15 noiembrie 2024

Constatarea amiabila le-a dat de treaba asiguratorilor

Nebunia tamponarilor s-a mutat de la Politie la firmele de asigurari

De cand a fost introdusa, constatarea amiabila a redus considerabil munca politistilor. De cealalta parte, asiguratorii se plang ca au preluat munca oamenilor legii, fara a avea prea multe beneficii materiale de pe urma intelegerilor intre soferii implicati in evenimente rutiere.

Din iulie 2009, soferii implicati in accidente minore, din care nu a rezultat accidentarea unei persoane, se pot impaca fara prezenta politistilor. Altfel spus, isi dau mana, fac schimb de polite RCA (bineinteles, daca le au) si isi repara ambii masinile. De pierdut au numai asiguratorii, dupa cum chiar ei recunosc. “Constatarea amiabila este o procedura potrivita pentru Germania. Se bazeaza pe incredere si onestitate, de care nu dau dovada intotdeauna soferii romani”, este de parere Florin Misaila, directorul unei societati de asigurari bacauane. “Practic, acum, un sofer beat care a fost implicat intr-un accident incuie masina si pleaca. Se intelege cu cel pe care l-a lovit, fac schimb de asigurari si totul s-a rezolvat. Munca noastra a crescut substantial cu introducerea constatarii amiabile”.

Firmele fantoma creeaza concurenta neloiala si probleme soferilor



Constatul amiabil functioneaza in conditiile in care proprietarii de masini au un RCA valabil si daca societatile la care le-au incheiat sunt serioase. Nu se intampla totdeauna asa. „Am avut cazuri in care pagubitului nu i-a convenit firma de la care trebuia sa obtina banii pentru reparatii si a cerut vinovatului sa incheie o alta polita”, a mai spus Misaila. Nu doar aceasta este problema. „Eu cred ca mai mult de 20 la suta din proprietarii de masini nu au o polita RCA”. Neseriozitatea unor astfel de firme care practica un pret de dumping la politele obligatorii face ca un numar mare de proprietari de masini sa astepte cu lunile si chiar mai bine de un an pentru a-si repara autoturismele avariate. „Speram ca in 2012, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa rezolve si aceasta situatie”, a conchis Florin Misaila. Chiar la inceputul acestei luni, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a introdus reglementari mai dure pentru asiguratori. Soferii vor putea cere despagubiri companiilor care indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA. Penalitatile pentru fiecare zi de intarziere in solutionarea dosarului sunt de 0,2 la suta din valoarea depagubirii cuvenite. In plus, asiguratorul va fi obligat la plata despagubirii daca in cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei nu a notificat pagubitului respingerea pretentiilor si motivele pentru aceasta. Asiguratorul este obligat sa anunte daca are suspiciuni cu privire la accident in maximum cinci zile si are la dispozitie trei luni sa dovedeasca eventuala frauda.

Munca politistilor s-a redus la jumatate

În timp ce asiguratorii se plang ca au prea mult de lucru, politistii de la Rutiera recunosc ca activitatea lor pe segmentul tamponarilor s-a redus cu aproape 60 de procente. „Daca în primele 11 luni ale anului 2008, înainte de a intra în vigoare aceasta constatare, aveam 1.949 de tamponari, anul acesta, în aceeasi perioada, avem doar 838. La noi ajung doar cei care nu îndeplinesc conditiile pentru a rezolva problema amiabil sau care nu cad de acord asupra vinovatiei”, a declarat scms. Aurelian Nadejde, seful Biroului Rutier Bacau. Pentru ca doi soferi sa bata palma pe marginea drumului trebuie sa îndeplineasca mai multe conditii. În primul rand din accident trebuie sa rezulte doar pagube materiale, sa fie implicate doar doua autovehicule, sa fi produs avarii doar acestora si sa existe acordul de vointa prin semnarea formularului. Daca toate aceste lucruri sunt respectate, atunci evenimentul rutier se transeaza la asigurator.

Politistii nu sunt eliminati din toate cazurile

Sunt însa si situatii pe care doar politistii le pot rezolva. „Iesirile în decor, impactul cu un gard sau podet ori accidentele în care sunt implicate Tir-uri, cand remorca se considera ca fiind al treilea vehicul si nu se mai îndeplinesc conditiile pentru amiabila. Evenimentele rutiere soldate doar cu avarii trebuie anuntate în termen de 24 de ore de la producere. Depasirea acestuia atrage sanctiune si retinerea permisului pentru 30 de zile”, a mai spus scms. Nadejde. Oamenii legii spun ca exista si situatii cand unul dintre soferi se razgandeste, nu mai este de acord sa rezolve amiabil si vine la Biroul de Tamponari pentru ca agentul de aici sa faca dreptate. Ce nu stiu ei este faptul ca, odata semnat formularul politistii nu mai pot interveni.
Andreea Gavrila
Geta Panaite

Tamponari înregistrate la Biroul Rutier Bacau:

– 11 luni 2008 – 1.949
– 11 luni 2009 – 851
– 11 luni 2010 – 822
– 11 luni 2011 – 838




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014