18 ianuarie 2025

Revoltă totală la Moinești

Consilierii ALDE au spus „pas” unui vot hotărâtor pentru o investiție în spitalul municipal

– o ședință extraodinară de Consiliu Local, anunțată pentru a aviza o investiție majoră în Spitalul Municipal de Urgență Moinești, nu a mai avut loc pentru că nu s-a întrunit majoritatea simplă în prezența consilierilor locali – cei care au lipsit de la întâlnire au fost consilierii ALDE, partid din care face parte și primarul Valentin Vieru – pentru că s-au simțit jignite și desconsiderate de o câțiva aleși locali, cadrele medicale din spital au amenințat cu demisia în masă.

Sală arhiplină la ședința extraordinară a Consiliului Local Moinești, anunțată pentru ora 16.00, ieri, la inițiativa a 7 consilieri locali, unul independent și restul din partea PSD și PNL, pentru „exprimarea acordului de predare către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, prin Compania Națională de Investiții CNI S.A., a amplasamentului pentru realizarea obiectivului de investiții «Extindere spații spitalizare – Spitalul Municipal de Urgență Moinești»”. O investiție crucială pentru unitatea medicală din localitate, amânată în nenumărate rânduri, deși nu costă niciun leu autoritatea locală.



O investiție aprobată deja printr-un ordin de ministru, pentru suma totală de 6.240.000 lei, ce va fi suportată exclusiv de CNI și care ar permite furnizarea unor servicii publice de sănătate la o calitate crescută și sporirea accesului pacienților la aceste servicii. Practic, implicarea autorității locale presupune doar acordul cu privire la posibilitatea realizării acestei mari investiții de către Spitalul Municipal de Urgență Moinești, respectiv ridicarea unei noi clădiri adiacente de circa 1.000 mp, pe patru nivele, despre care Deșteptarea a mai scris în edițiile anterioare.

Susținere în masă

În sala de ședințe au fost prezente peste 230 de cadre medicale din spital, de la medici și asistenți, până la infirmieri și personal auxiliar, care susțin în unanimitate, alături de ceilalți colegi din spital (în total 550 de angajați), demersurile conducerii unității medicale, reprezentată de dr. Adrian Cotîrleț, manager, de a se realiza această investiție.

Așadar, o sală plină la refuz, dar în față și la prezidiu cu 11 scaune goale, ce trebuiau ocupate de consilierii ALDE, alături de ceilalți 9 consilieri, prezenți la întâlnire. Cum nu s-a întrunit majoritatea simplă de prezență pentru susținerea ședinței, secretarul primăriei, jr. Marilena Dîrlău, a declarat că „în conformitate cu prevederile legale, și având în vedere lista de prezență, de numai 8 consilieri din cei 19 validați în funcție, ședința nu este legal constituită, deci nu se poate desfășura”.

Anunțul a fost făcut public, în sală, fix la ora 16.11. În aceste condiții, practic ședința convocată nu a mai avut loc, ceea ce a dus la revolta în masă atât a celorlalți consilieri local prezenți, cât, mai ales, a angajaților spitalului. O revoltă care poate avea umări dramatice. Asta, cu atât mai mult cu cât întreg personalul medical a transmis, luni, 4 decembrie, cu o zi înainte de această ședință, un protest scris în care își arată nemulțumirea totală despre toată această situație, despre această tergiversare neînțeleasă de nimeni, care ar duce la pierderea calificativului de urgență al spitalului, neacreditarea lui și, implicit, la reducerea de personal și de salarii.

Nemulțumirea consilierilor locali

„Este boicot total. Nu se poate așa ceva. Am aprobat introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect pentru că am crezut în el, pentru că vorbim de o investiție utilă pentru întreaga comunitate din Moinești. Nu ne așteptam la o astfel de atitudine din partea colegilor noștri consilieri ALDE. S-a dovedit că în loc de administrație se poate face și politică în Consiliul Local”, ne-a declarat revoltat Cezar Vascan, consilier local PNL.

„Sunt consilier local de trei mandate și nu am mai văzut niciodată așa ceva. Vin sărbătorile și eu mă gândesc numai la cum au plecat acești oameni din sală cu gândul că pot rămâne fără loc de muncă, fără salarii, că spitalul își pierde statutul și 100 de oameni trebuie să plece acasă. Pentru ce?”, a adăugat și Vasile Ilie, consilier independent.

„Noi suntem în minoritate, și e greu să luăm o decizie singuri. Dar acum cred că trebuia să vorbim de unitate, de prietenie, pentru că sunt niște bani care vin pentru noi, moineștenii, pentru sănătatea noastră, a tuturor. Ne pierdem credibilitatea, identitatea”, a arătat și Mirel Palașanu, consilier local PNL. „Lucrurile nu vor rămâne așa. Cât se poate boicota un proiect? Dacă vorbim de Moinești, singurul turism care se face aici este turismul medical. Noi suntem cunoscuți pe plan local, național și internațional, tocmai prin acest spital. Ne batem joc și de acesta? Ce facem? Blocăm investiții care aduc un plus de calitate în prestarea serviciilor medicale.

De ce? Nu există cred că nicăieri în țară vreun oraș în care CNI-ul să dea bani și să nu îi vrei. Nu se poate așa ceva! Mai ales că nu vorbim de o sumă mică de bani”, a spus și Darie Constantin, consilier PSD.

Tensiuni mari în spital

Toată această situație, prezentată către primărie încă de pe 20 noiembrie a.c., a nemultumit întreg colectivul medical din spital, care acum este mai unit ca niciodată. Despre tensiunile existente acum în tot corpul medical ne-a vorbit și dr. Oana Zală, directorul medical.

„Am înaintat și acel protest scris, luni, la Primăria Moinești. Am vrut să arătăm ceea ce gândim cu toții, de la medici, până la personal auxiliar, oameni care avem copii, care avem credite, care ne gândim la viitor și la ziua de mâine și care vrem să muncim. Noi nu facem politică, nu suntem membri de partid, ci ne dorim, în continuare, să facem parte dintr-un spital de elită, iar munca pe care o depunem să fie remunerată la același nivel. Populația are dreptul la progres medical și nimeni nu are dreptul de a stopa acest lucru.

Suntem foarte nemulțumiți. În cazul în care nu se rezolvă această situație penibilă în termenul legal în care se pot accesa fondurile aprobate de CNI, iar noi pierdem această finanțare, ne vom depune demisia în bloc, în semn de protest”, ne-a declarat categoric directorul medical.

„Azi (ieri, n.r) am fost chiar la Ministerul Dezvoltării pentru a cere informații suplimentare despre acest proiect, pentru care Consiliul Local nu a făcut nicio solicitare, dar totuși a primit finanțare (solicitarea a fost făcută direct de către Spitalul Municipal de Urgență Moinești, n.r.). Nu vorbim despre un boicot, ci despre nevoia de a mă informa, de mă documenta. Vin de la CNI cu un model nou de hotărâre, iar proiectul va fi pe ordinea de zi a unei alte ședinte extraordinare, care va avea loc vineri, 8 decembrie, dar în forma documentată, nu în cea prezentată de un grup de consilieri.”
Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești

Cum vor decurge lucrurile la Moinești și ce spun autoritățile locale, aflați în ediția de mâine.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img