Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-a întrunit miercuri, 11 decembrie 2019, la Piatra Neamț, într-o ședință de analiză a activității, în care au fost aprobate mai multe documente, care vor influența modul în care județele din regiunea Nord Est vor beneficia de investiții în viitorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, în perioada 2021-2027, prin Programul Operațional Regional.
Discuțiile din cadrul ședinței Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-au concentrat pe necesitatea simplificării procedurilor de licitație. În prezent, deși sunt multe contracte pentru care s-a semnat contractul de finanțare încă din 2017, în urma procedurilor greoaie de licitații, nici acum, în 2019, nu este desemnat un câștigător al execuției lucrărilor. Acestea au fost o piedică semnificativă în derularea proiectelor finanțate prin POR 2014-2020.
Deși legislația în domeniu s-a schimbat recent, ea nu asigură însă o scurtare semnificativă a perioadei de la semnarea contractului de finanțare, până la semnarea contractului de execuție și finalizarea lucrărilor.
Discuțiile din cadrul ședinței Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-au concentrat pe necesitatea simplificării procedurilor de licitație. În prezent, deși sunt multe contracte pentru care s-a semnat contractul de finanțare încă din 2017, în urma procedurilor greoaie de licitații, nici acum, în 2019, nu este desemnat un câștigător al execuției lucrărilor. Acestea au fost o piedică semnificativă în derularea proiectelor finanțate prin POR 2014-2020.
Deși legislația în domeniu s-a schimbat recent, ea nu asigură însă o scurtare semnificativă a perioadei de la semnarea contractului de finanțare, până la semnarea contractului de execuție și finalizarea lucrărilor. În acest context, Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a luat câteva decizii pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene.
Un punct important pe ordinea de zi a fost acela ca autoritatea de management pentru POR 2021-2027 să fie la nivel regional. Totodată, s-a discutat despre îmbunătățirea și eficientizarea Planului de Mobilitate Urbană, prin dezvoltarea transportului în comun din mediul urban, cu mijloace de transport nepoluante, concomitent cu reducerea transportului cu autoturismele personale. Măsurile sunt menite să reducă traficul auto dar și emisiile de dioxid de carbon.
„Acesta este un pas foarte important, finanțările pe POR 2021-2027 vor fi gestionate la nivel de regiune. Vor fi eliminate astfel unele bariere birocratice, accesul autorităților locale va fi mai rapid”, a mai declarat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.
În prezent, întreaga regiune are doar 3 reprezentanți permanenți la Bruxelles. Propunerea membrilor Consiliului a fost aceea de a întări capacitatea Biroului de Reprezentare al regiunii Nord -Est la Bruxelles, astfel încât fiecare județ să aibă cel puțin un reprezentant permanent, care să asigure o informare directă și în timp util.
Țări ca Polonia, care a avut rezultate de excepție în atragerea fondurilor europene, au sute de posturi, pentru fiecare regiune, în capitala de facto a Uniunii Europene. O altă prevedere, care va întări tendința de regionalizare și descentralizare, este aceea că autoritatea de manangement pentru POR 2021-2027 va fi nivel regional.
În cadrul ședinței au fost aprobate contribuțiile consiliilor județene la Fondul de Dezvoltare Regională și la bugetele Birourilor Regionale de Cooperare Transfrontalieră Iași și Suceava, pentru anul 2020 dar și Bugetul de venituri și cheltuieli al ADR Nord-Est pentru următorul an și a fost desemnată o nouă conducere. Președintele Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, a fost ales, în unanimitate, pentru a prelua președinția Consiliului de Dezvoltare Regională pentru următorul an.
20 de ani în slujba Regiunii Nord-Est
2019 este anul în care s-au împlinit două decenii de activitate a Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est. În acești ani au fost implementate peste 2300 de proiecte de către entitățile din regiune, în valoare de 1,8 miliarde euro.
Efectele benefice ale acestor rezultate concrete asupra dezvoltării Regiunii Nord-Est au fost recunoscute de toți cei care fac echipă cu ADR Nord-Est: Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Comisia Europeană, reprezentată de o delegație a DG Regio, condusă de Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România, rectorii universitatilor din regiune, beneficiari de finanțare, startup-uri la început de drum sau IMM-uri puternice.
Profesionalismul ADR Nord Est, apreciat de Carsten Rasmussen
Șeful Unității pentru Romania din cadrul DG Regio, Comisia Europeană, a apreciat modul în care sunt implementate proiectele pe fonduri europene, cu sprijinul ADR Nord-Est:
„Am remarcat profesionalismul personalului agenției. Când i-am cunoscut, în 2017, am luat contact cu calitatea lor de Organism Intermediar. Treptat, am descoperit cât de diversă și de intensă este activitatea lor în slujba acestei Regiuni. Le-am pus angajaților întrebări deschise, iar răspunsurile lor au fost foarte inteligente. Am realizat ca nu am de a face cu birocrați. Cred că ADR Nord-Est este o organizației bazată pe valori precum solidaritate și profesionalism, pe care eu le consider valori intrinsec europene.”
Carsten Rasmussen
„Prin Programul Regio 2007-2013, rata de absorbtie a fondurilor europene a fost de peste 90%. În actualul Program, numai în județul Bacău s-au semnat 53 de contracte de finanțare, de peste 100 de milioane de lei, investiții vitale în județ, pe infrastructura rutieră, de educație, de sănătate, de servicii sociale, de reabilitare energetică a unor clădiri”- Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est și președinte al Consiliului Județean Bacău.
„Aceste rezultate sunt ale noastre, ale tuturor. Devenirea noastră se datorează, în mare parte, partenerilor, beneficiarilor și colaboratorilor noștri, în care am găsit deseori repere de profesionalism, surse de inspirație și un imbold permanent pentru progres” a declarat Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est.
În ultimul an, în regiunea Nord-Est a fost depuse 685 de cereri de finanțare în cadrul POR, cu o valoare solicitată de 1.366,66 mil. lei. Până la această dată, în cadrul Direcției OI POR au fost procesate 1498 cereri de plată și rambursare, în valoare totală de 524.637.679,21 lei.
Proiecte în curs de implementare, finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020
Consiliul Județean Bacău are în derulare, prin POR 2014-2020, patru proiecte în valoare de 212 milioane de lei, din care, 192, 5 milioane de lei sunt fonduri atrase de la Uniunea Europeană iar 19,5 milioane este contribuția de la bugetul județului.
185 de milioane de lei este valoarea proiectului pentru reabilitarea și modernizarea drumului interjudețean care face conectarea cu E 85, între județele Neamț, Bacău și Vrancea. În total este vorba de modernizarea a peste 155 de kilometri de stradă, din care peste 95 de kilometri se vor executa în județul Bacău (Podul Turcului, Glăvănești, Motoșeni, Răchitoasa, Colonești, Izvorul Berheciului, Secuieni, Traian, Prăjești, Dămienești, Roșiori, limită Neamț).
„Este una dintre cele mai mari investiții din județ, având în vedere că vorbim despre 95 de kilometri de drumuri care străbat județul de la nord la sud. Acest gen de proiecte face diferența între aleșii locali care trebuie să aibă abilitatea de a atrage fonduri europene din cât mai multe surse”, a subliniat eurodeputatul Dragoș Benea.
„Proiectul este cu atât mai important cu cât reduce discrepanța dintre estul și vestul județului, mărește atractivitatea zonei de est și, foarte important, prin accesul direct la drumul european E85 asigură conectivitatea cu județele Neamț, Iași și Suceava”, a precizat președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu.
În cadrul acestui exercițiu bugetar al Uniunii Europene, prin POR 2014-2020 se vor realiza lucrări de modernizare, extindere, dotare infrastructură Unitate de Primiri Urgențe și realizarea unui heliport la Spitalul Județean de Urgență Bacău (16.5 milioane de lei), dotarea infrastructurii Ambulatoriului de Specialitate Adulți și Copii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău (aproximativ 9 milioane de lei) dar și reabilitarea și extinderea clădirii pentru înființarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice cu unitate de îngrijire la domiciliu (1,5 milioane de lei).
Consiliul Județean Bacău a realizat investiții de 635 milioane de lei prin POR 2007-2013
Fondurile europene au reprezentat prilejul pentru modernizarea mai multor obiective din județul Bacău, fie că e vorba de reabilitarea și asfaltarea a sute de kilometri de drumuri județene, fie de investiții în Sănătate și Turism.
Prin Programul Operațional Regional 2007-2013, în județul Bacău au fost finalizate 22 de proiecte majore cu fonduri europene. Valoarea totală a bugetului cheltuit cu aceste proiecte a fost de 635.064 de milioane de lei, din care 580,905 milioane au fost bani europeni, iar 54,159 de milioane au fost contribuția județului Bacău.
Realizat de Consiliul Județean Bacău – Compartimentul comunicare, imagine, activități publice, relații cu presa
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.