În fiecare an, prin finanțările nerambursabile acordate în baza Legii nr. 350/2005, Consiliul Județean Bacău sprijină proiectele inițiate de organizații non-guvernamentale, în care sunt implicați membri ai societății civile.Finanțările se acordă proiectelor care propun activități din domeniile cultură, social și tineret. Din cele 65 de proiecte depuse, 50 au beneficiat de finanțare. Fondurile alocate în anul 2019 pentru cele trei domenii s-au ridicat la aproximativ 1,2 milioane de lei.
„În toate țările europene cu tradiție democratică, societatea civilă este unul dintre cei mai importanți actori în economia societății. Mă bucur să constat că și noi ne îndreptăm spre această normalitate, dovadă fiind numărul tot mai mare, de la an la an al ONG-urilor care vin cu propuneri de proiecte și activități pentru tineri și nu numai. Consiliul Județean Bacău este un partener care și-a demonstrat susținerea în toate proiectele de impact asupra comunității băcăuane și tocmai de aceea, încurajăm toate ONG-urile care doresc implicare să depună proiecte în cadrul licitației ce va avea loc și în acest an!”.
Sorin BRAȘOVEANU,
Președintele Consiliului Județean
Împreună cu George Apostu la el acasă! Școala de vară de arte plastice
Unul dintre proiectele de suflet finanțate de Consiliul Județean Bacău în baza Legii nr. 350/2005 a fost Școala de Vară de arte plastice, desfășurată și în 2019 la Casa memorială a sculptorului George Apostu din Stănişeşti.
Timp de 10 zile, pictori, sculptori, studenți și elevi au participat la atelierele de sculptură, pictură și desen, susținute de profesori cu experiență. Au fost realizate prezentări interactive din istoria artelor și programe privind bazele tehnice ale picturii şi desenului, stimulând în acelaşi timp reactivarea şi dezvoltarea imaginaţiei, creativităţii, spontaneităţii elevilor, cu accent asupra realizării de lucrări pe tematici diverse impuse, dar şi teme de observaţie a mediului natural, a unor fragmente din natură (inspirate din mediul natural din jurul Şcolii de Vară).
George Apostu, între amintire şi actualitate
Tot în cadrul proiectului a avut loc simpozionul „Între amintire şi actualitate – opera şi viaţa sculptorului George Apostu” la care au participat peste 130 de personalităţi culturale, autorităţi publice judeţene și locale, dar şi elevi, studenţi, tineri creatori de artă plastică, localnici și iubitori de artă. Evenimentul a fost urmat de vernisarea expoziției „Prin artă mai aproape de Tată şi Fiu”, lucrările expuse fiind realizate de participanții la Școala de Vară.
„Zestrea”, Festivalul de Folclor
A șasea ediție a Festivalului de Folclor „Zestrea” a fost organizată de Asociația Culturală „Ca La Noi”.Tema evenimentului a fost „Personalități băcăuane care au influențat tradițiile locale și rolul lor în formarea conceptului de viață al tinerilor de astăzi”, context în care au fost puse în evidență contribuțiile unor mari personalități băcăuane la păstrarea și dezvoltarea folclorului muzical-coregrafic din Ținutul Bacăului. În egală măsură, Festivalul și-a propus implicarea tinerilor în preluarea și transmiterea folclorului de odinioară, perspectivă asumată prin participarea largă a tinerilor la activitățile proiectului.
Întâlnirile muzicale internaționale «Georges Enesco»
Un alt proiect de anvergură al anului 2019, finanțat în cadrul Legii 350/2005 a fost „Întâlnirile muzicale internaționale ”Georges Enesco”, implementat de Asociația ”Noesis-Enesco. Arte și cultură”.
Evenimentele care au avut loc sub egida festivalului și-au propus promovarea tinerilor interpreți artiști lirici printr-o colaborare internațională Franța-România.
Beneficiarii direcți au fost 15 tineri talentați care au fost selectionați la cursul de master class, cei 3 profesori de curs, 1 pianist-corepetitor și, mai ales, publicul meloman din județ.
Proiectul a valorificat colaborarea și cooperarea artistică și pedagogică devenită deja tradiție între Franța și România (Paris-Tescani-Bacău) prin participarea profesorilor și artiștilor români, francezi sau franco-români la acest eveniment.
„Se poate și aici!”
20 de elevi din liceele băcăuane împreună cu un grup de 12 tineri întreprinzători au participat la proiectul „Se poate și aici” implementat de Asociația Bronx People din Bacău împreună cu Consiliul Județean Bacău. De o reală utilitate au fost sesiunile de lucru, seminariile și exemplele de întreprinderi de succes pe plan local, activități care s-au bucurat de implicare din partea tinerilor. Un obiectiv important al proiectului a fost acela de a deschide perspective tinerilor să se dezvolte pe plan local, spre folosul lor și al comunității băcăuane.
„Cu tinerii începe schimbarea!”
Educarea și implicarea activă a tinerilor din mediul rural în activități de voluntariat și în acțiuni de suport ale diferitelor categorii de persoane defavorizate din județul Bacău au fost principalele activități în proiectul implementat de Fundația de Sprijin Comunitar, alături de Consiliul Județean Bacău – „Cu tinerii începe schimbarea!”.
Peste 250 de tineri din mediul rural și 45 din municipiul Bacău au participat la ateliere de dezvoltare personală și mai mult de 700 de copii defavorizați au beneficiat de servicii educaționale în cadrul școlilor de vară care au fost organizate în comunele Stănișești, Podu Turcului, Răchitoasa, Motoșeni, Slobozia Nouă, Dealu Morii și Corbasca.
Pentru tinerii cu vocație de viitori antreprenori au fost organizate cursuri de specialitate care, alături de seminariile pentru dezvoltarea personală sunt instrumente utile în viitoarele lor cariere.
Îngrijirea pe termen lung a vârstnicilor
În sfera proiectelor sociale finanțate de Consiliul Județean Bacău un loc important îl ocupă „Îngrijirea pe termen lung a vârstnicilor. Prioritate medico-socială națională și europeană”, implementat de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja.
Asociația a realizat o serie de activități care au avut drept scop creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din cadrul centrului rezidențial, prin îmbunătățirea aparaturii existente, dar și prin formarea personalului care interacționează în mod direct cu vârstnicul instituționalizat.
În mod specific, s-a dorit asigurarea calității serviciilor de natură medicală către vârstnicii instituționalizați, în special către cei imobilizați precum și recuperarea independenței fizice și îmbunătățirea abilităților pentru activitățile cotidiene în limitele impuse de boli și capacități a persoanelor vârstnice prin servicii de kinetoterapie. 36 de vârstnici, rezidenți ai Centrului de la Hârja au beneficiat de serviciile specializate oferite în cadrul proiectului, alături de 13 angajați ai centrului care lucrează în mod direct cu vârstnicii și 2 specialiști recunoscuți în domeniul îngrijirii geriatrice.
Tabără pentru copiii insulino-dependenți
Un proiect care a adus un strop de bucurie pentru copiii cu probleme de sănătate din județul Bacău a fost cel propus de Asociația Lions Club Bacău-Moldova: „Tabără pentru copiii insulino-dependenți de tip 1 din județul Bacău și acțiuni de conștientizare și susținere pentru prevenirea diabetului zaharat”. 20 de copii insulino-dependenți au participat la activitățile derulate în tabăra dedicată lor.
Alături de activitățile distractive au fost organizate și acțiuni pentruconștientizarea de către copii și părinți a importanței unei vieți sănătoase precum și de formare a deprinderilor sănătoase atât de către copiii cu diabet zaharat de tip 1 prin auto-monitorizare cât și de părinții acestora în vederea gestionării eficiente a vieții lor.
Pagini realizate de Consiliul Județean Bacău
Compartimentul comunicare, imagine, activități publice, relații cu presa
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.