Sectorul constructiilor isi revine dupa cativa ani de stagnare. E vorba in principal de investitii private, care au tras domeniul in sus, per ansamblu, in primele sase luni ale acestui an.
Primele sase luni ale lui 2012 au adus o crestere cu aproape 50 la suta a volumului total de investitii realizat de agentii economici din judetul Bacau. In structura investitiilor, cea mai mare pondere, de 64 la suta, o detin unitatile din sectorul privat. In structura, cele mai mari investitii s-au inregistrat la capitolul lucrari de constructii, care inglobeaza atat constructiile noi, reparatiile capitale, dar si intretinere si reparatii curente. „Lucrarile de constructii aproape ca s-au dublat, influenta mare fiind data de investitiile in lucrari de constructii noi, cu 50 la suta mai multe decat anul trecut”, a explicat Eugenia Harja, director Directia de Statistica Bacau.
Una calda, una rece
Chiar daca au demarat numeroase investitii, finalizarea lor este anevoioasa. O dovedesc din nou cifrele. Pe cumulat sase luni, s-au dat in folosinta 431 de locuinte, toate din fonduri private ale populatiei. Sunt mai putine locuinte finalizate ca anul trecut.
„Scaderea cu aproape 14 procente, respectiv 68 de locuinte fata de semestrul I din 2011 este datorata mediului urban, in timp ce la rural numarul acestora a crescut cu 2 locuinte. Si anul trecut si in acest an, judetul Bacau se situeaza pe locul 4 dupa Suceava, Iasi si Neamt, unde s-a construit foarte mult si s-au eliberat mai multe autorizatii de constructie, desi, spre exemplu, Neamtul are o populatie mult sub populatia judetului Bacau”, a mai spus Harja.
710 autorizatii de construire au fost eliberate in primele sapte luni din acest an, 110 in mediul urban si 600 in mediul rural. Comparativ cu perioada corespunzatoare din 2011, numarul autorizatiilor a scazut cu 85 de autorizatii, respectiv 11 procente. Din volumul total de constructii, realizat in primele sase luni, 57% sunt lucrari de întretinere si reparatii curente, 33% sunt lucrari de constructii noi, iar 9% sunt lucrari de reparatii capitale.
Tot mai multe ansambluri rezidentiale
Numarul de locuinte din cladirile rezidentiale pentru care s-au eliberat autorizatii de catre primariile din judet au fost de 951 in primele 7 luni din 2012, cu 18 la suta in plus fata de aceeasi perioada din 2011. Dintre acestea, 303 sunt in mediul urban si 648 sunt in rural. Acest sector s-a dezvoltat mult in ultimii ani si in Bacau. In municipiu, mai multe firme isi dau concursul la a oferi bacauanilor locuinte noi, la cheie. Unii dezvoltatori au planuri noi si pentru anul viitor. „Mai avem cateva locuinte de vandut in Serbanesti si la Barati si vom incepe lucrul la alte 80 de locuinte anul viitor”, explica Marius Istoc, reprezentantul Fiald Imobiliare. Si societatea Vamina a reusit sa vanda 90 la suta din apartamentele pe care le-a finalizat in 2010. Cu toate acestea, dezvoltatorii nu stiu daca vor continua cu proiectele imobiliare si anul viitor. „Ne gandim serios daca mai merita o astfel de investitie, in conditiile in care procesul de vanzare a durat mai mult decat am anticipat. Intre timp si preferintele cumparatorilor s-au schimbat. Profilul lor era altul cand am conceput proiectul in 2008. Acum se cauta locuinte dupa buget”, explica Razvan Ungureanu, reprezentantul Vamina.
Ca si in cazul locuintelor terminate, suprematia in regiune o detin Iasi, Suceava si Neamt.
A crescut numarul, a scazut valoarea
Daca numarul de constructii noi a crescut, nu acelasi lucru se poate spune despre valoarea lucrarilor per ansamblu, in acest sector. Aceasta a fost mai mica decat in 2011, cu 15,7 la suta.
Din subventii bugetare nu s-a dat in folosinta nicio locuinta in acest an. Este o scadere cu 16 la suta fata de primele sase luni din 2011. Pentru ca statistica este doar pentru sase luni, nu au fost luate in calcul inca cele 36 de apartamente ANL de la Targu Ocna care au fost receptionate in iulie si cele 48 de la Buhusi care au fost finalizate. Aceste lucrari vor fi probabil prinse in statistica de la sfarsitul anului, care va fi pe plus pentru judetul nostru la acest capitol.