Cazul “Transport Public”, la etapa exproprierilor fortate
Sub pretextul actualizarii inventarului cu imobilele din domeniul public, municipalitatea bacauana a comis una dintre cele mai grave ilegalitati in dauna proprietatii private. Astfel, la initiativa primarului Romeo Stavarache, edilii si-au insusit terenul de 3,4 hectare situat pe strada Narciselor 14 Bis si care apartine, de drept, societatii Transport Public. Imobilul in cauza apare insinuat la pozitia 895 din cadrul inventarului. Avocatii firmei de transport sustin ca vor formula plângere penala impotriva conducerii Primariei Bacau. De cealalta parte, oficialii municipalitatii se arata cu degetul unii pe altii.
In municipiul Bacau, proprietatea privata nu mai valoreaza nici cât o ceapa degerata. Cel putin asta reiese din atitudinea edililor cu privire la astfel de proprietati.
Sub pretextul actualizarii inventarului domeniului public, sefii municipalitatii au comis o ilegalitate flagranta in dauna unei societati bacauane private. Astfel, edilii si-au insusit, nelegal, terenul de 3,4 hectare aflat in proprietatea societatii Transport Public. La pozitia 895, inventarul actualizat al domeniului public consemneaza terenul amintit, precum si vecinatatile acestuia. Asta in conditiile in care imobilul a fost trecut in domeniul privat al municipiului inca din 2001, printr-o hotarâre emisa de Consiliul Local (HCL nr. 215 din 17.12.2001) – FACSIMIL 1), in vederea declansarii procedurii de privatizare a societatii Transport Public. Presedintele sedintei CL din 2001 a fost Ilie Birzu, consilier ajuns astazi in curtea PNL. Dreptul de proprietate asupra terenului de 3,4 hectare a fost intabulat de Transport Public in 2003.
Conform Incheierii nr. 2302 din 10 februarie 2003 (FACSIMIL 2), judecatorul Violeta Maria Chiriac a admis cererea formulata de societatea de transport in vederea inscrierii dreptului de proprietate la Cartea Funciara. Documentele care atesta dreptul de proprietate a Transport Public asupra terenului de 3,4 hectare nu au fost anulate, irevocabil, de nicio instanta din România.
Dosare penale
Avocatii Transport Public sustin ca cei care au autorizat exproprierea fortata a societatii vor face obiectul unei plângeri penale intrucât dreptul de proprietate este garantat prin Constitutie. Acestia mai spun ca nicio instanta din România nu a anulat documentele de proprietate detinute de Transport Public si ca manierele de lucru folosite de edilii bacauani fac sa paleasca metodele utilizate de comunisti.
“Asistam la un caz fara precedent, un caz extrem de grav. Asa ceva nu s-a intâlnit nici in legislatia comunista. La acest moment, actele de proprietate ale societatii Transport Public asupra terenului nu au fost anulate – in mod irevocabil – de nicio instanta din România. Pâna la proba contrarie, nimeni nu poate sa invoce un drept de proprietate asupra acestui teren. El apartine, conform actelor de proprietate, societatii Transport Public”, a afirmat Nicuta Citu, avocatul firmei de transport in comun.
Ea a mai spus ca reprezentantii Primariei s-au grabit sa transeze, prin propriile puteri, litigiile care inca se afla pe rolul instantei de judecata, insusindu-si terenul de 3,4 hectare sub pretextul actualizarii inventarului.
“Ce n-au reusit sa faca ei prin instante, au facut prin propriile puteri, uitând ca nimeni nu este mai presus de lege, deci nici Consiliul Local. Probabil, obositi sa mai astepte solutia instantei s-au gândit sa actioneze pe cont propriu. Aceasta modalitate, nefiind legala, obligatoriu va aduce respectivele persoane cel putin in fata procurorilor”, a precizat avocatul.
Tac mâlc
De cealalta parte, reprezentantii Primariei Bacau o dau cotita. Ovidiu Popovici, secretarul municipiului, a declarat ca inventarul domeniului public al municipiului s-ar intemeia pe o hotarâre de Guvern aflata inca in vigoare.
Respectiva hotarâre are o vechime de peste 10 ani, iar continutul ei a fost modificat de mai multe ori prin diferite hotarâri emise de Consiliul Local Bacau in intervalul de timp respectiv.
“Din câte stiu inventarul municipiului face obiectul unei hotarâri de guvern. Acea hotarâre n-a fost modificata. Luati va rog legatura cu Gavril Pircu (n.r. – seful Directiei Patrimoniu). El s-a ocupat de inventariere”, a spus Popovici.
Sefii Directiei Patrimoniu din subordinea Primariei Bacau au refuzat sa ofere detalii cu privire la inventarul domeniului public, desi acesta a fost actualizat chiar de lucratorii respectivei directii.
“Stiti deja raspunsul meu. Nu sunt autorizat sa tin relatia cu exteriorul. Domnul Popovici nu este seful meu”, a afirmat Pircu.
In replica, reprezentantii Transport Public sustin ca municipalitatea a emis in ultimii ani mai multe acte pe numele societatii de transport care dovedesc – de asemenea – dreptul de proprietate al acesteia asupra terenului de 3,4 hectare (autorizatii de demolare, certificate de urbanism etc).
Nu stiu ce au in proprietate
Cazurile in care Primaria Bacau isi bate joc de proprietatea privata s-au inmultit ingrijorator in ultimii ani. Mai multe anchete publicate in cotidianul Desteptarea au aratat ca edilii Bacaului au o problema vizavi de acest tip de proprietate. Antologica este metoda prin care Primaria a construit strapungerea rutiera de lânga BCR. Dupa ce au finalizat aproximativ 90 la suta din strada, edilii si-au dat seama ca in mijlocul arterei exista un teren de 150 de metri patrati care se afla in proprietatea unui particular. Timp de mai multe luni, construirea strapungerii rutiere a fost blocata de incompetenta edililor. Acestia au comis mai multe ilegalitati, intre care constituirea unei comisii de expropriere a proprietatii de 150 de mp, desi proprietarul terenului – Iulian Stoica – formulase actiune in instanta impotriva municipalitatii.
“Am fost pus in fata faptului implinit. Pe la inceputul lui septembrie mi-am dat seama ca se lucreaza pe terenul meul. Lucrarile s-au oprit dupa vreo doua luni de când am formulat actiunea in instanta. M-am trezit cu camioanele prin bucata de pamânt”, declara Stoica pentru cotidianul Desteptarea in martie 2011.
Un alt caz de incalcare flagranta a dreptului de proprietate se refera la situatia livezii Fructex aflata la iesirea din municipiul Bacau spre comuna Saucesti. In suprafata de 90 de hectare, terenul a fost catalogat de edili ca facând parte din domeniul public al municipiului Bacau, desi livada fusese revendicata – in intregime – de urmasii fostului proprietar, familia germana Schmidsfelden.
Intr-un material publicat pe 22 martie 2011 (n.r. – Primaria n-are acte pentru imobilele pe care le detine), cotidianul Desteptarea dezvaluia ca municipalitatea bacauana nu are o situatie certa privitoare la imobilele pe care le are in proprietate. Reprezentantii Primariei au recunoscut ca nu au acte pe toate terenurile aflate in domeniul public. “N-as putea sa spun acuma care este proportia intre imobilele cu carte funciara si fara”, recunostea – la acel moment – viceprimarul Dragos Luchian.
Revendicarea nici macar nu se judeca
Terenul de 3,4 hectare situat pe strada Narciselor nr. 14 Bis s-a aflat in proprietatea municipiului Bacau pâna in 2001 când, in baza unei hotarâri emise de Consiliul Local Bacau, imobilul a trecut in domeniul privat in vederea efectuarii privatizarii societatii Transport Public. Imobilul a ajuns in proprietatea societatii de transport in comun odata cu finalizarea privatizarii. De altfel, Capitolul 7.5 din Contractul de privatizare a societatii statueaza ca societatea (n.r. – Transport Public) are in proprietate respectivul teren la data semnarii contractului (17 aprilie 2002).
Timp de aproximativ 10 ani, firma de transport a platit impozite pe terenul avut in proprietate, fapt recunoscut de municipalitatea bacauana.
De câtiva ani, Primaria a demarat o actiune in instanta prin care revendica dreptul de proprietate asupra celor 3,4 hectare. O perioada de timp, litigiul s-a derulat in paralel cu cel privind anularea certificatului de proprietate emis, pe numele societatii Transport Public, de Consiliul Judetean. Tribunalul Bacau, prin Sectia Civila, a dispus suspendarea actiunii in revendicare formulata de municipalitate, pâna la solutionarea litigiului privind legalitatea certificatului de proprietate. Acesta din urma se afla pe rolul Tribunalului Sibiu.
Stavarache pune presiune pe instante
Actualizarea inventarului domeniului public survine pe fondul litigiului derulat, de ceva timp, la Tribunalul Sibiu. In ultimele luni, primarul Bacaului s-a laudat in repetate rânduri ca terenul de 3,4 hectare a “revenit” in patrimoniul municipiului Bacau.
Iesirile publice ale primarului au avut tot timpul in vedere termenele de judecata din litigiul judecat la instanta din Sibiu. Astfel, in sedinta CL Bacau din 31 august, Stavarache a declarat ca terenul societatii Transport Public ar fi fost câstigat de Primarie, institutie care ar fi invins in litigiul amintit. Afirmatiile edilului au fost premeditate. Pe 5 septembrie, in instanta sibiana, s-a derulat un termen al procesului. Practic, cu o saptamâna inainte de judecata, edilul a incercat sa puna presiune pe magistrati printr-o iesire publica aparent nejustificata. Actualizarea inventarului domeniului public face parte din aceeasi stratagema a primarului. De aceasta data, tinta este termenul programat pe 31 octombrie la Tribunalul Sibiu. Cu acest prilej, spera Stavarache, municipalitatea va prezenta judecatorului un inventar, aprobat cu unanimitate de CL Bacau, in care terenul de 3,4 hectare este consemnat drept parte a domeniului public.
Lucian Bogdanel