Nimic mai normal ca un avocat sa-si deschida o pagina de Internet, pe langa alte forme de publicitate a formelor de exercitare a profesiei. Numai ca in Statutul Avocatului si in Legea 51/1995 se specifica in mod clar conditiile si continutul acestei forme de publicitate. La art. 230, al. 1 scrie: „Publicitatea formelor de exercitare a profesiei este destinata sa asigure publicului informatii cu privire la activitatea desfasurata de acestea. Publicitatea trebuie sa fie veridica, sa respecte secretul profesional si sa fie realizata cu demnitate si prudenta.” La al. 2 din acelasi articol se mai spune: „Indiferent de mijlocul de publicitate utilizat, toate mentiunile laudative sau comparative si toate indicatiile referitoare la identitatea clientilor sunt interzise.” Si, in sfarsit, la al. 3, lucurile sunt si mai clare: „Mijloacele de publicitate a formelor de exercitare a profesiei nu pot fi folosite ca reclama in scopul dobandirii de clientela.” Avocatii Elena si Anghel Taranu si-au deschis o asemenea pagina, cu sigla si mai multe domenii, pe care unii bacauani au parcurs-o cu interes.
Pagina nu este aprobata de Consiliul Baroului
Pana a intra in amanunte, trebuie sa mai spunem ca la art. 236, al. 2, se spune: „Continutul si modul de prezentare a adresei de Internet se avizeaza, in prealabil, de Consiliul Baroului si trebuie sa respecte demnitatea si onoarea profesiei, precum si secretul profesional.” Din informatiile primite de la decanul Baroului Bacau al Avocatilor, Aurelian Ionescu, am aflat ca respectiva pagina nu a fost aprobata de consiliu, de fapt, nici nu a fost prezentata spre analiza. „Vom analiza cele reclamate de cititorii dumneavoastra si, in conditiile in care cele mentionate in pagina de Internet a celor doi avocati nu sunt conforme cu legea de functionare si a Statutului, vom lua masurile ce se impun”, ne-a declarat decanul baroului bacauan. Interesanta este si prevederea de la art. 236 din lege: „Adresa de Internet nu poate cuprinde nici o intercalare cu caracter de reclama sau mentiune publicitara pentru un produs sau serviciu diferit de activitatile prevazute de art. 3, alin. 1 din Legea 51/1995”, republicata. Sa revenim asupra prevederilor art. 230 din lege si sa vedem, apoi, ce au inserat cei doi avocati in pagina a doua de pe adresa de Internet, intitulata DESPRE NOI. Pe langa studii si locuri de munca, mai jos se spune, in contradictie cu „…toate mentiunile laudative…sunt interzise”:
Noi suntem cei mai buni!
„Noi am deschis primele procese de revendicare a terenurilor agricole in baza decretului-lege 42…”, „noi am infiintat primele societati comerciale…”, „noi am facut primele procese de recunoastere a hotararilor judecatoresti pronuntate in strainatate(…) in materie penala”, „noi am facut primele notificari din judetul Bacau pentru retrocedarea unor bunuri imobile preluate abuziv…” etc. Membrii Consiliului Baroului ar avea o lectura interesanta cu aceasta pagina. Mai interesanta este pagina cu definitia „Dumneavoastra ne intrebati – noi va raspundem”. In acest spatiu se dau consultatii juridice, ceea ce, spun specialistii, contravine legii, ele trebuind sa fie confidentiale (art. 230, alin 3. ). Va dati seama ca nu ne dam in vant dupa o anumita pagina de Internet, insa cititorii sunt mai vigilenti decat noi. In finalul discutiei noastre cu Aurelian Ionescu, decanul Baroului, acesta ne-a mai spus: „Consiliul va desemna un consilier care sa analizeze cele publicate de dumneavoastra, iar in conditiile in care se vor constata abateri de la legislatie se vor lua masuri conform legii si statutului. Ne intereseaza in primul rand ca un avocat sau altul sa nu intre in conflict de interese si sa nu denigreze munca si activitatea altora. Cat priveste imaginea din deschiderea paginii, ea a fost aprobata de Consiliul National al Avocatilor, pentru a se stabili o linie comuna si a diferentia avocatii din Baroul nostru de altii.” In conditiile in care, in lege si in statut se prevad chiar si dimensiunile cartii de vizita, a firmei si a siglelor folosite, cititorii nostri spun ca si pagina de Internet, initiativa benefica, ar fi trebuit construita cu mai multa atentie, in acest fel nici un avocat bacauan sau din alte judete nu ar fi fost pus in inferioritate. Una este experienta, notorietatea si alta o publicitate care depaseste, se pare, cadrul legal.
Scris de Gheorghe BALTATESCU
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.