În Bacău, în aceste zile, între 13 și 16 noiembrie, se organizează ediția a X-a a Congresului Național de Chirurgie Pediatrică. Manifestarea, desfășurată sub patronajul Societății Române de Chirurgie Pediatrică, are loc la Centrul de Afaceri și Expoziții. Aceasta cuprinde teme precum traumatologie și oncologie pediatrică, abord minim invaziv, protocoale terapeutice și metode moderne de tratament, fiind, totodată, o ocazie extraordinară pentru schimb de cunoștințe și experiență, dar și de dezbateri cu medici din țară și din străinătate. Participă nume importante ale chirurgiei și ortopediei pediatrice românești și internaționale, peste 250 de specialiști din toată România, care au secții de chirurgie pediatrică, dar și din Republica Moldova, Franța, Marea Britanie și Austria.
Conform programului congresului, ieri, în prima zi, s-au organizat două cursuri: unul de laparoscopie pediatrică și unul de abordare multidisciplinară a malformațiilor congenitale. La primul curs, s-au prezentat elemente de anatomie laparoscopică și instrumentarul medical, dar au fost și prezentări de cazuri, demonstrații și antrenamente hands-on pe 6 posturi de lucru cu pelvitrainer Storz pe modele inanimate. Al doilea curs a abordat tratamentul pentru buza de iepure și gura de lup, două afecțiuni care implică o echipă complexă în diagnostic și tratament, pentru că este vorba de un impact extraordinar asupra vieții copilului afectat, atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere emoțional și psihologic.
„Este pentru prima dată când ne adunăm laolaltă medicii chirurgi pediatri și medicii ortopezi pediatri, ceea ce este foarte bine, pentru că aceste două specialități în mai toate cazurile funcționează împreună. Mă bucură faptul că au venit mulți colegi chirurgi pediatri, din toată țara, chiar și în ultimele zile au fost înscrieri. Sunt și lectori buni din toată țara care prezintă cursuri, cazuri, lucrări. Este prima dată și când organizăm un astfel de congres, la o asemenea amploare, pentru care am militat foarte mult, și cred că este o reușită și o onoare faptul că putem să îl găzduim în orașul nostru.”
dr. Mihai Galinescu, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică, șef Secţie Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, președintele Comitetului de organizare.
Astăzi, 14 noiembrie, va fi ziua în care se deschid oficial lucrările congresului, pentru ca apoi să fie prezentări științifice, pe anumite patologii, în special pe tumori, și discuții privind colaborarea chirurg pediatru – ortoped pediatru – oncolog – anatomo-patolog. Vor fi și mese rotunde, care vor continua și vineri, când va fi inclusiv o conferință științifică dedicată asistenților medicali, foarte importanți în echipa operatorie. Sunt patru zile maraton, care se vor încheia sâmbătă cu o Gală de final, în care vor fi premiate cele mai bune lucrări stiințifice prezentate, dar se vor decerna și diplome de onoare.
Prof.dr. Sebastian Ionescu,
președintele Societății Române de Chirurgie Pediatrică
„Bacăul este un centru important pentru chirurgia copilului, atât din această zonă, cât și la nivel național. Aici s-a practicat dintotdeauna o medicină de înaltă calitate în chirurgia pediatrică, aici este un centru în care s-a reușit și dotarea spitalul aproape de necesitățile actuale. Și mai cred că oamenii din Bacău sunt foarte sufletiști. Și nu-i o laudă, ci o realitate.
Este foarte important că la acest congres, pe lângă prezentările de caz, de cursuri, de aparatură medicală, de lucrări de specialitate, se vor discuta și protocoalele medicale, foarte importante în orice specialitate. Scopul acestora este să dea o orientare oricărui medic ce practică această specialitate, privind standardul internațional de tratare a pacientului cu o anumită afecțiune. Sigur, ele reprezintă doar linii directoare, nu este obligatoriu să se practice etapă cu etapă toți pașii, ci trebuie adaptat pe fiecare caz în funcție de patologia copilului. Copilul este un pacient cu o varietate extraodinară de manifestări, cu un polimorfism cu totul deosebit, neîntâlnit la adult, și atunci cu atât mai mult trebuie printr-un astfel de ghid terapeutic să permiți medicului să aleagă pentru ca, în final, bineînțeles, pacientul să aibă parte de o îngrijire adecvată situației.
Per ansamblu, congresul este o întâlnire importantă atât din punct de vedere educațional, cât și practic, pentru că va crea premisele realizării unor principii de tratament multimodal adecvat, adresat copiilor, pe diferite patologii. De asemenea, reprezentă și un bun mijloc de a asigura schimbul de experiență, de verificare și actualizare a cunoștințelor.”
Congresul Național de Chirurgie Pediatrică este organizat de Fundația Comunitară Bacău, cu sprijinul Spitalului Județean de Urgență, a Colegiului Medicilor din Bacău, având și acreditare EMC (Educație Medicală Continuă), a autoritătilor locale, dar și a unor firme private din Bacău.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.