18 noiembrie 2024

Consolidarea actiunilor SIF Moldova a ajuns in instanta

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) se judeca, la Tribunalul din Bacau, cu Societatea de Investitii Financiare (SIF) Moldova si cu Oficiul Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Bacau pe tema consolidarii valorii nominale a actiunilor SIF Moldova hotarâta in recenta Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) societatii bacauane.

AIPC a formulat, in acest sens, o cerere de interventie, iar procesul in instanta, se afla pe fond. Este contestata inregistrarea hotarârilor AGEA din 13 ianuarie in Registrul Comertului si publicarea lor in Monitorul Oficial al României. AIPC a criticat, deja, masurile luate de SIF Moldova de a majora valoarea nominala a actiunilor sale, pentru ca ar incalca protectia proprietatii asupra actiunilor. Masura – a mai apreciat AIPC – ar fi echivalenta cu o expropriere, „având drept efect o veritabila lipsire a micilor actionari de dreptul lor de proprietate asupra actiunilor”.



Consolidarea actiunilor SIF Moldova este una fara precedent si ar putea duce la scaderea substantiala a numarului de actionari, de la 5,7 milioane la numai putin peste 300.000. Consolidarea valorii nominale înseamna cresterea valorii nominale a actiunilor emise de SIF Moldova de la 0,10 la 2,50 de lei, operatiune efectuata concomitent cu reducerea corespunzatoare a numarului de actiuni.

Astfel, 25 de actiuni cu valoare nominala de 0,10 lei vor fi egale cu o actiune cu valoarea nominala de 2,50 de lei. Procedura de consolidare a valorii nominale a actiunii presupune acordarea dreptului tuturor actionarilor de a opta pentru întregirea numarului de actiuni pâna la completarea unei actiuni consolidate, prin aport în numerar sau restituirea aportului la capitalul social, la valoarea de 0,10 lei pe actiune. Suportarea comisioanelor de restituire a aportului la capitalul social se face de catre societate. Prima data de înregistrare pentru identificarea actionarilor care au dreptul sa-si exercite optiunile de aport în numerar/restituire aport la capitalul social este 15 februarie, iar a doua data este 30 martie.

SIF Moldova estimeaza la 59  de milioane de actiuni pa­che­tele care nu pot intra în con­so­lidare, nefiind multiplu de 25. Acestea sunt detinute de actionarii care detin parti­cipatii foarte mici, de 5 -10 actiuni, dobândite în cele mai multe cazuri în urma procesului de priva­tizare în masa.

„Este posibil ca acest proces sa intârzie aplicarea masurilor AGEA. Dar, noi, procedural, apreciem ca au fost parcurse toate etapele, de documentare, de transparenta. Era de asteptat reactia lor. S-au si antepronuntat in acest sens. Noi am prezentat, insa, Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) toate aspectele ridicate de ei. Sunt câteva care din punct de vedere tehnic vor fi detaliate in prospectul pe care il vom emite, iar la ASF am depus toata documentatia pentru elaborarea lui. Acolo se lamureste tot ce invoca si ei, legate de stabilirea pretului de restructurare, de deschiderea unui cont escrow etc. Era o anumita ingrijorare a oamenilor ca aceste sume se vor prescrie. Dar, nu, acestea sunt la dispozitia actionarilor. Insa, in definitiv aici e vorba de consolidarea doar a unei actiuni care nu se poate consolida automat cu raportul 1 la 25. Vom pune, insa, si la dispozitia instantei toate argumentele si etapele parcurse”.
Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova

[/lock_content]




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014