Actualitate
• 6 martie 2019 – Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a susţinut la Consiliul Judeţean Bacău o conferinţă de presă pe tema Masterplan-ului pentru sănătate. Concluziile discuţiilor purtate în judeţ cu primarii UAT-urilor şi managerii de spitale sunt categorice: unde au fost propuse planuri de rentabilizare şi reconfigurare a unităţilor medico-sanitare nu vor exista închideri de unităţi, nici reduceri a numărului de paturi sau disponibilizări de personal.
• 6 martie 2019 – semnarea contractului de execuţie pentru reabilitarea drumului judeţean DJ241B, Pădureni-Godovana. Lucrările, a căror proiectare va dura 3 luni, vor acoperi o lungime de 15 kilometri, traversând comuna Filipeni şi sunt finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II.
• 8 martie 2019 – a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru centura ocolitoare a municipiului Bacău. Șoseaua de centură cuprinde circa 31 de kilometri, din care 16 km în regim de autostradă. Până la această dată au fost deja realizate activitățile aferente definirii amplasamentelor, marcajele cu borne de reper și a fost eliberată autorizația de construire.
• 8 martie 2019 – semnarea contractului de începere a lucrărilor pentru drumul județean DJ 252A, Horgești – Răcătău care va fi asfaltat și modernizat pe o lungime de 7,5 kilometri. Perioada de execuție este estimată la 24 de luni, timp la care se adaugă trei luni pentru proiectare.
• 15 martie 2019 – Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc s-a deplasat în teren, la șantierul primilor kilometri de autostradă din Moldova. Ordinul de începere a lucrărilor la șoseaua de centură a municipiului Bacău a fost dat pe 8 martie 2019 iar o porțiune de 16 kilometri sunt în profil de autostradă.
• 15 martie 2019 – s-a dat ordinul de începere pentru proiectul ”Reabilitare strada Aeroportului”, lucrare finanțată în proporție de 95% de Consiliul Județean Bacău și 5% de Consiliul Local Bacău.
• 18 martie 2019 – Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-a aflat într-o nouă vizită în teren la șantierul şoselei de centură a municipiului Bacău, variantă ocolitoare ce cuprinde 16 kilometri în regim de autostradă din A7, viitoarea autostradă Ploiești – Pașcani.
• 18 martie 2019, în prezența Directorului Regional Adjunct pentru Biroul UNICEF Europa și Asia Centrală, Philippe Cori și a Reprezentantului Adjunct al UNICEF România, Gabriel Vockel, a fost semnată Convenția de colaborare pentru dezvoltare a proiectului „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate în județul Bacău – model 2.0”. Convenția a fost încheiată între UNICEF, Județul Bacău, DGASPC Bacău, Direcția de Sănătate Publică și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bacău. UAT Moinești, Buhuși, Colonești și Horgești.
• 27 martie 2019, lansarea proiectului „România crește cu tine – Educația timpurie, o investiție în viitor”. Activitățile vor fi implementate de Ministerul Educației Naționale și UNICEF în România în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională și Asociația Internațională Step by Step. Scopul acestui proiect derulat în perioada 2018 – 2022 este să contribuie la dezvoltarea politicilor publice în domeniul copilăriei timpurii și la îmbunătățirea cadrului de implementare a acestora la nivel național, județean și local, asigurând astfel dreptul tuturor copiilor la educație timpurie incluzivă de calitate.
Bani pentru sănătate!
În 2018 au fost modernizate secțiile de medicină internă, neurologie, ORL-oftalmologie din cadrul Spitalului Municipal Sf. Ierarh dr. Luca din Onești. Valoarea investiției a fost de 1,7 milioane de Euro, finanțarea fiind asigurată de către Consiliul Județean Bacău, în proporție de 90% și de către Consiliul Local Onești, în proporție de 10%.
Un alt proiect de anvergură și impact pentru comunitatea băcăuană a fost inaugurarea secției de oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bacău, secție care vine în completarea celei de radioterapie. Capacitatea secției este de 240 de pacienţi/lună, spitalizare de zi şi continuă, 35 de paturi pentru spitalizare continuă și 5 paturi pentru spitalizare de zi.
Tot la Spitalul Județean de Urgență Bacău sunt în implementare o serie de proiecte care vizează reparații capitale la mai multe corpuri de clădiri dar și lucrări de extindere, modernizare și dotare la blocul operator sau la buncărul nou, compartiment de radioterapie.
Târgu Ocna s-a aflat mereu pe lista de priorități
„Proiectele aflate pe lista de investiții a orașului Târgu Ocna s-au bucurat mereu de sprijinul Consiliului Județean Bacău, în încercarea de a oferi locuitorilor comunității cele mai bune standarde de viață, adaptate necesităților. Fie că vorbim despre infrastructura rutieră, aeroportuară,de mediu sau de servicii sociale, în mod constant am pus umărul, alături de consiliul local, la implementarea acestor proiecte.”
Sorin Brașoveanu, președinte al Consiliului Județean Bacău.
Drumuri județene reabilitate
• Drumul județean care face legătura între Târgu Ocna și Oituz (DJ 116) a fost reabilitat și modernizat, pe o porțiune de mai bine de 10 kilometri, cu fonduri europene, atrase de Consiliul Județean Bacău, prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013. Cheltuielile totale s-au ridicat la peste 20 de milioane de lei, contribuția Consiliului Județean fiind de 2%, aproape 350 000 mii lei.
• Pe strada Gălean din orașul Târgu Ocna au fost reparați mai bine de 3 kilometri și 9 poduri iar Consiliul Județean Bacău a finanțat lucrările cu suma de 41 de milioane de lei, ceea ce a însemnat 90% din valoarea totală a lucrărilor de execuție.
• Pe drumul care traversează Târgu Ocna pe traseul Măgura – Monumentul Eroilor – Mănăstirea Măgura (DJ 116C) au fost realizate lucrări de reabilitare pe o lungime de 2,5 kilometri, reparațiile fiind finanțate tot din fonduri proprii ale Consiliului Județean Bacău.
Serviciile sociale, cât mai aproape de cetățean
Din necesitatea de a oferi servicii sociale cât mai adaptate persoanelor aflate în dificultate, în orașul Târgu Ocna funcționează din 2007 două Centre, reabilitate și modernizate, pentru Îngrijirea şi Asistenţa Persoanelor cu Dizabilităţi.
Au fost create în acest fel mai bine de 130 de locuri de muncă în domeniul asistenței sociale, în timp ce peste 100 de persoane cu dizabilități primesc găzduire, îngrijire, recuperare şi reabilitare în cele două centre.
Centrul „C. Negri” a fost modernizat cu fonduri europene, în proporție de 50%, restul banilor pentru investiția de aproape 2 milioane de lei fiind asigurați de Consiliul Local Târgu Ocna și a Consiliul Județean Bacău.
Cel de-al doilea este Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanei cu Dizabilități Tg. Ocna şi a venit ca o alternativă viabilă la restructurarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni. Consiliul Judeţean Bacău a sprijinit înfiinţarea Centrului prin contribuţia de peste 60 000 de Euro la valoarea totală a proiectului, de aproximativ 650 000 de euro, fonduri nerambursabile.
De asemenea, în 2018 a început construirea a 4 locuinţe protejate, cu o capacitate de 6 locuri, fiecare, în paralel cu lucrările de reabilitare şi modernizare a clădirii existente pentru înființarea unui centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități, cu o capacitate de de 30 de locuri. Activităţile au loc în cadrul proiectului „Servicii comunitare pentru persoane adulte cu dizabilități”, inițiat de către DGASPC împreună cu UAT Târgu Ocna, Consiliul Județean Bacău aducând un aport financiar în cuantum de peste 100 000 de lei. Valoarea totală a investițiilor proiectului se ridică la aproximativ 4 milioane de lei.
Târgu Ocna s-a numărat, de altfel și printre beneficiarii activităților proiectului pilot ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității”, derulat în perioada 2014-2018, finanțat prin granturi norvegiene și fonduri UNICEF. În urma recensământului comunitar realizat în cadrul proiectului au fost identificați 625 de copii în situații de risc care au beneficiat, împreună cu familiile, de peste 3 000 de servicii sociale (informare, consiliere, orientare, monitorizare, referire), de-a lungul celor 4 ani de implementare.
Sistemul de colectare și depozitare al deșeurilor menajere a fost modernizat
Începând cu anul 2013, în orașul Târgu Ocna, sistemul de management al deșeurilor solide a fost reabilitat, în sensul închiderii și ecologizării depozitului neconform. Acesta a fost pus în funcțiune în 1978 iar în anul 2000 a fost sistată activitatea de depozitare, datorită uzurii și faptului că nu mai îndeplinea standardele de siguranță necesare.
Terenul pe care se afla depozitul era aflat în administrarea Consiliului Județean Bacău, în perioada realizării investițiilor pentru ca, ulterior, terenul să fie predat Consiliului Local Târgu Ocna.
Închiderea depozitului din Târgu Ocna, alături de încă 5 alte depozite urbane din județul Bacău a fost una dintre activitățile proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor solide” iar valoarea investiției a fost de 2,8 milioane de lei. Consiliul Județean Bacău a contribuit cu 2% din această sumă.
Investiții care așteaptă finalizarea
Strada Salinei
În 2014, Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I au fost alocați aproape 4 milioane de lei pentru proiectul de „Reabilitare a străzilor din oraşul Târgu Ocna”, proiect care cuprinde și Strada Salinei. Reparațiile ar fi urmat să acopere o lungime de aproape 900 de metri liniari, împreună cu trotuarele de pe partea stângă, pe o lungime de 190 de metri și aproape 2 000 de metri de borduri.
Din păcate, din 2014 până acum, nu au fost începute lucrările, din diverse motive care au implicat un proiectant mai mult sau mai puțin serios sau tergiversări în procedurile legale. Cert este că cei 4 milioane de lei disponibili prin PNDL nu au fost folosiți iar în acest moment stadiul de execuție este zero. Spre dezamăgirea turiștilor care vizitează anual Salina Târgu Ocna dar și a locuitorilor zonei.
Centrul Balnear Parc Măgura
În perioada 2014-2017, timp de 4 ani consecutivi, Consiliul Județean Bacău a prevăzut în bugetul propriu sumele necesare pentru ”Dezvoltarea și extinderea Centrului Balnear Parc Măgura prin valorificarea izvoarelor de apă minerală și a lacului cu apă sărată”, dar, cu toate acestea, proiectul stagnează. Reamintim un scurt istoric al unui proiect, cu mare potenţial turistic care, prin „grija” Consiliului Local Târgu Ocna a rămas îngropat.
În ianuarie 2014, în urma solicitării primarului din Târgu Ocna din decembrie 2013, Consiliul Judeţean Bacău aproba în şedinţa de consiliu asocierea cu Consiliul Local al orașului, alocând în acelaşi timp şi suma de 700 mii de lei pentru anul 2014, aport al Consiliului Judeţean la realizarea documentațiilor tehnico-economice. De altfel, Consiliul Judeţean Bacău, în condiţiile respectării termenilor asocierii, urma să asigure 80% din valoarea lucrărilor proiectului care se ridicau, în 2014, la aproximativ 450 000 de Euro.
În următorii trei ani, Consiliul Judeţean Bacău a prevăzut, în fiecare an, bani în buget pentru proiect, primăria Târgu Ocna fiind informată, de fiecare dată, de aceste alocări.
Cu tot sprijinul Consiliului Județean, Consiliul Local Târgu Ocna nu a finalizat, nici până la această oră, documentaţia care îi revenea în urma asocierii. Astfel încât și acest proiect, prin care se urmărea valorificarea potențialului izvoarelor minerale și al lacului cu apă sărată rămâne, deocamdată, în suspensie. (D.P.)
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.