22 ianuarie 2025

Consilierii locali au respins creșterea taxelor și impozitelor

„Revoluția fiscală” promisă de primarul Bacăului începe cu o înfrângere după ce, luni, consilierii băcăuani au respins toate propunerile de majorare a taxelor și impozitelor din oraș, fie că e vorba de taxa de salubritate, impozitele pe apartamente sau taxele la serviciile publice. Toate acestea rămân la valoarea de anul acesta, fiind doar ajustate cu valoarea ratei inflației din 2019, care a fost de 3,8 la sută.

Nu mai puțin de șase ore a durat ședința Consiliului Local Bacău de luni. Chiar dacă proiectele „dificile” au fost lăsate la urmă, pentru a se grăbi lucrurile, ședința a mers greu din cauza nenumăratelor contre și a replicilor schimbate între aleși. Cert este că deznodământul părea previzibil încă din primul minut al ședinței: din tabăra Puterii, care, și-așa, nu avea majoritatea, au lipsit doi consilieri făcând ca raportul de voturi să fie de 12 la 9 în favoarea Opoziției. Aceasta a venit cu propuneri de amendamente comune, susținute de toți consilierii și au spulberat propunerile venite din partea Executivului Primăriei.



Revizuirea zonării a fost scoasă de pe ordinea de zi

După mai mult de o oră de dezbateri, când s-a văzut clar că nu poate obține o majoritate pentru proiectul de revizuire a zonării fiscale – care imobile intră în zona A de impozitare și care în zonele B, C și D – primarul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu a decis să retragă proiectul de pe ordinea de zi. Mai mulți consilieri au adus argumente în favoarea ideii că zonarea s-a făcut greșit, unele străzi fiind introduse fără motiv în categoria A – cu nivelul maxim de impozitare – și că, în felul acesta, s-ar face o creștere mascată a impozitelor și taxelor. Primarul a spus că multe zone au fost modernizate în ultimii ani și ar trebui să plătească impozite mai mari. El a dat ca exemplu cartierul Tache. „Acum 16 ani în cartier era noroi și era în categoria D de impozitare. Acum are toate facilitățile unui oraș modern și ar trebui să plătească impozitele pentru facilitățile pe care le deține”, a declarat primarul Viziteu.

Dorin Chirilescu, consilier independent, i-a amintit primarului că, în campania electoral, s-a filmat pe strada Aviatori și a spus că locuitorii din zona merită să plătească mai puțin cu 25% la impozit, dar prin proiectul propus, strada trece din zona B în zona A de impozitare. Și Dragoș Ștefan (PMP) a spus că zona Aviatori, poluată fonic de aeroport, ar merită o scădere a impozitelor. „Consider că cel mai important criteriu la zonificare trebuie să fie valoarea proprietății”, a spus Dragoș Ștefan. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, urmând ca zonele de impozitare să rămână cele de până acum.

Taxa de salubritate nu a convins nici PNL

Viceprimarul Liviu Miroșeanu (PNL) a propus ca valoarea taxei de salubritate să nu crească de la 10 la 17,11 lei de persoană, cât a propus primarul Viziteu, ci la 15 lei, urmând ca anul viitor să mai crească o dată. „Consider că saltul este prea brusc, să creștem această valoare etapizat”, a declarat acesta. Propunerea sa a fost respinsă cu 12 abțineri și numai 9 voturi „pentru”. Dorin Chirilescu a propus un amendament comun al Opoziției (PER, Pro România, PSD și PPUSL) prin care nivelul taxei de salubritate să rămână cel deja existent. Primarul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu a reacționat și a retras creșterea taxei la 17 lei, propunând o mărire la numai 12 lei. Cristinel Manolache (PER) i-a reproșat primarului că nu a venit, după trei luni de mandat, cu propuneri de restructurare a aparatului Primăriei și cu reanalizarea externalizărilor, lucruri care ar fi permis să se obțină economii.

„Fac un apel ca toți colegii noștri, respectiv cei care vor să se uite în ochii băcăuanilor, să nu mai accepte nici o majorare la nici o taxă sau impozit”, a spus acesta. „HORECA e în perfuzii de 10 luni, foarte mulți cetățeni și-au pierdut locurile de muncă, sunt unii care trăiesc la limita subzistenței, nu e momentul pentru o creștere a taxelor”, a concluzionat Cristinel Manolache. Amendamentul lui Dorin Chirilescu a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” și 9 abțineri, ceea ce a făcut ca amendamentul primarului Viziteu să devină inutil. La capitolul „alte taxe”, s-au propus unele majorări și unele micșorări. S-a votat ca tot ceea ce s-a micșorat să rămână micșorat iar la ce s-a majorat, să nu se mai majoreze, ci doar să se indexeze cu rata inflației.

Impozitele și taxele locale rămân (aproape) pe loc

Nici propunerea de majorare a impozitelor pe clădiri nu a fost aprobată de consilieri. Cristina Breahnă Pravăț (PSD) a militat pentru ca acestea să rămână la valoarea actuală și să fie doar indexate cu rata inflației. Aceasta a spus că, având în vedere epidemia și criza economică, atât cetățenii, cât și mediul de afaceri au nevoie să fie sprijiniți, nu supra-impozitați. Primarul Viziteu i-a replicat că problemele companiilor din Bacău nu sunt din cauza pandemiei, ci din cauza depopulării orașului și că o creștere a impozitelor pe clădirile comerciale i-ar avantaja și pe oamenii de afaceri, care vor beneficia de investițiile municipalității efectuate cu banii din taxe.

Nici acest nu argument nu a convins consilierii Opoziției, ceea ce l-a determinat pe viceprimarul Cristian Ghingheș să acuze existența anumitor „moșieri” care sunt protejați de aleșii locali. Amendamentul Cristinei Breahnă a fost votat cu 12 voturi iar întreg proiectul de hotărâre cu privire la taxele și impozitele locale, cu 20 de voturi „pentru”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img