28 noiembrie 2024

Consolidarea blocurilor cu bulina, prioritara

Blocurile nr. 10 si 12 de pe strada Marasesti vor intra intr-un program de consolidare si reabilitare. Deocamdata, nu se stie exact data când incep lucrarile. Cert este ca imobilele respective – in forma de „U”- care strajuiesc, de o parte si de alta, strada Razboieni se numara printre blocurile cu bulina rosie din Bacau unde s-ar impune consolidarea si, ulterior, reabilitarea. Nici bine nu a fost aprobat proiectul pentru blocul nr. 10, ca au aparut primele probleme.

„Ideea este ca blocul in cauza are 14.000 de metri patrati, iar Guvernul a aprobat executarea lucrarilor pentru 9.000 de metri patrati. Cum hotarâm care locatari beneficiaza de consolidare/reabilitare si care nu?”, se intreaba Ion Dragulin, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 1. Pentru definitivarea documentatiei, locatarii trebuie sa depuna la asociatia de proprietari actele de cadastru ale locuintelor.



„Conform proiectului, lucrarile ar fi trebuit sa inceapa in luna iulie 2014, insa, nu s-a miscat nimic pâna acum. In cererea noastra, am solicitat primariei sa intre in acest proiect si blocul nr. 12, aflat in acelasi stadiu de degradare ca blocul nr. 10”, spune Dragulin. Imobilele care fac obiectul cauzei au o vechime de peste 50 de ani si sunt incadrate la gradul I de risc seismic.

Scopul si rolul proiectului

Scopul proiectului este acela de reducere a riscului seismic, in principal in ceea ce priveste constructiile cu destinatia de locuinte multietajate cu peste PA3 etaje si care au fost incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic (aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 20/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare). Programul vizeaza consolidarea constructiilor cu destinatia de locuinte multietajate incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public. Prioritatile in ceea ce priveste reducerea riscului seismic sunt: constructiile de locuit inalte din beton armat realizate inainte de anul 1941, cladirile cu peste PA3 etaje, construite inainte de anul 1978 si care detin spatii publice la parter sau alte nivele ale cladirii.

Cladirile prioritare sunt stabilite pe baza criteriilor tehnice. Este vorba despre blocurile care cuprind spatii publice cu alta destinatie decât aceea de locuinta, având suprafata utila totala de peste 50 mp, ocupate temporar/permanent, cladirile care prezinta un regim de inaltime cu peste PA3 etaje si minim 10 apartamente sau imobilele amplasate in localitati pentru care valoarea de vârf a acceleratiei terenului pentru proiectare la cutremur ag, potrivit hartii de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismica P100-1, este mai mare sau egala cu 0,16g.

Cine sunt beneficiarii

Beneficiaza de acest program proprietarii locuintelor, persoanele fizice din constructiile cu destinatia de locuinte multietajate incadrate in clasa I de risc seismic si, implicit, autoritatile publice locale in a caror responsabilitate intra gestionarea situatiilor de urgenta provocate de calamitati naturale, respectiv cutremure de pamânt.

Pentru a intra in program, asociatiile de proprietari trebuie sa intocmeasca o cerere conform anexei nr. 7 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 1364/2001 pentru expertizarea tehnica, pe care trebuie sa o depuna la Consiliul Local, insotita de urmatoarele documente: fisa de identificare a constructiei tip cladire cu destinatia de locuinta, lista proprietarilor si destinatia spatiilor din cladire. Fondurile pentru finantarea proiectarii si executiei lucrarilor de interventie aferente locuintelor proprietate privata se asigura de la bugetul de stat in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014