Experți în problemele diasporei, veniți din țările UE, s-au întâlnit, sâmbătă, la Centrul de Afaceri și Expoziții, într-o reuniune organizată cu prilejul exercitării președinției Consiliului UE de către România. Tema conferinței a fost „Contribuția diferitelor categorii de cetățeni europeni la dezvoltarea țării gazdă. Concluzii pe politicile publice privind diaspora”.
Pe lista invitaților s-au aflat Laura Ritter, reprezentant al Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Evantia Papadatou, secretar general al Guvernului Greciei, Anne Norton, director al Departamentului Afacerilor Externe și Comerțului din Irlanda, reprezentanți ai unor structuri și organizații din Italia, Cipru, Malta, Estonia etc.
Evenimentul fiind organizat de Ministerul Românilor de Pretutindeni (MRP) și autoritățile locale, la dezbateri au fost prezenți Victor Ionescu, subsecretar de stat în MRP, Lilla Debelka, secretar de stat al MRP, Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, Maricica Luminița Coșa, prefectul județului, Valentin Ivancea, subprefect, Adrian Popescu, vicepreședintele Consiliului Județean, primari din județ, inspectori șefi și directori ai instituțiilor publice.
Români cu care ne mândrim
Lucrările conferinței au fost deschise de Victor Ionescu, subsecretar de stat în MRP, care a explicat că acesta este ultimul eveniment din seria celor organizate în România în perioada exercitării președinției Consiului UE, în urma căruia „vor veni idei și lucruri noi legate de diaspora”, fructificate după alegerile din 26 mai. „Încercăm să arătăm ce au realizat acești români din diaspora, cu care noi ne mândrim”, a mai spus Victor Ionescu.
Cosmin Necula, primarul Bacăului, căruia Victor Ionescu îi mulțumise pentru găzduirea la CAEx, a explicat că acest complex este rezultatul parteneriatului ideal dintre Consiliul Județean și Consiliul Local. „Am încredere în UE și fiecare dintre cei aflați în această sală simte că e parte a unui sistem în care se poate manifesta, care are grijă de om și în care individul contează”, a spus primarul Bacăului. El a vorbit despre efortul de a construi o Uniune prietenoasă și a precizat că „nu există alt viitor pentru România decât cel legat de UE, de traseul european.”
Cosmin Necula s-a referit și la importanța fondurilor europene, care stau la baza realizărilor din țările mai tinere: „Bugetul Bacăului pentru 2020-2024, în structura sa de dezvoltare, se va baza 80% pe cererile de finanțare de 66,7 milioane de euro depuse de Primărie, evident având la bază proiecte depuse. Vor reprezenta pentru noi un vector de dezvoltare, în mod sigur cel mai important.”
Spre o Europă bazată pe solidaritate
Referindu-se la libera circulație a persoanelor și a capitalului, ministrul Viorel Ilie a insistat că românii, fie că sunt cercetători, medici, specialiști IT, fie persoane cu studii medii care își cunosc bine meseria, sunt apreciați în UE.
„Datoria noastră, ca politicieni, este să ne asigurăm că românii plecați peste graniță se bucură de aceleași drepturi ca ale celorlalți cetățeni. De asemenea, avem datoria de a fi gazde bune și a oferi servicii de calitate cetățenilor din alte țări”, a declarat Viorel Ilie. Maricica Luminița Coșa, prefectul județului, a subliniat importanța pe care România o acordă exercitării președinției Consiliului UE și a salutat inițiativa MRP de a organiza în Bacău această conferință. Prefectul și-a exprimat convingerea că printr-un efort comun vom avea o Europă bazată pe unitate și solidaritate. Și Adrian Popescu, vicepreședintele CJ, a vorbit despre importanța rolului României în anul 2019, când „s-au pornit toate motoarele”.
Lilla Debelka, secretar de stat în MRP, a adus mesajul ministrului Ștefan Radu Oprea și a urat succes invitaților în realizarea proiectelor lor. „Fiecare cetățean care pleacă este o pierdere pentru România”, a mărturisit ea și a dat asigurări că MRP îi va sprijini, oriunde s-ar afla. Partea a doua a conferinței a cuprins două sesiuni de lucru – „Contribuția cetățenilor europeni la dezvoltarea țărilor gazdă” și „Relația dintre autoritățile locale din România și cetățenii stabiliți peste hotare”, ambele coordonate de Victor Ionescu – și o vizită la Salina Tg. Ocna. Conferința va continua duminică, 5 mai, cu o dezbatere finală, destinată concluziilor.
Dulceață de vin și zacuscă cu trufe
Înainte de conferință și în pauzele dintre sesiuni, oaspeții au avut prilejul să-și bucure simțurile cu produsele tradiționale expuse în holul Centrului de Afaceri. Au văzut cum încondeiază ouă un artist din Dărmănești, au putut gusta din cozonacul cu nucă și pâinea de casă, mierea de rapiță, salcâm sau tei din Cucuieți, din mezelurile crud-uscate de la Agricola și „preparatele Măriucăi” din Traian.
Alături de brânză și salam au stat borcanele cu gem și dulceață de coarne, zmeură, soc, gutui și trandafir, zacusca de hribi și cea de vinete, telemeaua și mozzarella de Sascut. „Mica Ilinca” din Dărmănești a adus magiun de prune cu miez de nucă, dulceață de coacăze, zacuscă de hribi cu trufe, iar Centrul Bronx, dulceață de vin și de măr cu ghimbir. Marian Lungu din Sănduleni, care ne-a reprezentat și la Bruxelles, a cusut o bundiță în fața experților UE, iar meșterii Școlii de Artă au expus troițe, linguri, casete și icoane din lemn.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.