27 decembrie 2024

“Confortul nu trebuie confundat cu risipa”

. interviu cu Athena Petrusca, auditor energetic autorizat pentru cladiri, gr. I, reprezentantul filialei Bacau a Asociatiei Auditorilor Energetici Moldova – Iasi

– Doamna Athena Petrusca, de câtiva ani, mai precis din 2005, in nomenclatorul Ministerului Muncii, a aparut o noua meserie, aceea de auditor energetic pentru cladiri, care, in principal, se ocupa de elaborarea si eliberarea de certificate de performanta energetica pentru cladiri. Ce este si la ce foloseste un asemenea certificat?



– Conform Legii 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, Certificatul de performanta energetica este un document elaborat conform Metodologiei de calcul a performantei energetice a cladirilor si cuprinde date cu privire la consumurile energetice in cladire si poate fi insotit de recomandari de reducere a acestora. Performanta energetica a unei cladiri înseamna cantitatea de energie calculata sau masurata, pentru a se asigura necesarul de energie în conditiile utilizarii normale a cladirii, care presupune, între altele, energia utilizata pentru încalzire, racire, ventilare, apa calda si iluminat. Aceasta definitie, conform directivei 2010/31/UE a Parlamentului European, este preluata si in legislatia noastra prin Legea 372/2005 privind performanta energetica, care se exprima prin clasa energetica, consum total specific de energie, indice de emisii echivalent de CO2.

– O definitie foarte tehnica, pentru o mai buna intelegere, va rog sa exemplificati.

– Trebuie sa introducem in discutie un alt concept, acela de utilizare normala si acum voi lua un exemplu cu doua apartemente identice, dar exploatate diferit. In prima varianta, tendinta este de limitare a consumurilor prin inchiderea caloriferelor in unele incaperi, reducerea consumului de apa calda menajera, spre exemplu pentru spalarea vaselor, in timp ce in al doilea caz tendinta este de a incalzi suplimentar – in special camera copiilor, consum mai mare de apa calda etc. Certificatul de performanta energetica exprima cantitatea de energie calculata pentru utilizarea normala, adica luarea in calcul a unor parametri higrotermici de intrare standardizati/prestabiliti, asa incât clasa energetica a imobilului sa fie cât mai putin influentata de factorul subiectiv si sa existe un numitor comun care sa permita comparatia (in exemplul de fata, pentru camerele de locuit se considera, indiferent de modul de exploatare, temperatura interioara conventionala de calcul de A20 grade Celsius, consumurile de apa calda menajera de 60litri/pers/zi, in cazul dotarii grupului sanitar numai cu cabina de dus. Variatiuni sub si peste aceste valori sunt optiuni ale fiecarui locatar, care nu trebuie sa distorsioneze imaginea asupra consumului energetic obiectiv pentru asigurarea exigentelor privind igiena si confortul

Certificatul se elibereaza la cerere

– Când se elibereaza si pentru ce tip de cladiri?

– CPE se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri atestat, functie de gradul profesional al acestuia, la solicitarea investitorului/proprietarului/administratorului cladirii/unitatii de cladire, respectiv: locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri de învatamânt, spitale, hoteluri si restaurante, constructii destinate activitatilor sportive, cladiri pentru servicii de comert, alte tipuri de cladiri consumatoare de energie si unitatile acestora, când se construiesc, se vând, se inchiriaza, se supun renovarilor majore. De asemena, se elibereaza pentru cladirile aflate in proprietatea /administrarea institutiilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.

– Cum se procedeaza concret?

– In primul rând trebuie luat legatura din timp cu un auditor energetic, repet: din timp. Sunt necesare documentele de proprietate ale imobilului, plan de situatie si, pe cât posibil, cartea tehnica a cladirii. Informatiile solicitate pentru intocmirea unui certificat energetic sunt foarte complexe si cuprind date atât despre elementele structurale si de inchidere ale cladirii, perioada in care s-a elaborat proiectul si executia acesteia, date despre instalatiile de incalzire, apa calda menajera, iluminat, ventilatie si climatizare, date despre izolatia termica, certificate de calitate ale materialelor termoizolante, tipul finisajului etc.

Documentatia cadastrala este necesara dar nu suficienta, de aceea consultarea specialistilor auditori energetici este bine sa se faca “fata in fata”, cu toate documentatiile disponibile pentru a putea fi corect apreciata cantitatea de informatii existenta si cea care trebuie acumulata prin procurarea de documentatii din arhive, relevee, prin realizarea de expertize sau determinari speciale in caz de dubiu.

– O parte din documente sunt la proprietar, contractul de vânzare-cumparare, planul de situatie, intabularea, insa altele nu sunt la proprietar, de unde pot fi procurate?

– V-am spus ca multe informatii se pot afla la fata locului, specialistul, auditorul stie ce trebuie sa faca, unde sa caute, alte documente, informatii trebuie cautate in arhive, cum este cartea tehnica. Unele proiecte sunt tip, auditorul cunoaste elementele de constructie, altele sunt adaptate, altele sunt unicat. Toate elementele de constructii trebuie analizate si puse corect in certificat, temperaturi pe scara, subsolurile, fatadele, instalatiile, materiale de constructie.

Gestionarea inteligenta a energiei

– Care este scopul promovarii masurilor de crestere a performantelor energetice ale cladirilor?

– Cresterea performantelor energetice ale cladirilor inseamna reducerea consumurilor de energie din surse conventionale (se face tranzitia catre cladiri cu consum de energie din surse conventionale aproape zero) pentru incalzire, producere apa calda menajera, iluminat, ventilare, climatizare, in conditii de asigurare a confortului higrotemic si subliniez acest fapt – fara a face rabat de la asigurarea confortului utilizatorilor, inseamna definirea insusi a conceptului de dezvoltare durabila, de sustenabilitate, de salvare a resurselor energetice epuizabile, de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de sera. In acest sens, Legea 159/2013 impune conceptul de cladire cu consum de energie din surse conventionale aproape zero, astfel cladirile ce vor fi receptionate incepând cu 31 decembrie 2020 vor trebui sa respecte acest concept. Cât despre notiunea de confort aceasta impune indeplinirea unor exigente legate de igiena si sanatate, dar tine foarte mult de educatie, in sensul in care confortul nu trebuie confundat cu risipa. Confortul este rezultatul gestionarii inteligente a resurselor.

– Cladiri, locuinte cu un consum energetic care tinde spre zero?

– Da, prin complexitatea masurilor de reabilitare termica trebuie sa ajung ca aceste cladiri sa aibe un consum care tinde spre zero, adica foarte mic, cum zice legislatia europeana. Sistemele trebuie sa devina din ce in ce mai inteligente, sa cuprinda si energii regenerabile, panouri solare, centrale termice performante. In Germania, de exemplu, când se construiste un cartier nou, se fac studii de optimizare a consumurilor, se folosesc elemente ale tehnici inaintate, chair sofisticate, cu senzori de caldura, de umiditate, pentru noxe, in interior, pe scari, la subsoluri, exista un concept care functioneaza si eu sper ca si la noi, in urmatorii ani, va functiona. Este un echilibru perfect intre confort, tehnologie, masuri, consum de energie.

– Mai sunt sase ani pâna in 2020…

– Da, insa daca exista vointa, ce n-am facut in 12 ani, in 15, putem face in doi ani. De ce sa nu fim optimisti!

Pretul il stabileste piata

– Acum am inteles ca este obligatoriu ca proprietarul sa detina un asemenea certificat, ce se intâmpla daca nu ai certificat de performanta energetica si, totusi, tranzactia are loc?

– Am spus, dar cred ca este bine sa precizam. Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vând sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul va preciza in anunturile de vânzare/inchiriere informatii din certificat cu privire la indicatorii de performanta specificati: clasa energetica, consum total specific de energie si indice de emisii echivalent de CO2. Investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator/chirias, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului, astfel incât acesta sa ia cunostinta despre performantele energetice ale imobilului pe care doreste sa-l inchirieze/cumpere, urmând ca la incheierea contractului sa transmita originalul noului proprietar, care trebuie sa-l depuna la oranul fiscal. Partile trebuie sa stie ca, nerespectarea prevederilor enuntate mai sus la incheierea contractului de vânzare-cumparare, acesta este supus nulitatii, conform Codului Civil. Pentru cladirile care se construiesc, certificatul se prezinta in original comisiei intrunite la receptia de finalizare a lucrarilor.

– Cât costa si cât timp dureaza intreaga metodologie?

– Costul si durata de realizare a unui certificat sunt in strânsa legatura cu ceea ce spuneam intr-un raspuns anterior, adica functie de datele pe care le pune la dispozitie proprietarul, de timpul in care face rost de ele. Exista apoi o baza de tarifare elaborata si aprobata de Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din România, care surprinde aceste aspecte legate de complexitatea structurala/functionala, de existenta documentatiilor tehnice etc., dar se pare ca piata libera are ultimul cuvânt.

– Certificatul energetic are in vedere si reabilitarea termica a locuintelor?

– Da, certificatul energetic are rol de “diagnostic” si de recomandare, pentru detalierea solutiilor recomandate este necesara intocmirea unui audit energetic. Fiindca am ajuns la acest punct, vreau sa clarific cele doua notiuni: certificatul constata ca exista probleme, iar auditul energetic analizeaza si propune solutii atât la nivel constructiv cât si la nivelul instalatiilor interioare si/sau chiar a conceptului de incalzire, producere apa calda menajera etc., prin utilizarea energiilor regenerabile in masura in care este tehnic si economic posibil.

– Sunt mai multe clase de performanta?

– Da: de la A la G, A reprezentând o eficienta energetica ridicata, G o eficienta energetica foarte scazuta.

Certificatul – element de negociere la vânzare

– Certificatul poate constitui argument in tranzactionarea locuintelor, a pretului?

– Certificatul furnizeaza informatii legate de un anumit aspect – cel al eficientei energetice a imobilului – de care partenerii comerciali implicati in tranzactie pot tine cont mai mult sau mai putin, nu este problema auditorului energetic, acesta are datoria sa furnizeze corect, obiectiv, informatiile care tin de el.

– Eu insist, legea este valabila din 2005 si nu am vazut in presa asemenea anunturi, nu am auzit ca inexistenta acestui certificat sa impiedice o tranzactionare.

– Poate nu ati vazut, insa eu va spun ce spune legea: este obligatoriu ca in anunt sa fie mentionate asemenea date.

– Cine elibereaza Certificatul?

– In conformitate cu art.13(2) din Legea 372, modificata si completata cu Legea 159/2013, CPE se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului/proprietarului/administratorului cladirii/unitatii de cladire si este valabil 10 ani de la data eliberarii inscrisa in certificat, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea/unitatea de cladire la care exista certificat in valabilitate se efectueaza lucrari de renovare majora care modifica consumurile energetice ale acesteia.

– Unde pot fi gasiti auditorii energetici? Sunt auditori specializati in constructii, in instalatii sau toti sunt pregatiti pentru eliberarea unui certificat complet?

– Lista auditorilor energetici pentru cladiri atestati se poate accesa de pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Solicitantul având posibilitatea sa aleaga pe oricine doreste, in functie de informatiile de pe site, cât si in urma informatiilor din piata. La inceput erau auditori pentru constructii si pentru instalatii, gr. I sI II, acum sunt la un loc, difera gradul. Gradul II poate face certificare si audit la cladiri cu destinatie de locuit, iar cei cu gradul I pot face audit si certificare pentru toate tipurile de cladiri din normativ.

Certificat energetic la purtator

– In final sa lamurim lucrurile: elaborarea si eliberarea unui certificat de performanta energetica este obligatorie, nu facultativa, fara el nu se poate face niciun fel de tranzactie.

– Este obligatoriu, asa spune in lege.

– Si, totusi, stiti si dumneavoastra, stiu si eu, au loc asemenea operatiuni fara un asemenea certificat.

– Eu nu stiu, eu va raspund in conformitate cu legea in vigoare, ea trebuie cunoscuta de ambele parti, de organul fiscal. Este bine sa ne invatam sa aplicam legea si nu sa o interpretam in functie de anumite interese. Nu este treaba auditorului, obligatia lui este sa elibereze un certificat in conformitate cu legea, care sa dea o imagine corecta vânzatorului si cumparatorului.

– Eu nu vreau sa vând locuinta, apartamentul, pot sa solicit un asemenea certificat?

– Sigur, este chiar recomandat, pentru a avea o imagine clara asupra starii apartamentului, a performantei energetice si, daca este posibil, sa va ofere si solutii pentru imbunatatirea acestor performante. Certificatul este ca un diagnostic, o stare de fapt, iar la subsol este un spatiu unde se pot face recomandari: sa majorati izolatia termica, sa schimbati unele instalatii etc., dar nu va da solutia, pentru asta exista auditul energetic. Toate aceste elemente se inscriu in economia, in economisirea energiei, care este, in esenta rolul si rostul certificatului.

– Va dau ultimul cuvânt: ce nu v-am intrebat si credeti ca ar mai trebui sa spuneti.

– Va multumesc. Noi am tiparit si câteva pliante cu activitatea auditorului energetic, ele sunt in circulatie, mai exista internetul, Monitorul Oficial, iar auditorii din Bacau au obligatia sa puna la dispozitia clientilor orice informatie. Dupa cum v-am spus, elaborarea si eliberarea certificatului energetic este un proces, de aceea recomad fiecaruia sa se gândeasca din timp, sa-i lase timp suficient auditorului pentru a-si face meseria, respectând legile dupa care se ghideaza.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img