15 ianuarie 2025

Conferinţele Bibliotecii: „Elogiul diferenţei”, cu prof.dr. Gheorghe Iorga

Spațiu al dialogului, Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” continuă seria întâlnirilor cu personalități din domenii dintre cele mai diverse, care pot constitui repere și modele intelectuale pentru noi toți. Dacă până acum au fost invitați din țară, a venit momentul să ne întâlnim cu un invitat de seamă, profesorul Gheorghe Iorga, unul dintre puținii scriitori reprezentativi pe care îi are actualmente Bacăul,. care va vorbi despre „Elogiul diferenței. Literatura comparată și frontierele lingvistice, culturale și literare, într-o conferință care se anunță, de pe acum, plină de provocări. Pentru că, de fapt, diferențele sunt cele care ne apropie. Iar persanologul Gheorghe Iorga știe să creeze punți între oameni și culturi.

Sunteţi invitaţi, în prag de Sărbători, vineri, 22 decembrie, ora 13.00, în Sala Multimedia a Bibliotecii Județene, pentru o întâlnire specială, în care literatura universală, muzica și obiceiurile românești își vor da mâna sub semnul generos al Crăciunului.



Născut în 1954, Gheorghe Iorga este critic și istoric literar, eseist, publicist și traducător de limbă persană. A publicat 10 volume de critică și istorie literară, dar și eseuri critice pe teme de literatură universală și comparată. În portofoliul său sunt incluse și 15 traduceri din autori iranieni/persani, deopotrivă clasici și moderni, semn al unei remarcabile vocații de traducător. Acum, Gheorghe Iorga își continuă aventura intelectuală cu un volum intitulat „Sfidarea secundarului (Editura Tracus Arte, 2023), care va fi lansat în acelaşi cadru, în care ne propune o serie de reflecții asupra câtorva dintre autorii canonici ai literaturii universale. Despre recentul său volum vor vorbi Carmen Mihalache (critic de teatru și publicist cultural), Nicoleta Popa (conferențiar universitar și specialist în literatură comparată) și Adrian Jicu.

Evenimentul va fi întregit printr-un recital de colinde susținut de inconfundabila solistă de muzică populară Vasilica Tătaru (Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Gheluu Destelnica” Bacău) și de ansamblul „Muguri de dor” al Școlii Gimnaziale Nr. 10 Bacău, coordonat de profesoară Ana Sicinschi.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img