (Leader), Rotary Construcţii Mentenanţa, Concelex, X-Way Infrastructure;
  • Asocierea Biskon Yapi Anonim Sirketi (Leader), Ilgaz Construction, Straco Holding;
  • Asocierea Danlin XXL (Leader), Groma Hold LTD, Intertranscom Impex S.R.L., Evropeiski Patishta, Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi.

Un proiect cu impact social

Pentru a sprijini incluziunea socială, CNIR a introdus criterii de atribuire care oferă punctaj suplimentar constructorilor ce angajează persoane fără loc de muncă din județele Bacău și Neamț. Totodată, în premieră, a fost introdusă o măsură care stimulează utilizarea forței de muncă din sistemul penitenciar. Deținuții care doresc să lucreze pot obține o calificare și facilita reintegrarea în societate după eliberare.

„Pentru construirea acestui drum expres, conform estimărilor din Studiul de Fezabilitate, sunt necesare 1.800 de locuri de muncă. Conceptul de incluziune socială a fost promovat în toate licitațiile de execuție, iar constructorii care angajează persoane din sistemul penitenciar vor beneficia de punctaj suplimentar”, a declarat Gabriel Budescu, directorul general al CNIR.

Următorii pași

Ofertele urmează să fie evaluate conform criteriilor stabilite în licitație, iar câștigătorul va fi anunțat în perioada următoare. După semnarea contractului, urmează demararea proiectării, iar lucrările efective de construcție vor începe în termen de un an.

Finalizarea acestui drum expres va reduce considerabil timpii de deplasare între Piatra Neamț și Autostrada Moldovei, facilitând dezvoltarea economică a regiunii și îmbunătățind infrastructura de transport a României.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img