Bacăul găzduiește, timp de patru zile, ediția a X-a a Congresului Național de Chirurgie Pediatrică. Manifestarea, desfășurată sub patronajul Societății Române de Chirurgie Pediatrică, a început de miercuri, când s-au organizat două cursuri – unul de laparoscopie pediatrică și unul de abordare multidisciplinară a malformațiilor congenitale -, iar ieri s-au deschis oficial și lucrările în plen.
Cuvântul de deschidere a aparținut prof. dr. Sebastian Ionescu, președintele Societății Române de Chirurgie, prezent în aceste zile în Bacău, alături de nume mari din domeniu, medici din toată țara, dar și din străinătate, din Republica Moldova, Franța, Marea Britanie și Austria, în total fiind în jur de 250 de participanți.
În mai multe săli de la Centrul de Afaceri și Expoziții, unde are loc acest eveniment, sunt prezentări științifice, pe anumite patologii, în special pe tumori, discuții privind colaborarea chirurg pediatru – ortoped pediatru – oncolog – anatomo-patolog, mese rotunde și demonstrații, prezentări de cazuri și de instrumentar medical.
În programul congresului este și o secțiune specială în care se vor discuta și stabili Protocoalele terapeutice în patologia chirurgicală pediatrică, conform alocării temelor pe centre universitare.
Este pentru prima dată când medicii de chirurgie și ortopedie pediatrică se reunesc pentru a vorbi și despre aceste lucruri.
Vor fi practic stabilite niște ghiduri terapeutice prin care se va ști foarte exact care sunt pașii ce trebuie parcurși pentru ca pacientul-copil să beneficieze de un diagnostic corect, de un tratament corect și să fie urmărit în continuare exact cum trebuie.
Manifestarea continuă și astăzi, de la ora 8.00, când va fi inclusiv o conferință științifică dedicată asistenților medicali, foarte importanți în echipa operatorie, și se încheie sâmbătă cu o Gală de final, în care vor fi premiate cele mai bune lucrări științifice prezentate, dar se vor decerna și diplome de onoare.
Congresul Național de Chirurgie Pediatrică este organizat de Fundația Comunitară Bacău, cu sprijinul Spitalului Județean de Urgență, a Colegiului Medicilor din Bacău, având și acreditare EMC (Educație Medicală Continuă), a autorităților locale, dar și a unor firme private din Bacău.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.