12 ianuarie 2025

Confuzie in piete: Se fiscalizeaza sau nu patrunjelul?

O ordonanta de guvern care a intrat in vigoare pe 25 aprilie 2008 “loveste” abia acum si starneste panica printre comerciantii din piete, producatori sau doar intermediari. Cei care au fost pana acum PFA, II sau IF si nu s-au inregistrat la Registrul Comertului au intrat in ilegalitate. Ei risca sa plateasca amenzi si sa nu mai poata intra pe piata. Micii producatori nu stiu inca daca ii paste si pe ei primejdia.

OUG 44/2008, privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si intreprinderile familiale (IF) a starnit o adevarata furtuna in piete. Aceasta prevede ca toate aceste forme de organizare, autorizate pana la intrarea in vigoare a ordonentei de catre primarii, trebuie sa fie inscrise la Registrul Comertului. Cei vizati au avut un termen de 2 ani pentru a intra in legalitate. Cei care nu s-au conformat desfasoara, incepand de ieri, activitate ilegala. Aceasta, deoarece PFA-urile, II-urile si IF-urile vor fi radiate din registrele primariilor. In concluzie, cei care nu figureaza in scriptele de la Registrul Comertului nu mai sunt autorizati si desfasoara activitate ilegala. Cei surprinsi in aceasta postura vor fi amendati.



Agrostar acuza

Ordonanta buclucasa a fost adusa in atentia opiniei publice de Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura (Agrostar), care, intr-un comunicat de presa, a acuzat Ministerul Agriculturii ca urmareste fiscalizarea taranului mic producator agricol. In acelasi timp, Agrostar a previzionat ca obligarea micului producator la inscrierea in Registrul Comertului si impozitarea lui vor determina o scumpire a alimentelor cu 10-15%. Agrostar a cerut ca aceasta categorie de producatori agricoli sa fie exceptata de la obligatia inregistrarii in Registrul Comertului.

Liber la interpretari

In Piata Centrala Bacau, niciun comerciant care desfasoara activitate pe baza certificatului de producator nu a trecut pe la Registrul Comertului. De altfel, chiar conducerea Administratiei Pietelor le-a spus sa stea linistiti, fiindca OUG 44/2008 nu face referire la ei. “Activitatea din piete este reglementata de HG 661/2001, HG 348/si HG 1334/2004, ne-a declarat Monica Butnaru, director interimar la Administratia Pietelor. Pentru a-i obliga pe cei care vand pe baza certificatului de producator sa se inregistreze la Registrul Comertului, ar fi trebuit modificate aceste acte. OUG 44/2008 se refera numai la cei care au PFA, IF sau II. De aceea nu am facut verificari in piete.” Ordonanta este cel putin ambigua, in special in definitiile pe care le da. Activitatea economica pentru care se solicita inregistrarea la Registrul Comertului este “activitatea agricola, industriala, comerciala, desfasurata pentru obtinerea unor bunuri sau servicii a caror valoare poate fi exprimata în bani si care sunt destinate vanzarii ori schimbului pe pietele organizate sau unor beneficiari determinati ori determinabili, în scopul obtinerii unui profit”. In categoria celor care desfasoara activitate economica intra, asadar, si producatorii care vand, “individual si independent”, cu certificat de producator. Micii producatori din Piata Centrala sunt impartiti in doua categorii raportat la noile prevederi legislative: cei care sunt dispusi sa se inscrie la Registrul Comertului si cei care prefera sa se lase de meserie decat sa umble cu acte si sa plateasca tot felul de taxe si impozite.

Doina Mincu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img