Intr-un moment in care Onestiul sta pe un butoi de pulbere atât din punct de vedere social, cât si economic, intr-un moment in care presiunea pentru schimbare este evidenta, intr-un moment in care societatea a dovedit ca nu mai iarta derapajele politicienilor, omul de afaceri Constantin Lazar (foto) a decis sa intre in competitia interna pentru desemnarea candidatului la functia de primar al municipiului Onesti din partea PNL.
– Domnule Lazar, oamenii s-au saturat de politicieni, iar multi onesteni spun asta raspicat.
– E putin spus ca s-au saturat. Si eu m-am saturat de toate promisiunile nerespectate, dar mai ales de modul in care am fost amagiti mai mereu când s-a promis o „schimbare” sau ca „nu va mai fi ca inainte”. De multe ori schimbarea a fost, de fapt, o rotire a cadrelor, pentru ca acelasi sistem sa ramâna la putere. Din pacate, statul pe margine este o solutie si mai proasta, iar decizia mea de a intra in politica, in 2013, se datoreaza acestui fapt. Mi s-a reprosat ca nu ma implic. Iata, ma implic, iar rezultatele incep sa se vada, cel mai mare câstig fiind faptul ca multi onesteni incep sa vorbeasca deschis si sa solicite transparenta din partea administratiei.
Onestiul, un fel de „vaca de muls”, de care au profitat toti
– Cum caracterizati dezvoltarea Onestiului dupa Revolutie?
– Cred ca Onestiul nu a reusit sa profite de sacrificiile celor care au ridicat municipiul. Veti auzi de multe ori expresii precum „au distrus totul”, cuvinte ca „dezamagire”, „lehamite”. E o atmosfera in care oamenii nu mai au nicio asteptare, fiind aproape convinsi ca nu vor avea parte decât de o noua dezamagire. Onestiul a avut o sansa extraordinara ca, beneficiind de sprijin din partea statului, având in vedere industria sa strategica, sa se modernizeze pas cu pas si sa protejeze in primul rând locurile de munca. Din pacate, a fost un fel de „vaca de muls”, de care au profitat toti, iar acum a ajuns un animal costeliv, care mai e periat din când in când si i se mai da o stralucire, când vin alegerile. S-au pierdut ramuri ale industriei, unele definitiv, s-au pierdut locuri de munca si, cel mai grav, s-au pierdut oportunitati, inclusiv momentul 2012.
– A fost mereu o competitie, cel putin la nivel de orgoliu, intre Onesti si Bacau?
– Aceasta competitie a fost si ar putea fi una benefica. Presupune ca responsabilii din politica si administratie sa-si propuna ca oamenii care i-au ales sa aiba un nivel de trai mai bun decât vecinii. Pâna la un moment dat, se poate spune ca Onestiul era sus, dar asta doar pentru ca nu se pusese totul la pamânt. Acum e evident ca o comparatie cu Bacaul devine ridicola si va dau doar un exemplu: o locuinta identica, in aproximativ aceeasi zona, fie centrala, fie mai la periferie, e de cel putin doua ori mai ieftina in Onesti. Spre deosebire de Bacau, Onestiul a renuntat la constructia pasajului subteran de la intrarea in oras… si va pot da nenumarate exemple. Economia locala e sustinuta de câteva firme mari, care au reusit sa se dezvolte si sa se modernizeze, de mici antreprenori care incearca sa supravietuiasca si de remiterile celor din strainatate. In rest, suntem un oras asistat.
– Credeti ca, in ultimii ani, diferenta intre zona Onesti si restul tarii a crescut sau a scazut, din perspectiva nivelului de trai? De ce?
– Pai raspunsul e evident, l-am spus si mai inainte. Cauza e unica: alegerile pe care le-am facut si faptul ca nu i-am tras ulterior la raspundere pe responsabili, ca i-am mai acceptat la discutii. De câte sanse trebuie sa beneficieze un politician, pentru a-si justifica votul primit? Din punctul meu de vedere, una e de ajuns. Un mandat inseamna patru ani din viata celor care ti-au acordat increderea. Le-ai irosit patru ani si mai insisti? Tragi linie dupa patru ani si, daca tot ceea ce ramâne sunt niste spectacole si niste festivaluri, plus mult, foarte mult populism, iar vecinii tai au ce arata, atunci pleci acasa definitiv.
Onestiul sta pe un butoi de pulbere
– Cum caracterizati relatia dintre administratia locala si diverse categorii: angajati, pensionari, oameni de afaceri?
– Strict in acest moment, sta pe un butoi de pulbere. Fara a fi informati deloc cu privire la ce ii asteapta, micii intreprinzatori din Onesti s-au trezit ca trebuie sa plateasca 1,7 lei pentru un sac in care trebuie sa colecteze gunoiul si o chirie de 150 lei / luna pentru o pubela. Vorbesc cu ei si nu vreti sa stiti cuvintele pe care le folosesc la adresa administratiei. Ei bine, inchipuiti-va ca a fost timp de promovarea spectacolelor sau festivalurilor pe site-ul Primariei, de sustinerea din bani publici a unor raliuri, dar nu a fost timp de dezbateri publice cu onestenii si cu intreprinzatorii pe marginea taxei speciale de salubritate. Aceste dezbateri ar fi trebuit organizate periodic, dar când refuzi sa le faci evident ca incepi sa te gândesti la anumite motive ascunse.
– Iar opinia dumneavoastra cu privire la aceasta taxa este ca…
– Este ca trebuie gasite solutii legale pentru trei categorii distincte: onestenii obisnuiti, cei care au un grad mare de vulnerabilitate si intreprinzatori. Printre solutiile populiste, dar asa a fost condus Onestiul pâna acum, sunt cele care propun ca taxa sa fie platita de la bugetul local, ca si cum bugetul nu s-ar alimenta din contributiile oamenilor. Noi spunem ca am gasit o solutie in ceea ce priveste scolile si am depus un proiect de hotarâre in acest sens. De altfel, consilierii PNL nu au votat aceasta documentatie prezentata in 22 decembrie, ea fiindu-le adusa la cunostinta inainte de sedinta. Daca nu ai nimic de ascuns, de ce nu procedezi legal, permitând studierea documentelor? Studiem in continuare solutii punctuale, facem adrese. E foarte important ca toata aceasta procedura sa se desfasoare legal si eficient si sper ca oamenii sa-i izoleze definitiv pe cei care ne-au adus in aceasta situatie.
„Stiu ce inseamna crearea, dar mai ales mentinerea unui loc de munca”
– Puneti-va in situatia in care, fiind la conducerea Onestiului, trebuie sa convingeti un investitor sa vina aici si sa creeze locuri de munca. Cum il convingeti?
– Stiu ce inseamna crearea, dar mai ales mentinerea unui loc de munca, pentru ca am creat sute. Greseste cine spune ca administratia locala nu poate sa influenteze asta. De la fluxul documentelor si pâna la infrastructura, totul conteaza in calculele pe care si le face un intreprinzator. In al doilea rând, depinde cum construiesti bugetul. Daca il construiesti populist, mizând pe spectacole, festivaluri si alte directii care conteaza la imagine si atât, evident ca nu are nicio influenta asupra locurilor de munca. Va reaminesc argumentatii din Consiliul Local Onesti, care a finantat desfasurarea unui raliu in oras prin faptul ca, ulterior, in urma acestui raliu, va veni sa investeasca Mercedes sau Continental. Mai poti sa ai replica la asa ceva? Pun pe masa, in fata unui investitor, viziunea mea, proiectul meu si buna mea credinta. Sunt convins ca nici Consiliul Judetean, nici Guvernul nu se vor da la o parte in a sprijini o administratie care, prin abordarea pe care o are, contribuie la dezvoltarea zonei pe termen lung.
– Cum va caracterizati, din perspectiva candidatului la functia de primar al municipiului Onestiului?
– In primul rând nu sunt desemnat inca, e o competitie interna. Pot spune ca inteleg nevoile tuturor categoriilor sociale sau profesionale, pentru ca am relatii si cu cei fara loc de munca, si cu angajati, si cu intreprinzatori, si cu tineri, cu preoti sau cu reprezentanti ai institutiilor de invatamânt. Toti au avut usa mea deschisa si nu de ieri, de azi, ci de ani intregi. De fapt, ei m-au determinat sa fac acest pas. Tot proiectul meu este subordonat acestei idei: investitii, sprijinirea intreprinzatorilor si crearea de locuri de munca. Numai asa vom creste numarul de angajati si vom scadea numarul asistatilor social.
„Onestiul sa nu mai stea cu mâna intinsa si atât”
– Spuneati ca in PNL este o competitie interna…
– Da, e firesc ca partidul sa faca alegerea cea mai buna. Din punctul meu de vedere, intrunesc criteriile solicitate. Sunt primele alegeri locale la care particip, nu am facut parte din niciun alt partid, am demonstrat in mediul privat inainte sa-mi propun ambitii in politica si administratie si consider ca sute de locuri de munca create, milioane platite ca taxe si impozite, toate acestea ma indreptatesc sa stiu cum functioneaza statul si ce trebuie facut ca Onestiul sa nu mai stea cu mâna intinsa si atât.
– Cum este onesteanul?
– Este un om cu greutate, al carui cuvânt ar trebui luat in considerare si ale carui dorinte ar trebui ascultate. Este un om care s-a saturat sa tot fie doar auzit, ar vrea sa fie si ascultat. Nevoile, mai ales din ultima perioada, l-au invatat sa se adapteze, dar parerea mea este ca se inseala grav cine are impresia ca onesteanul e un om cu capul plecat, pe care il poti subjuga cu minciuni, cu tupeu si cu bani. Iunie 2016 este momentul pentru a ne rupe de acest trecut, momentul in care pot fi izolati toti cei care ne-au dus din dezamagire in dezamagire.
– Pentru ce vor vota onestenii in 2016?
– Pentru ei, cred si sper.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.