Municipiul Bacău a fost, marți, 19 februarie, gazda conferinței zonale de instruire și diseminare a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, a ghidului de bune practici și a legislației în domeniul gestionării deșeurilor. Conferința a fost susținută de Nicolae Tudose, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, de Szép Róbert, comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, de Flavius Ardelean, directorul Direcției generale deșeuri, situri contaminate și substanțe periculoase (DGDSCSP), din Ministerul Mediului, și de Cecilia Martin, consilier în DGDSCSP. Dezbaterea a fost moderată de fostul nostru coleg Laurențiu Botin, în prezent realizator Talk B1TV.
La conferință au venit primari și reprezentanți aiautorităților locale din județele Bacău, Vaslui și Neamț șireprezentanți ai instituțiilor județene care se ocupă de gestionarea deșeurilor și de monitorizarea calității mediului.
Cu acest prilej a fost prezentat proiectul „Dezvoltarea capacității administrative a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor de a implementa politica în domeniul managementului deșeurilor și a siturilor contaminate”.
Au fost trecute în revistă și Planul Național de Gestionare a Deșeurilor și prevederile Ordonanței de Urgență privind deșeurile (OUG 74/2018). De asemenea, au fost prezentate ghidurile privind prevenirea generării deșeurilor, colectarea și reciclarea deșeurilor menajere și tratarea și eliminarea deșeurilor municipale. În legătură cu acestea a avut loc și o sesiune de dezbateri.
A fost menționat rolul autoritățilorlocale, pentru că sistemul de gestionare a deșeurilor la nivel local are multe lacune și trebuie resetat. Intenția ministerului este foarte clară: are ținte de atins până în anul 2020. De aceea în Românias-a aprobat un plan național de gestionare a deșeurilor și se așteaptă acum implicarea autorităților locale.
Și Consiliul Județean va trebui să aibă grijă ca planul lui județean să cuprindă măsurile legislative care au apărut la începutul acestui an, prin care s-au stabilit mult mai clar decât până acum responsabilitățile fiecărui actor de pe lanțul de gestionare a deșeurilor. Normele metodologice există, va trebui doar să le pună în aplicare.
Fiecare județ în parte a primit o finanțare de la Uniunea Europeană pe celebrele SMID-uri, Sistemele de Management Integrat a Deșeurilor. Singura problemă care se întrevede aici și în alte locuri este că datorită întârzierilor apărute de-a lungul timpului, sistemele tehnologice par să nu mai fie adaptate la momentul actual și vor trebui să găsească soluții, noi exprimându-ne disponibilitatea de a-i ajuta și a-i finanța.
„În județul Bacău cred că e loc de mai bine în ceea ce privește colectarea deșeurilor, iar prezența în număr mare a auditoriului băcăuan la conferință arată un interes real pentru aceasta. OUG 74/2018 implementează o serie de instrumente economice care ne ajută să îndeplinim ținta asumată în acest domeniu de România.
La nivel de țară lucrurile nu sunt chiar așa cum ne-am fi dorit. Avem întârzieri mari și se vede și în închiderea depozitelor unde țara este acționată în instanță la Curtea Europeană de Justiție. Riscăm să plătim amenzi ca în Italia. Un rol important îl au aici autoritățile locale”.
Nicolae Tudose, secretar de stat în MDRAP
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.